DL: Rešeto z ribo - Izvirne idejne rešitve s pogledom v preteklost; France Prešeren dve leti gulil klopi ribniške šole

15.8.2020 | 10:45

Krožišče v Hrovači (foto: M. G.)

Krožišče v Hrovači (foto: M. G.)

Ob gradnji krožišča v Hrovači lani je tekla razprava o tem, kakšna prepoznavna okrasitev, značilna za ribniško dolino, naj stoji na vpadnici pred vstopom v središče dežele suhe robe. Te naloge se je lotila občinska uprava, ki je razpisala natečaj za izbor najboljšega predloga okrasitve krožišča.

Odziv na razpis je presegel pričakovanja, saj je komisija prejela 21 predlogov in med njimi v ožji izbor izbrala tri, ki so najbolj skladna z idejo okolja ter poudarjeno grafično in opisno obrazložitvijo. Klemen Pahulje in Sanel Muranović sta z idejno zasnovo Rešeta z ribo najbolj prepričala komisijo, ki jima je prisodila prvo mesto in za to podelila nagrado 300 evrov. Komisija je v obrazložitvi zapisala, da idejni predlog izhaja iz tradicionalnih simbolov oziroma izdelkov, ki so značilni za ribniško dolino. Predlog hkrati predstavlja osnovo za podrobnejšo zasnovo ureditve križišča in omogoča različne kombinacije s preostalimi elementi celovite ureditve, kot so osvetlitve, vodni učinki, cvetje.

Portret Franceta Prešerna, ki je, kot je znano, od leta 1810 do 1812 obiskoval ljudsko šolo v Ribnici, ribice, fižol in kuhalnice, je kot predloge ribniških znamenitosti komisiji poslal France Vesel. Za drugo nagrado je prejel 150 evrov. Gregor Lovšin je za svoj predlog okrasitve krožišča z jekleno skulpturo v obliki pokončno postavljene ribe, znotraj pa leseno rešeto, zasedel tretje mesto in prejel nagrado 100 evrov.

Vsi predlogi so res izvirni in si zaslužijo pohvale, je zapisala komisija. Mi pa dodajmo, da bi bilo smiselno z natečajem ali kako drugače priti tudi do najboljše rešitve za posodobitev lesene skulpture, ki stoji v Žlebiču, ob vhodu v središče občine. Že načeto žlico in rešeto, bi bilo treba če ne zamenjati, pa vsaj obnoviti, saj so pripombe občanov na njen videz res številne.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 28. maja 2020

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava