DL: Porodi v vodi - Zanimanje je, a mnoge mamice si premislijo

26.7.2020 | 17:15

Izkušnja poroda v vodi je bila za Klavdijo neprecenljiva. (Foto: osebni arhiv K. Š.)

Izkušnja poroda v vodi je bila za Klavdijo neprecenljiva. (Foto: osebni arhiv K. Š.)

V alternativni porodni sobi babica Jelka Cimermančič in predstojnica  ginekološko-porodniškega oddelka Damjana Koželj, dr. med. (foto: SBNM)

V alternativni porodni sobi babica Jelka Cimermančič in predstojnica ginekološko-porodniškega oddelka Damjana Koželj, dr. med. (foto: SBNM)

Porodni stol (foto: SBNM)

Porodni stol (foto: SBNM)

Nekaterim porodnicam ustreza žoga. (Foto: SBNM)

Nekaterim porodnicam ustreza žoga. (Foto: SBNM)

Postati mamica je eno najlepših doživetij v življenju vsake ženske. Tudi porod je posebna izkušnja in naše porodnišnice se trudijo, da bodočim mamicam zagotavljajo varnost, pa tudi udobnost, čim boljše počutje in zadovoljstvo.

Novomeška porodnišnica, ki deluje v sklopu Splošne bolnišnice Novo mesto, je zagotovo ena od njih. Prisluhnila je potrebam današnjih žensk, med katerimi mnoge ne rojevajo več le klasično, v postelji in leže, ampak na alternativen način. Tako je bolnišnica že pred tremi leti ob prenovljenem porodnem bloku na voljo ponudila alternativno porodno sobo, v kateri porodnicam omogoča rojstvo otroka v vodi.

Kot pove predstojnica ginekološko-porodniškega oddelka Damjana Koželj, spec. ginekologije in porodništva, je zanimanje precejšnje, izvedenih porodov pa nimajo veliko. Kar nekaj porodnic si med porodom premisli in otročička porodi na postelji, ne pa v vodo. Tiste, ki so rodile v vodi, pa imajo zelo lepe izkušnje in so zadovoljne.

MAMICA KLAVDIJA

Ena od njih je Novomeščanka Klavdija Štih, ki pravi, da bi se v primeru nove nosečnosti gotovo spet odločila za porod v vodi. Rodila je prvič, in to pri 30 letih. Pravi, da je bil porod zanjo izjemna izkušnja. »Hvaležna sem, da sem lahko rodila, hkrati pa sem imela možnost porod doživeti popolnoma pristno, naravno, ob izjemni podpori partnerja Urbana, duole (obporodna spremljevalka, op. a.) Martine in babice Alenke, za kar sem jim zelo hvaležna,« pove.

Že med nosečnostjo se je pripravljala na ta pomembni dogodek: prebrala je kar nekaj knjig in pripravila porodni načrt, izbrala je in se posvetovala z doulo, pripravljala svoje telo na porod. Nosečnost je potekala brez posebnosti in bolj se je bližala koncu, bolj je bila Klavdija prepričana, da želi roditi v vodi. »Med prebiranjem knjig in glede na poznavanje svojega telesa, kako uživam v vodi, plavanju, toplih kopelih in kako me voda sprosti, sem vedela, da je porod v vodi zame najboljša izbira,« pravi mamica, ki je k sreči tudi izpolnjevala vse pogoje za tak porod. In vse se je izšlo, kot je bilo treba.

Ko je prišel dan D in so se popadki že stopnjevali – z doulo sta bili vseskozi na zvezi – voda pa ji je odtekla doma, so se skupaj dobili pred porodnišnico. »Presrečna sem bila, ko sem videla, da je v službi prav babica Alenka, ki je podprla mojo željo o porodu v vodi. Takoj je začela uresničevati porodni načrt, ki ga je res skrbno prebrala. Skupaj sva predebatirali zapisano. Pripravila je porodno sobo in bila ves čas z nami. Sama intenzivnost popadkov po odteku vode me je prav presenetila. Žensko telo je res fascinantno in močno. Popadke sem skušala predihati, sprostiti bolečino, jo dovoliti v vsej intenzivnosti, vizualizirati in se med popadki sproščati.

Skozi proces sem se počutila popolnoma varno. Ob primernem trenutku sem stopila v vodo, kjer sem se sprostila. Topla voda je zame popoln balzam. Popadki so bili v vodi veliko manj boleči. Ves čas je Urban skrbel za rehidracijo in energijo. Nič v življenju mi ni bilo tako dobro kot takrat kokosova voda, božanska je bila. Ves čas sem po malem jedla dateljne in proteinsko tablico,« svojo izkušnjo opisuje Klavdija.

Zaradi povišanega utripa je bila nekaj časa zunaj vode, ampak brž ko se je utrip uravnal, je šla nazaj v kad. Potek dogodkov jo je presenetil, hitro je bil čas za sam iztis otročička.

»Alenka mi je dajala navodila, ki sem se jih trudila upoštevati. Bila sem navdušena, kako hitro je bilo malo bitjece v mojem naročju. In ker je douli Martini to zadnjo minuto uspelo posneti, sem lahko tudi sama videla, kako je Oskar zaplaval v vodi, preden mi ga je babica predala. To je neprecenljivo,« pravi mamica. Tudi partner Urban je bil fasciniran nad njo in vsem potekom, Klavdija pravi, da nikoli ne bo pozabila njegovih vzklikov: »Bravo, bravo!«

»Vsaki ženski bi želela takšno lepo porodno izkušnjo, ki te izpopolni. Konec koncev je najpomembneje, da zaupaš svojemu telesu in telesu otročička, se prepustiš in veseliš,« pravi Klavdija.

SLEDIJO ŽELJAM PORODNICE

Večina porodnic danes pripravi porodni načrt, ki mu babice skušajo čim bolj slediti, seveda, če je to varno za otroka in mamo. »Vedno upoštevamo želje, tako da k porodu ne pristopamo več zgolj in samo klasično, ampak smo zelo fleksibilni. Tudi če porod poteka na navadni porodni postelji, to ni nujno na hrbtu, ampak je lahko na boku, sede, polsede ali kleče. Tudi v navadnih porodnih sobah imajo porodnice možnost uporabe žog, ripstola, blazin in menjav položajev, tako da tudi tam vedno sledimo željam porodnice,« pove Koželjeva.

Za porod v vodi imajo od leta 2017 urejeno alternativno porodno sobo, v kateri je med drugim porodna kad, namenjena za lajšanje bolečin pri popadkih, ki se lahko nadaljuje v porod v vodi.

IZPOLNJEVATI KRITERIJE

Za porod v vodi mora nosečnost potekati brez zapletov, opraviti je treba tudi dodatna testiranja za morebitne okužbe nožnice, HIV in hepatitis C. »Mesec pred predvidenim terminom poroda so vse nosečnice, ki se zanimajo za porod v vodi, vabljene na individualni razgovor z babico v naši porodnišnici. Takrat jo zelo natančno seznanimo z vsemi kriteriji, ki pogojujejo porod v vodi, ter ji hkrati posredujemo vsa navodila, ki so zanjo pomembna. Če so vsi kriteriji izpolnjeni, se porodnico ob začetku poroda namesti v alternativno porodno sobo. V porodno kad, ki je napolnjena s toplo vodo, pride takrat, ko je porod v aktivni fazi. Ves čas spremljamo plodove srčne utripe s prenosnim CTG-aparatom, babica tudi preglede izvaja v vodi. Če porod poteka brez zapletov, lahko iztis otroka poteka v vodi, v primeru kakršnihkoli zapletov, če si med rojevanjem premisli ali če ji je neudobno, lahko kad zapusti. Po porodu otroka pa mora porodnica izstopiti iz vode, tako da posteljico vedno porodimo zunaj. Takrat tudi natančno pogledamo, ali je morda poškodovana porodna pot, in poškodbe po potrebi oskrbimo,« pripoveduje Jelka Cimermančič, v. d. glavne medicinske sestre ginekološko-porodniškega oddelka novomeške bolnišnice, in doda, da so babice v novomeški porodnišnici zelo naklonjene porodom v najrazličnejših položajih, čeprav so zanje nekoliko neugodnejši, npr. zaradi sključene drže.

NI DOPLAČILA

V alternativni sobi, ki je precej večja kot običajna porodna soba, ima porodnica na voljo lastne sanitarije in tuš, tako da se lahko med popadki tudi tušira s toplo vodo, kar ravno tako omili bolečine kot namakanje v vodi. Poleg tega lahko uporablja različne žoge, ripstol, ležalno podlogo ali počivalno posteljo, tako da resnično lahko izbere položaj, ki ji med popadki najbolj ustreza, razlaga Cimermančičeva. Na voljo ima tudi porodni stol, kjer sedita oba s partnerjem in na katerem lahko rodi v sedečem položaju. Tudi porodi na tem stolu so do zdaj potekali zelo lepo.

»Alternativna soba sploh ne sameva, je zelo izkoriščena, saj zanjo ni potrebnega nikakršnega doplačila. Edina ovira za bodočo mamico je, da je soba lahko tisti trenutek, ko bi jo želela uporabiti, že zasedena, saj je ne moremo rezervirati vnaprej, ker nikoli ne vemo, kdaj se bo porod začel,« pove Cimermančičeva.

PORODI NA DOMU NEVARNI

V novomeški porodnišnici so – kot v vseh drugih po Sloveniji – predvsem zaradi varnosti proti porodom na domu, o katerih je zadnje čase več slišati v javnosti. Tudi zato so se maksimalno prilagodili bodočim mamicam, ki jim skušajo v porodnišnici ustvariti čim bolj domače in prijazno vzdušje. »S seboj lahko porodnice prinesejo tudi stvari, ki bi jim porod olajšale (glasbo, eterična olja ...), prisotna sta lahko dva porodna spremljevalca – v trenutni epidemiji samo eden. Sledimo vsem željam, dokler je to še varno za otroka in porodnico, saj si želimo, da bi porod ohranile v čim lepšem spominu. Varnost obeh, tako bodoče mamice kot novorojenčka, je na prvem mestu,« poudarja Koželjeva.

O številu in izidih porodov na domu ne vedo nič. Tudi če se tak porod dogaja v dolenjski regiji, jih babice, ki te porode vodijo, ne obvestijo niti predhodno niti pozneje. »Če med porodom nastanejo komplikacije, porodnico pripeljejo k nam brez predhodnega dogovora in seveda jo oskrbimo kot vsako drugo. Do zdaj smo imeli kar nekaj takšnih primerov in eden se je končal zelo slabo. Vendar se o takšnih zapletih pri porodu na domu v medijih ne govori. Poveličujejo se le primeri porodov na domu, ki so se končali dobro, zato dobijo nosečnice napačno, precej boljšo predstavo o takih načinih rojevanja, kot bi jo drugače,« pravi predstojnica ginekološko-porodniškega oddelka.

Tudi v državah z dolgo tradicijo porodov na domu in dobro organizirano babiško službo v povezavi s pristojnimi bolnišničnimi enotami opažajo znatno večjo obolevnost in umrljivost tako novorojenčkov kot mater pri tovrstnih porodih, zato se tudi v teh državah število porodov na domu v zadnjem času zmanjšuje.

V novomeški porodnišnici so zadovoljni, da so imeli lani kljub splošnemu trendu zmanjšanja števila porodov v Sloveniji več porodov kot pretekla leta, to je 1317. Upajo, da bodo tudi letos ostali na približno enakem številu in da se bodo porodili končali srečno.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 21. maja 2020

Lidija Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

26.7.2020+1     + (1)     – (0)     Oceni miha 

Ja tole je pa zanimivo. A babice so pa v kopalkah al kako?

2.8.2020Oceni enkratno 

če lahko v vodi s takšno lahkoto rodijo kot zanosijo, potem so to dobro pogruntali.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava