DL: Počitnice in kampi ob Kolpi - Vsak drugi Nemec doma, kako pa mi

5.8.2020 | 14:50

Kamp Kolpa (Foto: D. Kadunc)

Kamp Kolpa (Foto: D. Kadunc)

Kanu kamp v Radencih  (Foto: T. Lindič)

Kanu kamp v Radencih (Foto: T. Lindič)

Poljanska dolina vsakič znova prevzame. (Foto: T. Lindič)

Poljanska dolina vsakič znova prevzame. (Foto: T. Lindič)

Rafting je ena najpomembnejših dodatnih ponudb ob Kolpi. (Foto: T. Lindič)

Rafting je ena najpomembnejših dodatnih ponudb ob Kolpi. (Foto: T. Lindič)

Rinčica (Foto: T. Lindič)

Rinčica (Foto: T. Lindič)

Kaj se obeta tistim, ki bi želeli preživeti počitnice ob Kolpi, kaj lahko organizatorji turizma naredijo sami in česa ne morejo, smo med drugim poizvedovali v nekaterih od številnih kampov v Beli krajini

V kampu Bela krajina v Podzemlju pričakujejo povečano povpraševanje za kampe, ker ljudje po vseh napetostih zaradi epidemije zdaj iščejo mir, zelenje in sprostitev, dopust v kampu pa take želje in pričakovanja lahko uresniči, pravi vodja kampa Petra Pešelj in dodaja, da bo letos zaradi vseh omejitev, ki še veljajo, k njim verjetno prišlo več domačih gostov kot tujcev.

V kampu imajo adrenalinski park, izposojajo kanuje in supe ter organizirajo čolnarjenje in supanje na Kolpi, Lahinji in Krupi. Imajo tudi trinajst samostojnih bivalnih enot, mobilnih hišk, primernih tudi za družine. V kampu so še šotorišče in prostor za kampiranje z avtodomi ter parkirišče zanje. V kampu je tudi glamping, možnost nadstandardnega bivanja v treh keltskih hiškah za dve osebi. »V glampingu celo v hiško prinesemo zajtrk, če želijo,« je v šali in zares povedala Pešljeva. V kampu bodo organizirali brezplačne otroške delavnice, v restavraciji bodo pripravili vikend okusov Bele krajine, kjer bodo predstavili značilnosti belokranjske kuhinje. Potem ko je z ukrepi vlade dovoljeno druženje do petdeset ljudi, so v kampu že imeli piknike v naravi za rojstni dan. Imajo precej povpraševanj in tudi že rezervacije, tako da je glavna sezona že skoraj zapolnjena.

»Naša znanilka sezone je. Naredili smo ji gnezdo, postavili smo ga pri vhodu v kamp in štorklja je vanj prišla že prvo leto. Ime ji je Bella, Lepa. Tako ime so ji dali kampisti,« je izpostavila nenavadno gostjo vodja kampa Bela krajina Petra Pešelj.

Mir in nedotaknjena narava bosta letos najbrž posebej iskano tržno blago.

Kanu kamp Radenci ob Kolpi so običajno odprli pred prvim majem, letos so ga po 18. maju. Po tistem so že imeli nekaj gostov, je povedal lastnik Martin Lindič. Letos še ni bilo tujcev, ker je Hrvaška zaprta za glavnino turistov. Sicer gostje kličejo za bivanje. »Mislim, da bo sezona bolj ali manj običajna. Samo pustijo naj nam delati tukaj v naravi,« pravi Lindič in dodaja, da so imeli lani približno 4000 nočitev.

Glamping v porastu

Glamping je v porastu v Sloveniji in tudi v kampu Radenci. V kampu imajo glamping hišice, ki so popolnoma v naravi, v njih pa so, kot pravi Lindič, hotelski pogoji bivanja. »V neokrnjeni naravi doline reke Kolpe, točneje v Poljanski dolini ob Kolpi, je prva glamping vasica -–Eko vasica Rinčica. Ime je dobila po hruškici rinčici, ki prva dozori v travniškem sadovnjaku, kjer so postavljene te lesene glamping enote, ki nudijo pristno doživetje narave, tik ob reki Kolpi. Okolica ponuja vrsto vodnih dejavnosti, kot so čolnarjenje ter rafting in supanje po Kolpi, kopanje in ribolov, in tudi druge, med njimi treking, kolesarjenje in izlete v neznano. Na kmetiji lahko otroci jahajo ponija, velika zanimivost so nove terapevtske živali alpake, ki obožujejo družbo, otroke, ljudi sploh,« pravi Lindič.

V kampu Radenci organizirajo tudi team building za podjetja, ki pa so jim letošnja naročila za zdaj odpovedala. Pripravljajo delavnice za otroke, saj imajo v sklopu kampa tudi mini živalski vrt. Organizirajo tudi kolpske večere z različnimi vsebinami, kot so pogovorni večeri, potopisna predavanja, koncerti in gledališke predstave. Organizirajo joga delavnice. »Gostje imajo na voljo samopostrežni zajtrk v zajtrkovalnici, seveda pa izpolnjujemo tudi želje in lahko zajtrk s košarico domačih dobrot postrežemo tudi v posteljo. Vse druge obroke si lahko gostje pripravijo sami, še bolj pa jih spodbujamo, da večerjo ali kosilo naročijo v bližnjih gostilnah, kar daje kraju dodano vrednost,« poudarja Lindič.

Moteča ograja ob meji

Moteča je ograja ob meji. »Zamišljajte si, kako je: kot da bi organizirali turizem v koncentracijskem taborišču,« se kislo nasmehne Lindič. Vavčerji so po njegovem ustrezen ukrep. Zaradi njih bo mogoče več nočitev v kampu. O vavčerjih po njegovem najbrž še ni vse popolnoma jasno. Ali bodo prenosljivi in če bodo prenosljivi, kako. Za nekoga bo mogoče težava, ker bo treba vsega porabiti naenkrat in ne v več delih.

Kamp Kolpa v Vinici, katerega lastnika sta Dare in Sandra Kadunc, so odprli, ko je vlada ustrezno sprostila nekatere ukrepe. Imeli so že goste, je povedala Sandra. V kampu imajo hišice, prostor za šotore in avtodome ter nadstandardne glinene hišice. »Sezona bo letos vendarle dobra, pričakujemo, samo da se bo vreme ustalilo. K nam prihajajo večinoma domači gostje,» pove Kadunčeva. Pred letošnjo sezono so na prostorih za avtodome utrdili tla, tudi tokrat gredo v poletje z delujočim bifejem in teraso, na kateri si gostje lahko naročijo tudi hrano. V ograji ob Kolpi je precej vrat za dostop iz kampa do reke. Ograja ne moti, menita Dare in Sandra Kadunc, celo koristi, saj obdaja kamp in tako so otroci varno v kampu in žoga ne uhaja v reko z igrišča, ko igrajo odbojko.

Tudi sosednji kamp v Vinici, kamp Katra, so že odprli. Kot nam pove lastnik Tone Zajc, je odprt je za tiste, ki imajo v njem stalno prikolico in zdaj prihajajo urejat ta svoj dopustniški prostorček. Za druge goste ga bodo odprli 15. junija. V kampu je prostor za prikolice, avtodome in šotore, se pravi za vse skupine obiskovalcev. Imajo tudi nadstandardno opremljeno in družinam namenjeno mobilno hiško, ki so jo postavili na posebej lepem prostoru blizu vode. Med gosti so tisti, ki imajo stalne prikolice, v glavnem domači. V skupnem pogledu pomenijo tretjino obiskovalcev tujci, predvsem prehodni gostje, ki se v kampu Katra ustavijo na poti na morje.

Kamp Lovšin v Križevski vasi je začel sezono 18. maja. Obiskovalci so prihajali že prej, a niso prenočili, je povedal Luka Lovšin, nosilec dejavnosti. Odpovedi rezervacij, razen dveh, klub zdajšnjim razmeram nimajo. Je pa povečanje povpraševanja slovenskih gostov. V prejšnjih sezonah je bilo 30 odstotkov tujih gostov in 70 odstotkov domačih, letos bo delež domačih gostov po pričakovanjih večji od 70 odstotkov. V kampu imajo prostor za prikolice, avtodome in šotore in dva nadstandardna – glamping šotora. Izposojajo kanuje, supe ter električna in navadna kolesa.

»Smo majhen družinski kamp. Naše ciljne skupine so družine z otroki in upokojenci. Naš glavni poudarek je mir. Imamo veliko obalo in ne nagnetemo. Ko je kamp dovolj zaseden, pošljemo drugam tiste, ki bi še želeli priti v naš kamp. Obiskovalci sprejemajo ta naš način in med tistimi, ki smo jih tako zavrnili, mnogi pridejo v naslednji sezoni k nam. Ne gre nam za zaslužek v eni sezoni, ampak za to, da se ljudje vračajo k nam,« pravi Lovšin. V kampu imajo velik odstotek prehodnih gostov, a bo letos teh najbrž bistveno manj.

»Imamo največjo zaščiteno domačijo v Beli krajini. To je stara mlinarska domačija z lesenimi in kamnitimi objekti. Po domače se nam reče Mlinarjevi,« je še povedal Luka Lovšin.

Slovenci bodo prevladovali

Kampov ob Kolpi je sicer več. A se že ob izbranih primerih kaže, da se je sezona v kampih začela. Ponudba je običajna, bi lahko rekli. V kampih je elektrika, opremljenimi so s skupnimi sanitarijami, v njih so pipe na pritisk, kjer so, poseben dodatek za udobje in v teh časih za brezskrbnost. Bolj ali manj odločno in domiselno se kampi spogledujejo z nadstandardno ponudbo, glampingom, glamuroznim kampiranjem. Skupna vsem je voda rek, Kolpe vsekakor, nekateri ponudijo tudi druge. Zaradi vode kampi bolj ali manj izposojajo plovila, nekateri organizirajo vodeno plovbo. Medtem ko nekateri računajo na »pavšaliste« in prehodne goste, je ponekod ob Kolpi tudi priložnost za daljše bivanje z vrsto dejavnosti.

Kampi z bolj razvejanimi dejavnostmi se bodo letos lažje odzvali na obisk gostov, če se bo zgodilo po pričakovanjih, in sicer da bodo Slovenci počitnikovali v veliko večjem številu v Sloveniji in pri tem tudi v kampih. Bodo pa najbrž res Slovenci glavnina gostov, kot tudi pričakujejo tokratni sogovorniki. O pričakovanem prevladujočem deležu slovenskih kampistov govori tudi nemški podatek, ki se v povezavi z dopusti nanaša na Nemčijo. Po javnomnenjski raziskavi namerava vsak drugi Nemec to poletje ostati doma, 31 odstotkov jih namerava potovati znotraj Nemčije, 19 odstotkov v drugo evropsko državo, le trije odstotki pa v teh negotovih razmišljajo o dopustu zunaj Evrope.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 28. maja 2020

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava