DL: Zakaj je treba tako dolgo čakati na odvzem brisa?

14.8.2020 | 14:30

Ponekod so se znašli tudi drugače. Jemanje brisov je bilo denimo v Trebnjem v aprilu organizirano kar na parkirišču zdravstvenega doma. (foto: arhiv; ZD Trebnje)

Ponekod so se znašli tudi drugače. Jemanje brisov je bilo denimo v Trebnjem v aprilu organizirano kar na parkirišču zdravstvenega doma. (foto: arhiv; ZD Trebnje)

Foto: arhiv

Foto: arhiv

Bralec iz Suhe krajine je oče otroka, ki je bil zaradi suma na okužbo s koronavirusom pred dnevi napoten v covid ambulanto poleg urgentnega centra novomeške bolnišnice. Ker je imel otrok visoko vročino, sta kmalu prišla na vrsto, drugi pacienti pa niso imeli te sreče. »Gospa v čakalnici je potožila, da čaka že dve uri. To se mi zdi nenavadno, saj v čakalnici ni bilo veliko ljudi, postopek odvzema brisa pa traja le nekaj minut. Zakaj je torej treba tako dolgo čakati?«

»Na vprašanje težko odgovorimo s podrobnostmi, saj ne vemo, za kateri primer gre. Za vse bolnike pa velja, da vsem, ki pridejo v urgentni center, najprej opravimo triažo, pri tem postopku pa jim je tudi določena stopnja nujnosti obravnave. Na podlagi te stopnje je potem odvisno, koliko časa bo pacient čakal oz. kdaj bo zaključil pregled. Brise z namenom odkrivanja prisotnosti okužbe s koronavirusom jemljemo v za to namenjenem prostoru, in kljub temu da je postopek dolg le nekaj minut, ne smemo pozabiti, da potrebujemo tudi čas, da prostor ponovno pripravimo za naslednjega pacienta. Zaradi varnosti in preprečevanja širjenja okužbe je potrebno namreč dosledno razkuževanje in zračenje, zaradi česar se podaljša čas čakanja,« pravijo v vodstvu Splošne bolnišnice Novo mesto.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 11. junija 2020 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava