1. Pohod od upora do zmage, tov. Martin Kužnik zdržal vse napore

2.8.2020 | 15:50

tov. Martin Kužnik

tov. Martin Kužnik

Na štiridnevnem pohodu v dolžini 130 km je Pokrajinski odbor ZB NOB Dolenjske z Belo krajino častno zastopal in prehodil to pot tov. Martin Kužnik iz Novega mesta

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je ob 75-letnici osvoboditve pripravila pohod, imenovan Od upora do svobode, ki dejansko ponazarja celoten štirileten slovenski narodnoosvobodilni boj. Simbolično je bilo za vsako leto slovenskega odpora proti nacizmu in fašizmu v štirih dneh prehojenih okoli 130 km poti.

Pohod se je začel 22. julija pri spomeniku pod Šmarno Goro na dan, ko je bil leta 1941 v Tacnu sprožen prvi strel proti okupatorju, in se je končal na Koroškem v Poljani pri Prevaljah, kjer se je 15. maja dejansko končala 2. svetovna vojna na slovenskih tleh. Prve tri dni so prehodili po 40km na dan, zadnji dan pa še 10km.

Na poti so pohodnike spremljali in jih vzpodbujali člani občinskih in krajevnih odborov Zveze združenj borcev za vrednote NOB, pot pa so jim kazali lokalni vodniki, da je bila ta najkrajša in najbolj varna. Na pot se je odpravilo deset pohodnikov. Na Ljubnem se je častno poslovil najstarejši pohodnik, star kar 82 let, ki je prehodil 80km in se na cilju pridružil ostalim, ki so prehodili celo pot. Najmlajši je bil star 24 let.

Na pohodu je kot predstavnik Pokrajinskega odbora ZB NOB Dolenjske z Belo krajino sodeloval tov. Martin Kužnik, član Krajevnega odbora ZB NOB Žabja vas. Martin je kljub svojim 70 letom z dobro voljo vzdržal vse napore, čeprav sta pohodnike večji del spremljala dež in neurje. Med potjo so obiskovali spominska obeležja NOB in ob 22. uri so se povzpeli na Menino planino, kjer se je zaključil prvi dan pohoda. Drugi dan so obiskali obeležje našega padlega pesnika Karla Destovnika Kajuha in pot nadaljevali do Topolšice, kjer je nemški general Lohr podpisal kapitulacijo, in dan zaključili v Velenju. Tretji dan so se povzpeli Graško goro, na goro jurišev, potem nadaljevali do Slovenj Gradca in naprej v Kotlje, prenočili pa so v Ravnah na Koroškem. Zadnji, četrti dan pohoda, se je zaključil v Poljanah pri Prevolah, kjer se je tudi dejansko končala 2. svetovna vojna na slovenskih tleh.

Pohod je kljub velikim naporom tov. Martin zaključil zdrav, bilo je sicer nekaj žuljev, vendar se da z dobro voljo in vztrajnostjo v družbi tovarišev doseči zastavljeni cilj. Pohoda se je v udeležil, ker je želel spoznati pomembne dogodke iz 2. svetovne vojne, ki so se zgodili na slovenskih tleh. Tov. Martin ohranja kondicijo, ker se veliko giblje v naravi, udeležuje se rekreativnih prireditev, pohodov, kolesari in, kot je sam dejal, ker je rojen v Semiču in je otrok roških gozdov. Kapo dol tov. Martinu za prehojenih 130 km v štirih dneh in, kot je zaključil najin pogovor, se bo pohoda prihodnje leto, če ga bo le zdravje še naprej dobro služilo, udeležil z največjim veseljem.

Tekst in foto: Darko Pucelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava