DL: Čistilna naprava Šranga - Končno prišla na vrsto

14.8.2020 | 11:00

Čistilna naprava Šranga (Foto: A. K.)

Čistilna naprava Šranga (Foto: A. K.)

ČN Šranga bodo s 100 razširili na 250 populacijskih enot – Občasne preobremenitve tudi za 30 odst. presegajo zmogljivost – Izvajalec izbran, pogodba podpisana

O potrebni nadgradnji in posodobitvi čistilnih naprav Šranga in Mirna Peč se govori že vrsto let. Za obe je občina Mirna Peč v proračunih za letošnje in prihodnje leto namenila denar. Kot prva prihaja na vrsto rekonstrukcija čistilne naprave na Šrangi.

Zgrajena je bila leta 2007 s kapaciteto 100 populacijskih enot (PE) za potrebe zaselka Šranga. »Čeprav je ob načrtovanju obstoječe naprave kapaciteta zadostovala za potrebe tistega območja in je vključevala tudi načrtovano širitev v novi del zaselka, se je zaradi pospešenega naseljevanja in predvidene nadaljnje stanovanjske gradnje izkazalo, da je naprava že po dobrih desetih letih preobremenjena. Iz rednih meritev, ki jih izvaja Komunala Novo mesto, je razvidno, da občasne preobremenitve tudi za 30 odst. presegajo načrtovano zmogljivost naprave. Ob vsem tem pa je na območju Šrange predvideno še skoraj dva hektarja površin za gradnjo, na katerem so posamezne hiše že začeli graditi,« je o razlogih za širitev povedal Andrej Kastelic iz občinske uprave.

Mirnopeška občina je v sodelovanju z novomeško komunalo, ki s čistilno napravo tudi upravlja, in projektantskim podjetjem Acer iz Novega mesta zato že od 2015 do 2017 izvedla analize stanja in hidro-geološke meritve, proučila variantne rešitve, izdelala projekt in pridobila gradbeno dovoljenje. »Projekt je zasnovan tako, da bo prenovljena naprava zadostovala za 250 PE, od tega približno 50 PE predstavljajo dolgoročne rezerve, 200 PE pa znaša obremenitev zdajšnjih stanovalcev skupaj z ocenjenim številom bodočih prebivalcev na še neposeljenih zemljiščih,« je pojasnil Kastelic.

Na javnem razpisu za rekonstrukcijo so kot najugodnejšega ponudnika izbrali podjetje Komunalne gradnje iz Grosupljega, pogodbo za izvedbo so podpisali 29. aprila, v preteklih dneh pa so ga tudi uvedli v delo. Rekonstrukcija je ocenjena na približno 225.000 evrov brez DDV, po pogodbi pa bo končana v štirih mesecih. »Prenova ne bo motila obratovanja obstoječe čistilne naprave,« je poudaril Andrej Kastelic in dodal, da bo dela nadzorovala in usmerjala strokovna služba Komunale Novo mesto.

O čistilni napravi Mirna Peč je na pobudo občinskega sveta lansko jesen občina imela sestanek s Komunalo Novo mesto, sektorjem za odvajanje in čiščenje odpadnih voda, na katerem so znova preverili, kakšna izvedba bi bila primerna, in določili najprimernejšo tehnologijo in pogoje za dograditev naprave. »Na podlagi izkušenj iz zadnjih let, ki jih je predstavila služba Komunale Novo mesto, ugotavljamo, da bi bila dolgoročno najprimernejša klasična oz. biološka tehnologija čiščenja namesto predhodno načrtovane membranske in da naj bi bilo obstoječo napravo mogoče razširiti na 2000 PE na obstoječi lokaciji. Tako ne bi potrebovali širitve ob vodotoku Temenice, ki bi jo lahko ustavili pogoji agencije za okolje, hkrati pa bi na tej lokaciji ohranili možnost za naknadno širitev objekta za sprejem in delno obdelavo blata,« je še pojasnil Kastelic. V tem in naslednjem letu naj bi v sodelovanju s strokovnimi službami komunale izdelali potrebno projektno dokumentacijo in tudi začeli dela.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 28. maja 2020

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava