DL: Preureditev dragatuške šole - Dobra stran prostorske stiske

15.8.2020 | 16:00

Pri osnovni šoli v Dragatušu prestavljajo komunalno in energetsko napeljavo, temu bo sledila gradnja, ki jo bodo končali z novim prizidkom. (Foto: M. L.)

Pri osnovni šoli v Dragatušu prestavljajo komunalno in energetsko napeljavo, temu bo sledila gradnja, ki jo bodo končali z novim prizidkom. (Foto: M. L.)

Pri osnovni šoli v Dragatušu začeli prva dela v sklopu večje gradnje, s katero bodo na koncu pridobili prizidek – Letos kuhinja in jedilnica – Ravnatelj Stanislav Dražumerič: za pouk, ki je uzakonjen, potrebujemo več prostora

Pri osnovni šoli Komandanta Staneta Dragatuša so nedavno začeli graditi, in to so prva dela v sklopu večje gradnje, s katero bodo na koncu pridobili nov prizidek. Za začetek premikajo komunalno in energetsko napeljavo tik ob šoli, ki bi ovirala nadaljnjo gradnjo.

V prihodnje bodo najprej zgradili kuhinjo in jedilnico, nared naj bi bili letos. Za to bodo nekoliko razširili šolsko stavbo in v tem gradbenem dodatku naredili tudi prostor za osebno dvigalo, je povedal ravnatelj Stanislav Dražumerič. »Najbolj padeta v oči dve spremembi – ni več stavbe, v kateri so bile nekoč plinske jeklenke za potrebe kuhinje, prav tako pa se pozna odsotnost večjega števila smrek, ki so rasle ob šoli na severni strani,« je šola na svoji spletni strani opisala spremembe pri šolski stavbi takoj po prihodu gradbincev.

V šoli so si do zdaj pomagali s kombiniranim oddelkom.

Za leto 2021 predvidevajo razpis za gradnjo prizidka k šolski stavbi. Gradnja prizidka je odvisna od ravnanja pristojnega ministrstva, a v Dragatušu pričakujejo, da bo v tem pogledu šlo vse v korist dragatuške osnovne šole. Če bi se kaj zapletlo, bi šola ostala v razmerah, kot so zdaj, in te so precej utesnjujoče za učence in učitelje. V šoli po Dražumeričevih besedah namreč manjka prostora. Do tega šolskega leta so imeli en kombiniran oddelek, in tako so s prostorom še nekako shajali. Zdaj pa imajo devet ločenih oddelkov, se pravi, da je vsak razred oddelek zase, je ravnatelj povedal februarja, ko je Dolenjski list poročal o prostorski stiski. Številke veljajo za razmere brez prerazporeditev, v kakršne so se šole morale zateči zaradi epidemije.

Govorimo torej o običajnih razmerah. »Trenutno bi nujno potrebovali za kabinetni pouk, ki je uzakonjen, dve splošni učilnici in eno specializirano za pouk gospodinjstva, računalniško učilnico in knjižnico ter zbornico, prostore za individualno delo z otroki s posebnimi potrebami – teh prostorov nimamo ne v šoli ne vrtcu, ki deluje pri šoli. Potrebujemo tudi nekatere delovne administrativne prostore za normalno delovanje šole,« je ravnatelj Dražumerič takrat predstavil težave, ki so zdaj ob že začeti gradnji pri šoli videti manjše, predvsem pa minljive.

Že omenjena epidemija je tudi v dragatuški šoli spremenila utečeni način dela. Kot vse šole je uvedla pouk na daljavo. Kot marsikatera je občutila pomanjkljive komunikacijske povezave, zaradi katerih je bilo spletno delo manj učinkovito od tistega, ki ga lahko organizirajo na območjih s hitrimi prenosi podatkov. Toda prihaja dobra novica. Ob splošni novici, da epidemija očitno pojenja oziroma je minila, še posebna lokalna, ki je povezana s časom epidemije. »Kot mnogi v Dragatušu bomo tudi v šoli v kratkem dobili optični priključek, ki nam bo omogočil boljši dostop do spleta,« je šola zapisala na spletni strani. »Optično omrežje v šoli bo v mesecu ali dveh,« je ravnatelj Stanislav Dražumerič odgovoril na naše vprašanje, kdaj bi lahko tehnologija hitrih prenosov zaživela v šoli v praksi.

Šolo v pričakovanju občutne preureditve vključno s končnim prizidkom in vsemi za zdaj manjkajočimi prostori bodri tudi politika občine Črnomelj. Kot je občina navedla v gradivu za nedavno sejo občinskega sveta, so pridobili gradbeno dovoljenje za dograditev osnovne šole Dragatuš. Najstarejši del šole bodo – tako občina – obnovili v celoti, tudi energetsko, hkrati pa načrtujejo tudi dograditev manjkajočih prostorov za ustrezno izvedbo osnovnošolskega izobraževanja.

Prostorski stiski, kot jo občutijo v osnovni šoli v Dragatušu, kljub trenutnim zadregam nekateri poiščejo tudi prijaznejši obraz. Šola je namreč premajhna vsaj deloma tudi zato, ker število učencev narašča že nekaj zadnjih let. Večanje števila učencev pa načelno pomeni tudi, da v Dragatušu domačini ostajajo in da se jim mogoče pridružujejo tudi priseljenci. Marsikje je v tem pogledu drugače.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 11. junija 2020

M. Luzar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

15.8.2020–2     + (1)     – (3)     Oceni vl 

V spominu imam, da so Dragatušci kadar je potrebno vsi kot eden in verjamem, da bodo širitev šolskega prostora uspešno izpeljali. Ravnatelj Dražumerič pa kot slišimo tudi uspešno vodi šolski kolektiv in tudi zato je šola znana in iz nje prihajajo učenci z mnogo znanja. (vika lozar)

19.8.2020+2     + (2)     – (0)     Oceni Lojzekov stric 

Zelo zalostno da prejsnja obcinska oblast ni znala ta sola bi morala ze bit.Ucenci so taki kot so so v

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava