DL: Tončkov dom na Lisci - Dobil novega najemnika Tomaža

2.8.2020 | 17:10

Družina s Šmarčne si je Tončkov dom izbrala za nedeljski izlet.

Družina s Šmarčne si je Tončkov dom izbrala za nedeljski izlet.

Tomaž Rantah, novi najemnik Tončkovega doma

Tomaž Rantah, novi najemnik Tončkovega doma

Tončkov dom

Tončkov dom

Kapelica pod Tonckovim domom

Kapelica pod Tonckovim domom

Tončkov dom na Lisci, priljubljeno pohodniško in izletniško točko, predvsem Posavcev in Zasavcev, je na nadmorski višini 927 m v letih 1951 in 1952 zgradilo Planinsko društvo Krško, pod predsedstvom Toneta Čebularja. Na to opominja spominska plošča na domu.

Dom stoji na razgledni ploščadi, na južni strani tik pod vrhom Lisce (948 m). S ploščadi je lep pogled na dolino Save od Radeč proti Sevnici in dolenjsko gričevje na južni strani doline. Na tem mestu je tedanja posavska podružnica SPD postavila in 19. junija 1932 odprla planinski dom. Partizani so ga 28. junija 1944 požgali, da bi v njem preprečili bivanje nemškim enotam. Na temeljih požganega doma so planinci zgradili in 9. novembra 1952 odprli nov planinski dom, ki so ga poimenovali po Tončku Čebularju, nekdanjemu predsedniku PD Lisca Sevnica - Krško. Leta 1954 so napeljali elektriko, čez deset let pa še vodovod. PD Lisca je leta 1968 dal Tončkov dom v zakup Konfekciji Lisca Sevnica, ki ga je povečala in posodobila, poleg doma pa zgradila depandanso. Moderno urejeno postojanko so odprli 4. julija 1970. Zakupnik je pozneje opremil smučišče z dvema vlečnicama in zgradil rokometno igrišče. Smučišče že več let ne deluje, 1. julija 1993 pa je najemnik doma postalo Gostinsko podjetje Sevnica. Nato se je zamenjalo še več najemnikov doma, leta 2014 pa je PD Lisca Tončkov dom predal v last Občini Sevnica, da bi tako lažje izpeljali prepotrebno obnovo.

Odprtje konec maja

V drugi polovici maja je bila zaključena obnova kuhinje, predprostora in večnamenske sobe Tončkovega doma, novi najemnik, 42-letni Sevničan Tomaž Rantah, pa je na predzadnji petek maja Tončkov dom odprl in številnim gostom so njegovi sodelavci brezplačno postregli več kot 150 porcij okusnega golaža. V soboto so obiskovalcem prodali ves golaž in preteklo nedeljo, ko smo se mudili na Lisci, so v kuhinji že pripravljali nov golaž. Ta naj bi bil stalno v gostinski ponudbi doma, tako kot še več jedi na žlico, kot so ješprenj in ajdovi žganci z gobami.

Občina Sevnica je v sklopu projekta Ribe na naravovarstvenem območju, ki ga sofinancira Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo, podpisala pogodbo v vrednosti blizu 200.000 evrov za izvedbo obnovitvenih del in nakup opreme v pritličnih prostorih Tončkovega doma. Namen projekta Ribe na naravovarstvenem območju je spodbujanje povečevanja oskrbe prebivalstva z lokalno vzgojenimi svežimi sladkovodnimi ribami in ribjimi izdelki. V celoti je namreč prenovljena in na novo opremljena kuhinja, ki je zdaj primerna tudi za pripravo sladkovodnih rib. Rantah nam je povedal, da bodo ob koncu tedna gostom postregli postrvi na več načinov. Ni se še odločil za dobavitelja rib, bo pa to gotovo domača, lokalna ribogojnica.

V sklopu projekta so bili preurejeni pritlični prostori Tončkovega doma s povezavami v zgornje nadstropje. Prenovljena sta vhod in predprostor doma. V prostoru je na novo urejen kot s klopmi in dodatnimi grelnimi enotami. V tem kotu, pri vhodu, so se, ne le pozimi, vedno radi zadrževali pohodniki, da so si tam posušili preznojena oblačila, spili čaj in odigrali partijo kart. Zdaj bo to sušenje precej bolj preprosto.

Za točilnim pultom je na novo urejen prostor, namenjen shranjevanju živil, v tem prostoru je tudi pralnica posode. Večnamenska soba je opremljena s TV-sprejemnikom, v njej je tudi natis perorisbe Antona Rojca s Tončkovim domom in Jurkovo kočo. V tej sobi bo urejen stalni razstavno-izobraževalni prostor. Skupaj z lani prenovljeno jedilnico so na novo urejeni pritličje doma in kletni prostori. V teh so učilnica in sanitarije. Prenovljen dom bo tako imel pomembno vlogo pri oživitvi turizma v sevniški občini.

Rantah najprej kuhar; kaj bo na jedilniku?

Rantah je bil najprej kuhar, nato gostinski tehnik, nazadnje pa je končal še višjo gostinsko šolo. »V osnovi sem bil vrsto let kuhar, potem sem pa dodajal še to organizacijsko plat. Prevzel sem kuhinjo v sevniškem vrtcu Ciciban kot vodja prehrane. Pisal sem jedilnike in skrbel za javna naročila. Pozneje sem prevzel tudi zdravstveno-higienski režim v vrtcu. Tako da kar zadeva kuhinjo, nimamo težav, v strežbi se pa še učimo. Zaposlenega imam še enega kuharja, po izobrazbi je gostinski tehnik. S kolegom bova v kuhinji izmenično, dopoldne in popoldne, a že vidim, da bomo potrebovali še enega kuharja. Nov Jurkov praženec bo nekaj posebnega na jedilniku. Namesto pecilnega praška uporabljamo droži. Nadaljevali bomo tudi pice, čeprav te niso ravno jed za planinske koče. Palačinke bodo klasične, misliti moramo tudi na otroke, zato ne bodo manjkali niti topli sendviči. Ob sobotah bomo postregli tudi postrvi, najraje bi jih pripravljal na žaru: kdor bo hotel imeti bolj zapečeno, bo na olju, sicer bi jih pekli v foliji. V kuhinji bi lahko pripravili 200 porcij golaža, če bi se gostje prej napovedali, sicer pa 100, če bi dodali še praženec in ješprenj.«

Kakšna je Rantahova vizija Lisce s Tončkovim domom? »Želim, da bi Lisca s Tončkovim domom in Jurkovo kočo, s 27 ležišči, v lasti PD Lisca, zaživela tako kot v časih, ko sem bil še mlajši. Ko so na Lisco prihajali tudi številni športniki na športne priprave. Za zdaj imamo 21 ležišč, občina, s katero dobro sodelujemo, pa nadaljuje obnovo doma.«

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 28. maja 2020

Besedilo in fotografije: Pavel Perc

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

3.8.2020+4     + (5)     – (1)     Oceni Franci D 

Ta je pa povšeči ocvirku?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava