FOTO: Petletnik v SBNM na hodniku čakal šest ur, pristojni pojasnjujejo

29.7.2020 | 13:45

Tako je moral 5-letni fant čakati na rezultate testa.

Tako je moral 5-letni fant čakati na rezultate testa.

Okrvavljeno stopalo petletnega fanta

Okrvavljeno stopalo petletnega fanta

Čas koronavirusa že tako stresne situacije dela le še bolj stresne ... Bralec Jože nam je včeraj posredoval informacije o nesreči njegovega 5-letnega sina in potarnal zaradi, po njegovem, nedopustno dolgega čakanja na pregled v novomeški bolnišnici.

Dečka so včeraj po nezgodi najprej odpeljali v zdravstveni dom v Črnomlju, kjer so posumili na odprt zlom kosti v podplatu. Z reševalnim vozilom so ga prepeljali na urgentni oddelek novomeške bolnišnice, kjer ni bilo gneče, kot je povedal njegov oče. Tja je prispel, tako njegov oče, približno ob 13.30. Ker je malenkost kašljal, so ga nemudoma dali med potencialno okužene s koronavirusom in ga testirali.

Očeta poškodovanega otroka je razjezilo, ker je njegov sin tako dolgo čakal na pregled in na rentgensko slikanje. Še ob 19.30 je 5-letnik ležal na bolniški postelji kar na hodniku, kjer je bilo popoldne približno 35 stopinj Celzija. Bil je »moker kot miš«, je sporočil njegov oče, ki je bil jezen kot ris.

Izvid ni potrdil zloma

Včeraj ob 19.30 je tako fant še vedno čakal na rezultate testa, ki so prišli nekaj minut kasneje. Negativni. Sledilo je rentgensko slikanje, nam je sporočil oče, nato pa je njegov sin odšel h kirurgu. Ta je na podlagi izvidov ocenil, da ni šlo za zlom stopala. Dobra novica za fanta, oče pa pravi, da bo o nedopustno dolgem čakanju obvestil pristojne.

V bolnišnici pojasnjujejo ...

Dogaja se jim, so nam povedali v novomeški splošni bolnišnici, »da se različne etnične skupine težko prilagajajo zahtevanemu protokolu in upoštevanju varnostnih navodil, ki so za vse enaka. Zaposleno zdravstveno osebje se sooča z različnimi grožnjami in pritiski, izsiljevanjem po prednostni obravnavi. Nemalokrat vmes poseže policija ali varnostnik, kar vsemu skupaj pusti še bolj grenak priokus«.

Kot so nam povedali v bolnišnici, je pacient k njim prišel z reševalno ekipo iz Črnomlja. »Že pri sami triaži na vhodu v Urgentni center smo na podlagi vprašalnika MZ ugotovili, da v Črnomlju otroku niso odvzeli brisa in da vsekakor obstaja sum na okužbo z virusom SARS Cov-2. Tako smo, ob prihodu k nam, po predvidenem protokolu, otroka v spremstvu njegove mame takoj napotili na odvzem brisa oz. na pregled v prostore pediatrične čakalnice (t.i. sivo cono-izolacijo, ki je namenjena tistim otrokom, ki so suspektni),« so nam povedali in dodali, da je fanta v 15 minutah po prihodu pregledal dežurni kirurg, »ki pa ob pregledu ni ugotovil življenjsko ogrožajočega stanja, ki bi zahtevalo takojšnje diagnostične in terapevtske postopke, oz. posege, ki bi morali biti urgentno opravljeni pred izvidom brisa«. »Poudariti moramo, da otrok nikakor ni bil življenjsko ogrožen, stanje oz. poškodba pa tudi ni bila takšna, da bi se lahko v času čakanja rezultata na bris poslabševalo. Obravnava otroka je potekala skladno s predpisi in navodili.«

Nujno potrebni ukrepi

Oče nam je danes naknadno povedal, da bi otroka skoraj odpeljal na urgenco v Ljubljano, a je nato tja raje poklical. Povedali naj bi mu, da bi tam najprej poskrbeli za otroka, šele nato obravnavali potencialno okužbo. Teh navedb nam ni uspelo preveriti. 

V času, ko razsaja novi koronavirus, so pacienti s sumom na okužbo obravnavani ločeno, zato je hitrost obravnave odvisna od dobe čakanja na rezultat brisa, so nam še pojasnili. »Ukrepi so nujno potrebni za zajezitev epidemije in obstajajo zaradi varnosti vseh pacientov in zaposlenih,« so zapisali.

Po slikanju je fant končno le odšel h kirurgu. Ta je na podlagi izvidov torej ocenil, da ni šlo za odpri zlom stopala.

Kaj se lahko naučimo iz tega primera? V novomeški splošni bolnišnici vsem, ki prihajajo k njim, tudi staršem z otroki, svetujejo, »da striktno upoštevajo navodila zdravstvenega osebja. Le tako bomo obravnavo zaključili v najkrajšem možnem času«.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava