Kdaj začetek za Krko, Trote, ... ?

4.8.2020 | 08:20

Foto: arhiv; KK Troti

Foto: arhiv; KK Troti

Po prejetem poročilu Komisije za licenciranje o izdanih tekmovalnih licencah, posredovanih prijavah klubov, izpolnitvi pogojev tekmovalnega pravilnika in določil tekmovalnih propozicij je Tekmovalna komisija KZS objavila pregled prijavljenih ekip za sodelovanje v članskih tekmovanjih v tekmovalni sezoni 2020/2021. Žreb članskih tekmovanj bo izveden v četrtek, 6. avgusta.

1. SKL (11 ekip)

Predviden začetek: 26. september 2020
Cedevita Olimpija, ECE Triglav, Gorenjska gradbena družba Šenčur, Helios Suns, Hopsi Polzela, Koper Primorska, Krka, Rogaška, Šentjur, Terme Olimia Podčetrtek, Zlatorog Laško.

Tekmovanje poteka po dvokrožnem ligaškem sistemu (18 kol) in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk v skladu s koledarjem tekmovanja. Izvršni odbor KZS lahko izjemoma dovoli klubu, da članska ekipa ne sodeluje v prvem delu tekmovanja, v kolikor je izpolnjen pogoj, da ekipa sodeluje v dveh mednarodnih tekmovanjih v katerih se v prvem delu ligaškega tekmovanja odigra najmanj 10 kol (Basketball Champions League ali Euroleague ali ULEB Cup ter v ABA1 ligi).

V drugem delu v tekmovanju za državnega prvaka tekmovanja sodeluje 6 ekip. V tem delu tekmovanja ekipe odigrajo po dvokrožnem ligaškem sistemu 10 kol. Rezultati ekip iz prvega dela se prenašajo, prenašajo se tudi morebitne odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja. V kolikor katera od ekip ne nastopa v prvem delu tekmovanja, se rezultati ekip iz prvega dela ne prenašajo, prenašajo pa se morebitne odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja.

V drugem delu v tekmovanju za obstanek v 1. SKL sodeluje 5 ekip - sedmo, osmo, deveto, deseto in enajstouvrščena ekipa 1. dela 1. SKL. Medsebojni rezultati sodelujočih ekip iz prvega dela se prenašajo, prenašajo se tudi  morebitne odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja. Četrto in petouvrščena ekipa tega dela tekmovanja v tekmovalni sezoni 2021/2022 sodelujeta v tekmovanju 2. SKL, v 1. SKL se uvrsti prvouvrščena ekipa 2. SKL.

Šest ekip tekmovanja za prvaka in prvi dve ekipi tekmovanja za obstanek se uvrstijo v končnico za naslov državnega prvaka. V prvem krogu končnice (četrtfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, v drugem krogu končnice (polfinale) ekipe prav tako igrajo na dve dobljeni tekmi, v tretjem krogu končnice (finale) pa ekipi igrata na tri dobljene tekme.

2. SKL (12 ekip)

Predviden začetek: 26. september 2020
AKK Branik, Celje, Gorica, Ilirija, Litija, Ljubljana, LTH Castings, Medvode, Mesarija Prunk Sežana, Portorož, Postojna, Troti.

V prvem delu tekmovanja sodeluje 12 ekip. Tekmovanje poteka po dvokrožnem ligaškem sistemu in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk.

V drugem delu v tekmovanju za naslov prvaka sodeluje osem ekip, ki v prvem krogu končnice (četrtfinale) igrajo na dve dobljeni tekmi, prav tako na dve dobljeni tekmi ekipe igrajo tudi drugem krogu končnice (polfinale) ter tretjem krogu končnice (finale). Zmagovalec finala v prihodnji sezoni nastopa v 1. SKL.

V drugem delu v tekmovanju za obstanek v 2. SKL sodelujejo štiri ekipe: deveto, deseto, enajsto in dvanajstouvrščena ekipa prvega dela tekmovanja. V tem delu tekmovanja ekipe odigrajo po dvokrožnem ligaškem sistemu (6 kol). Razpored tekem pripravi komisar lige na podlagi Bergerjeve tabele in razvrstitve ekip po prvem delu tekmovanja. Medsebojni rezultati sodelujočih ekip iz prvega dela se prenašajo, prenašajo se tudi morebitne odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja. Drugo, tretje in četrtouvrščena ekipa drugega dela tekmovanja za obstanek v 2. SKL (deseto, enajsto in dvanajstouvrščena ekipa 2. SKL) v prihodnji tekmovalni sezoni sodelujejo v tekmovanju 3. SKL.

3. SKL (24 ekip)

Predviden začetek: 26. september 2020
Ajdovščina, Bistrica, Calcit Basketball, Cedevita Olimpija mladi, Cerknica, Grosuplje, Hidria, Hrastnik, Ipros Vrhnika, Janče Ljubljana, Jesenice, Ježica, Kolpa, Konjice, Krvavec Meteor, Nazarje, Pivka Perutninarstvo, Plama - Pur Ilirska Bistrica, Slovan, Stražišče Kranj, Tera Tolmin, Vojnik G7, Vrtine Palir Prebold, Zagorje.

V tekmovanju sodeluje 24 ekip, razdeljenih v dve skupini po 12 ekip (vzhod, zahod). Tekmovanje poteka po dvokrožnem ligaškem sistemu (22 kol) in razporedu, ki je določen na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk.

Dve prvouvrščeni ekipi skupine vzhod in zahod prvega dela tekmovanja se uvrstita v končnico za naslov prvaka 3. SKL. V prvem krogu končnice (polfinale) ekipe igrajo dve tekmi, v drugem krogu končnice (finale) pa ekipi igrata na dve zmagi. Finalista razigravanja za naslov prvaka 3. SKL v prihodnji sezoni nastopata v 2. SKL.

V drugem  delu  v  tekmovanju  za  obstanek  v  3.  SKL sodelujejo  4  ekipe,  ki  osvojijo  enajsto  in dvanajsto mesto v skupinah vzhod in zahod. Medsebojni rezultati sodelujočih ekip iz prvega dela se prenašajo, prenašajo se tudi morebitne odvzete točke zaradi registracije tekme po uradni dolžnosti vseh tekem prvega dela tekmovanja. Drugo, tretje in  četrtouvrščena  ekipa  drugega  dela  tekmovanja  za  obstanek  v  3.  SKL  (dvaindvajseto, triindvajseto in štiriindvajsetouvrščena ekipa 3. SKL) v prihodnji tekmovalni sezoni sodelujejo v tekmovanju 4. SKL.

4. SKL (rok za prijave ekip do 20.8.2020)

Predviden začetek: 17. oktober 2020
Komisar lige bo dokončen seznam sodelujočih ekip in tekmovalni sistem objavil po zaključku roka za posredovanje prijav, to je po 20. avgustu.

Pokal Spar (51 ekip)

Predviden začetek: 29. september 2020
Ajdovščina, AKK Branik, Bistrica, Calcit Basketball, Cedevita Olimpija, Cedevita Olimpija mladi, Celje, Cerknica, ECE Triglav, Gorenjska gradbena družba Šenčur, Gorica, Grosuplje, Helios Suns, Hidria, Hopsi Polzela, Hrastnik, Ilirija, Ipros Vrhnika, Janče Ljubljana, Jesenice, Ježica, Kolpa, Konjice, Koper Primorska, Krka, Krško, Krvavec Meteor, Litija, Ljubljana, Logatec, LTH Castings, Medvode, Mesarija Prunk Sežana, Miklavž, Nazarje, Pivka Perutninarstvo, Plama - Pur Ilirska Bistrica, Portorož, Postojna, Rogaška, Slovan, Stražišče Kranj, Šentjur, Tera Tolmin, Terme Olimia Podčetrtek, Troti, Vojnik G7, Vrani Vransko, Vrtnine Palir Prebold, Zagorje, Zlatorog Laško.

V tekmovanje je prijavljenih manj kot 64 ekip (51 ekip), zato se 1. krog pokala ne odigra.

V 2. krogu tekmovanja nastopajo vse ekipe razen ekipe, ki v skladu z izdanim soglasjem Košarkarske zveze Slovenije nastopajo v mednarodnih tekmovanjih. Te ekipe se v tekmovanje vključijo v 3. (Rogaška in Gorenjska gradbena družba Šenčur) oziroma 6. (Cedevita Olimpija, Helios Suns, Koper Primorska in Krka) krogu tekmovanja. Ekipe so v 2. krogu  tekmovanja razdeljene v skupini Vzhod in Zahod.

V 2., 3., 4. in 5. krogu ter četrtfinalu (6. krog) ekipe igrajo dve tekmi z možnostjo neodločenega rezultata. Na drugi tekmi se v primeru skupnega neodločenega rezultata obeh tekem igrajo podaljški (eden ali več) do končnega zmagovalca. Prednost druge tekme na domačem igrišču ima ekipa, ki je bila bolje uvrščena v pretekli tekmovalni sezoni.

Zaključni turnir štirih ekip se izvede v obliki turnirja. Na tekmovanju sodelujejo zmagovalne ekipe 6. kroga tekmovanja.

1. SKL za ženske (8 ekip)

Predviden začetek: 26. september 2020
Akson Ilirija, Cinkarna Celje, Grosuplje, Jasmin sport Ledita, Ježica, Maribor, Pro-Bit Konjice, Triglav.

V tekmovanju sodelujejo vse ekipe, ki si po obstoječem tekmovalnem sistemu, po sistemu dopolnjevanja lig ter upoštevanju določil Pravilnika o licenciranju in Tekmovalnih propozicij, zagotovijo nastop v 1. SKL. Tekmovanje poteka po štirikrožnem ligaškem sistemu in razporedu, določenem za prvi in drugi del na podlagi Bergerjeve tabele in izžrebanih številk, za tretji in četrti del se pripravi nov razpored tekem na podlagi Bergerjeve tabele glede na trenutno uvrstitev.

Po odigranem ligaškem delu se prve štiri ekipe lige uvrstijo v končnico za naslov državnega prvaka, kjer igrajo po principu 1:4 in 2:3. V prvem kolu končnice (polfinale) ekipe igrajo na dve dobljeni tekmi, v drugem kolu (finale) na tri dobljene tekme.

Pokal članice (11 ekip)

Predviden začetek: 18. november 2020
Akson Ilirija, Cinkarna Celje, Domžale, Felix Zasavje, Grosuplje, Jasmin sport Ledita, Ježica, Maribor, Pomurje, Pro-Bit Konjice, Triglav.

V 1. krogu ekipe (Akson Ilirija, Domžale, Felix Zasavje, Maribor, Pomurje, Pro-Bit Konjice) igrajo dve tekmi z možnostjo neodločenega rezultata. Na drugi tekmi se v primeru skupnega neodločenega rezultata obeh tekem igra podaljšek (eden ali več)  do končnega zmagovalca. Tekmovalne pare in organizatorje prve oziroma druge tekme določi žreb brez vnaprej postavljenih nosilcev. Zmagovalna ekipa obeh tekem se uvrsti v 2. krog tekmovanja.

V 1. krogu ne sodelujejo najbolje uvrščene ekipe državnega prvenstva iz pretekle sezone (Cinkarna Celje, Grosuplje, Jasmin sport Ledita, Ježica, Triglav). V 2. krogu tekmovanja sodelujejo zmagovalne ekipe 1. kroga tekmovanja, ki se jim pridružijo ekipe, ki v 1. krogu ne nastopajo. Ekipe odigrajo dve tekmi. Tekmovalne  pare  in  organizatorje  prve oziroma druge  tekme  določi  žreb  brez  vnaprej postavljenih nosilcev. Zmagovalne ekipe obeh tekem se uvrstijo na zaključni turnir.

Zaključni turnir štirih ekip se izvede v obliki turnirja v kraju organizatorja. Organizator tekmovanja se določi na osnovi razpisa, ki ga Tekmovalna komisija posreduje sodelujočim klubom in objavi na spletni strani KZS. Tekmovalna para določi žreb.

KZS

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava