Ljudje ob Kolpi: Mirko Černič

29.7.2020 | 10:20

Mirko Černič

Mirko Černič

Zdravstveni priročnik

Zdravstveni priročnik

Predgovor

Predgovor

dr. Mirko Černič, kirurg, travmatolog
Rojen 29. aprila 1884 v Metliki, umrl 27. julija 1956 v Mariboru

Gimnazijo je obiskoval v Novem mestu, Kranju in Ljubljani in nadaljeval študij medicine v Gradcu in na Dunaju, kjer je 1911 leta tudi promoviral. Nadaljuje kirurško specializacijo na dunajski kliniki Juliusa Hochenegga. 1913 se kot prostovoljec priključi srbski vojski v vojni z Bolgarijo. Ob začetku 1. svetovne vojne je vpoklican v avstrijsko vojsko, kjer najprej opravlja delo kirurga na ruski fronti, pozneje na soški. 1919 leta postane predstojnik kirurškega oddelka Splošne bolnišnice Maribor in upravnik bolnišnice. Pozneje se preusmeri in postane prvi travmatolog pri nas, sočasno pa opravlja še delo ginekologa in porodničarja. Leta 1932 se preseli v Ljubljano, kjer vodi kirurški oddelek Obče javne bolnišnice. Ker je bil goreč narodnjak, ga Nemci že 1941 izženejo v Srbijo. 1943 leta se vrne v Belo krajino in pridruži partizanom. Sodeloval je pri ustanovitvi univerze v Ljubljani, po vojni pa tudi predaval na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Poleg številnih znanstvenih in poljudnih člankov je napisal tudi priročnike: Klinični besednjak, Slovenski zdravstveni besednjak, Zdravstveni priročnik, Karcinom penisa, Slovenska zdravstvena beseda, Vejavica. Svoje spomine pa strnil v knjigi Doživljaji in doživetja.

Boris Grabrijan

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

29.7.2020+1     + (2)     – (1)     Oceni vl 

Naši slavni belokranjski predniki so bili sodeč po življenjepisih v glavnem goreči Slovani. Skoraj smo že pozabili kam spadamo. Nekako nam je vsem bolj všeč biti germanski ali romanski. Dr. Černič je bil pravi človek v tistih turbulentnih časih in s posluhom za svet okoli sebe. (vika lozar)

31.7.2020+1     + (2)     – (1)     Oceni Lojzekov stric 

Kam ti spadaš , bicikel klošarjem ali politkolesarjem ,Vika

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava