DL: Javna pohvala - Vemo, da ste dober zdravstveni dom

12.8.2020 | 13:45

Direktorica Zdravstvenega doma Črnomelj Eva Čemas (levo) je bila s svojim kriznim poročilom na seji občinskega sveta Semič prepričljiva, navsezadnje tudi s tem, ko je morala nalogo opraviti pod masko. (Foto: M. L.)

Zdravstvenemu domu Črnomelj je semiški občinski svet izrekel pohvale za delo med epidemijo – Direktorica Eva Čemas: Pričakujemo državno nadomestilo

Zdravstvenemu domu Črnomelj je semiški občinski svet na svoji nedavni seji izrekel vrsto pohval za njegova prizadevanja in vse opravljeno delo v zadnjem obdobju med epidemijo covid-19. »Vemo, da imamo v vas dobro ekipo in da se lahko zanesemo na vas,« je med drugim rekla županja Polona Kambič navzoči direktorici zdravstvenega doma Evi Čemas.

Direktorica je, ko je na seji svetnikom poročala o delu Zdravstvenega doma Črnomelj v letu 2019 in predstavila poslovni načrt za leto 2020, strnjeno opisala razmere v zadnjih mesecih. Pri tem je med drugim povedala, da je Zdravstveni dom Črnomelj med epidemijo dobil še veliko dodatnih nalog. Tako je 6. marca moral prevzeti še zdravstveno oskrbo za Občino Metlika, kar je čez noč pomenilo odgovornost za dodatnih 9000 prebivalcev in v naslednjih tednih opravljenih 600 nenačrtovanih zdravstvenih pregledov. Nekatere zaposlene iz črnomaljskega zdravstvenega doma so vključili v zdravstveno oskrbo Doma starejših občanov Metlika. Osebje črnomaljskega doma je delalo tudi v ambulantah v Novem mestu. Delo v času epidemije je bilo izjemno naporno, saj so nekatere vrste dela morali opravljati v skafandrih, npr. tedaj, ko so obolele za covid-19 vozili iz Bele krajine v Novo mesto, je na seji semiškega občinskega sveta med drugim povedala direktorica Zdravstvenega doma Črnomelj Eva Čemas.

Posledica razmer je tudi izpad zobozdravstvenih storitev in fizioterapije in to pomeni za zdravstveni dom tudi izpad prihodka. Zdravstveni dom pričakuje, da bo država nadomestila izgubljeni prihodek, pričakovanja so toliko večja, ker je bila ta črnomaljska ustanova dejavna v prvi vrsti za preprečevanje okužbe.

Toda direktorica Eva Čemas omenja še neko podrobnost, ki bi se sicer zgodila najbrž tudi kdaj v vsakdanjih razmerah, tokrat, v času epidemije pa se je dejansko zgodila. »Kot kolektiv smo se izredno povezali,« je poudarila. Kot je povedala, so se za delo v kriznih razmerah organizirali v zdravstvenem domu zelo dobro in pravočasno. Ob koncu februarja so nabavili zaščitno opremo in po tistem organizirali zbor delavcev, kjer so predstavili uporabo zaščitne opreme.

Članek je bil objavljen v 23. številki Dolenjskega lista 4. junija 2020

M.Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava