DL: Romi eden največjih izzivov občine

8.8.2020 | 14:00

»Dimni pozdrav iz romskega naselja na Kuzarjev Kal in v Mirno Peč, in  tako več ali manj dan za dnem,« je zapisal eden naših bralcev, ki nam je  poslal več podobnih fotografij.

»Dimni pozdrav iz romskega naselja na Kuzarjev Kal in v Mirno Peč, in tako več ali manj dan za dnem,« je zapisal eden naših bralcev, ki nam je poslal več podobnih fotografij.

Igor Zorčič (foto: M. Ž.)

Igor Zorčič (foto: M. Ž.)

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič na rotovžu spoznal aktualne projekte v novomeški občini, v KS Bučna vas pa težavno sobivanje z romsko skupnostjo, ki se v zadnjem času le še poslabšuje – Obisk sklenil v Olimpijskem centru Novo mesto

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je niz obiskov slovenskih občin začel prav v Novem mestu. Ogledal si je, kako poteka pouk na Osnovni šoli Center, na delovnem srečanju na rotovžu se je seznanil z najpomembnejšimi projekti v Mestni občini Novo mesto, med katere sodijo nadaljevanje prenove mestnega jedra, gradnja južnega odseka tretje razvojne osi in gradnja prvega plavalnega kompleksa v regiji. Srečal se je tudi s predstavniki Krajevne skupnosti Bučna vas, obisk pa končal v Olimpijskem centru Novo mesto.

Ob zaključku je Zorčič dejal, da je bil obisk eden prvih po začetku epidemije, njegov namen pa, da se zakonodajna veja oblasti približa tudi lokalnim skupnostim in regijam, »da se s pozicije predsednika državnega zbora prepričam o razmerah na terenu, delovanju občin in pogledih, ki konec koncev zadevajo tudi delo državnega zbora«.

Ugotovil je, da je občina Novo mesto svetel zgled, po katerem se lahko zgleduje marsikatera druga občina, z vrsto uspešnih projektov na eni strani in na drugi z zadevami, ki so odprte in ki jih je treba reševati tudi na državni ravni. Pri tem je omenil infrastrukturne projekte in južni krak tretje razvojne osi, na kateri se, kot je dejal, sicer dela, bi pa gotovo bil dobrodošel še nekoliko večji pospešek pri izvedbi.

NUJNO REŠEVANJE NA RAVNI DRŽAVE

Z županom Gregorjem Macedonijem sta se pogovarjala tudi o sobivanju z romsko skupnostjo in se strinjala, da bi morala država s podzakonskimi akti in zakonodajo intenzivneje pristopiti k reševanju te teme, ki zadeva predvsem krajane naselij v okolici največjega novomeškega romskega naselja Žabjak - Brezje.

Da je nujno potrebno sistemsko reševanje problematike na državni ravni, meni tudi predsednik Krajevne skupnosti Bučna vas Tomaž Zoran. »Na nevzdržne razmere, ki se poslabšujejo, krajevna skupnost opozarja že desetletja, vendar posluha odgovornih institucij in države ni,« je za Dolenjski list povedal Zoran in dodal, da so Zorčiču predstavili najpogostejše vzroke za konflikte z večinskim prebivalstvom. Med njimi je nanizal kurjenje in požige, preglasno glasbo, vožnjo z neregistriranimi vozili in brez vozniških dovoljenj, vožnjo z motornimi kolesi in avtomobili po kmetijskih površinah, drzne tatvine v stanovanjskih hišah, v katere posamezniki vstopajo celo ob prisotnosti stanovalcev, kraje kmetijskih pridelkov, sadik, lesa, perila, otroških igrač in raznega orodja, ustrahovanje okoliškega prebivalstva, problematiko potepuških psov, pašo rejnih živali na tujih pašnikih, poškodovanje prometne signalizacije, smetenje ob cestah in stezah, brskanje po zabojnikih in razmetavanje vsebine po okolici, preprodajo in uživanje drog, posedovanje strelnega orožja in streljanje z njim, pri čemer naboji letijo po okoliških naseljih in ogrožajo življenja in premoženje. »Zelo velik problem je, da samo 1 odst. romskih otrok zaključi osnovno šolo in ravno tako je samo 1 odst. Romov zaposlen,« je za naš časopis še opozoril Zoran.

Macedoni je po obisku KS Bučna vas dejal, da je občina v preteklih letih skupaj z državo naredila pomemben korak v prostorskem delu, saj je bil sprejet občinski prostorski načrt, ki je omogočal tudi komunalno opremljanje romskega naselja Žabjak. To pravkar poteka, začeli pa bodo tudi prenovo državne ceste ob naselju, ki bo zagotovila večjo prometno varnost. Sicer pa, je dejal, »kot enega največjih izzivov v naši občini ocenjujemo ravno, kako Rome vključiti lokalno in širše v regionalno druženje in skupnost. Gre za številne izzive, kako povezati državno politiko na področju sociale, delovnopravne zakonodaje, varnosti in izobraževanja, in v tem smislu smo tudi seznanili predsednika državnega zbora.«

Zorčič je po ogledu Olimpijskega centra pri Češči vasi ocenil, da ta prinaša dobre obete za razvoj kolesarstva in atletike ter novomeškega in širšega regijskega športa. Dodal je, da bi bila državna pomoč dobrodošla pri njegovem razvoju in nekaterih nadgradnjah. Župan je ob tem dodal, da so se že ob gradnji prve faze zavedali, da bo potrebna nadgradnja. »Trenutno najbolj potrebujemo sanitarne in garderobne prostore. V teku je javno naročilo za gradnjo dodatnih prostorov znotraj dvorane, in če bo uspešno, bomo jeseni imeli te kapacitete že zagotovljene.« Za bazenski kompleks, ki bo zrasel ob dvorani, je že zaključen arhitekturni natečaj. Po županovih besedah se ravno pogajajo še za sklenitev pogodbe za projektiranje, želijo si, da bi bila do konca leta pripravljena tudi projektna dokumentacija, da bodo lahko objavili javno naročilo.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 28. maja 2020

M. Žnidaršič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

8.8.2020+9     + (9)     – (0)     Oceni Termometer 

Težko govoriti o svetlem zgledu, ko prihaja do medromskega nasilja in romskih napadov na prebivalce (Loka, Marof, avtobusna). 95% brezposelnost, kraje, nasilje, prekupčevanje z mamili, orožjem, grožnje gostincem, pretepi in ropanje poštarjev, kamenjanje policije, gasilcev. Ropanje in pretepanje nedolžnih, blokada cest mimo njihovih naselij in streljanje v avte. Zabave s kalašniki ter razbijanje starih ženic, kjer jim kradejo penzije. Če je to pojem uspešnosti, potem smo v mestu, res zelo uspešni.

9.8.2020+4     + (4)     – (0)     Oceni enkratno 

Jaz sem nekje prebral izjavo neke zelo ugledne osebe iz bele Ljubljane, ki je ali še varuje naše pravice, da je že čas, da se mi prilagodimo njim. Edino na ta način, meni modra glava, bode prišlo do sprave in sožitja med njihovo in našo kulturo. Sedaj pa intenzivno gruntam, kako bi to naredil. Ko bi vsaj bil kakšen priročnik o tem. Ni šment, da ga kakšna učena glava iz belega mesta z FDV diplomo v žepu ne bi mogla sestaviti. Donacija iz proračunskega žaklja bi tu zelo prav prišla.

9.8.2020Oceni enkratno 

pardon, s FDV diplomo...

11.8.2020+8     + (8)     – (0)     Oceni Franci D 

Da bi se prilagodili njim,mater ali naj kradem z njimi?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava