Knjižnica Sevnica vabi z naborom bralnih dogodivščin

13.8.2020 | 08:20

Knjižnica Sevnica vabi z naborom bralnih dogodivščin

Poletje je z dopustniškimi dnevi idealen čas za branje knjig, ki so prijazen način sprostitve in temelj za širjenje najrazličnejših znanj. Tudi Knjižnica Sevnica je svoje delovanje, ob upoštevanju navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, prilagodila letošnjim razmeram in izvaja raznolike storitve, ki spodbujajo branje. K obisku vabi v ponedeljek, torek, četrtek in petek od 7. do 15. ure, ob sredah pa je odpiralni čas od 10. do 18. ure.

Zanimanja za poletno branje je veliko, zato so pripravili »Poletne zavitke«, komplete odličnih knjig, ki vsebujejo knjige po izboru knjižničark in jih bralci radi vzamejo, se pustijo presenetiti vsebini paketa, zraven pa prejmejo še slasten recept in lahko preizkusijo svoje kuharske sposobnosti. Velja tudi povabilo k branju v skupnem posavskem projektu »Posavci beremo skupaj 2020«, v okviru katerega nagovarjajo bralce s seznamom zahtevnejšega leposlovja za krajše in lepše poletne dni.

Tudi otroci med počitnicami radi prisluhnejo dobrim zgodbam ali pa jih preberejo kar sami. Najmlajše tako v Knjižnici Sevnica že 4. leto zapored vabi Poletko, ki ponuja pester nabor zanimivih, poučnih in duhovitih zgodb, pridne bralce pa nagradi s sladoledom. V izbor so vključili zelo kakovostne pravljice in zgodbe.

Drugačnost letošnjega vsakdana je v marsičem prilagodila načine komunikacije, tehnološki napredek pa skrajšuje razdalje. Zbirka časopisja PRESSREADER je članom knjižnice dostopna iz naslonjača in omogoča bralno izkušnjo dnevnega časopisja v elektronskem okolju na računalniku, tabličnem računalniku in mobilniku, ki za delovanje uporabljajo operacijske sisteme iOS, Android, Windows 8 ali BlackBerry10. Iz zofe ali v mirnem okolju knjižnice je možno izbirati med več kot 4.000 naslovi dnevnega časopisja in revij, iz več kot 100 držav in v več kot 60 jezikih sveta.

Dopust, na katerega se običajno odpravimo z omejeno količino prtljage, je priložnost za branje elektronskih knjig, ki si jih bralci lahko preko BIBLOSa izposodijo v sevniški knjižnici. V e-obliki ponujajo pester nabor leposlovja. V knjižnici vabijo tudi k uporabi elektronskih virov in baz, med njimi Digitalne knjižnice Slovenije dLib in domoznanskega portala Kamra, kjer objavljajo mnogo zanimivih lokalnih domoznanskih zgodb, tudi sevniških. Bralcem je dostopna tudi zbirka Tax-fin-lex, ki omogoča pregled aktualne zakonodaje, ter portal Dobreknjige.si, kjer slovenski knjižničarji bralcem pomagajo poiskati dobro knjigo.

Knjižnica Sevnica že sedaj vabi k obisku posavske potujoče knjižnice, tako imenovanega bibliobusa, ki bo z vožnjo po Posavju začel 5. oktobra 2020. V sevniški občini bo imela ta inovativna knjižnica na kolesih postanek v 16 krajih, na policah pa bo imela okrog 6 tisoč enot gradiva, med njimi knjig, revij in neknjižnega gradiva. S potujočo knjižnico želijo posavske knjižnice razširiti svoje poslanstvo po širšem območju vseh posavskih občin in se približati tudi tistim, ki so težje mobilni in oddaljeni od mestnih središč, kjer so stacionarne enote knjižnice. Posavske knjižnice prijazno vabijo k soustvarjanju potujoče bralne zgodbe.

Knjižnica Sevnica svoja vrata prijazno odpira tudi drugim področjem kulturnega ustvarjanja. Trenutno je do 25. avgusta na ogled likovna razstava Bogastvo gozdov na steklu razstavljavke Vilme Mavrič Krisper.

Več informacij o delu Knjižnice Sevnica je na voljo na spletni strani knjižnice www.knjiznica-sevnica.si.

Občinska uprava Občine Sevnica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava