Zaky z oceno odlično - prvi mantrailing pes na Dolenjskem

25.7.2020 | 14:40

Zaky z oceno  odlično - prvi mantrailing pes na Dolenjskem

V soboto, 18.7.2020, so v Ljubljani pod okriljem kinološke zveze Slovenije v organizaciji Enote Reševalnih psov Slovenije in društva SAR potekali izpiti pogrešanih oseb po osebnem vonju-(mantrailing). Izpita se je iz Kluba ljubiteljev psov K9 Novo mesto udeležila vodnica Natalija Gutman Mišković s psom Zakyem in psico Kiaro. Zaky je izpit prve stopne opravil z oceno odlično in bil najuspešnejši v svoji kategoriji, psici Kjari pa se je izpit izmuznil za malenkost.

Izraz mantrailing prihaja iz angleščine. MAN je oseba in TRAILING je iskanje točno določene osebe s pomočjo njenega individualnega vonja bodisi v urbanem okolju ali v naravi. Pes išče na oprsnici in dolgem povodcu, pred iskanjem pa »vzame« vonj preko predmeta od osebe katera je pogrešana. Po navadi je to kakšen osebni predmet, ki ga vodnik psu ponudi pred iskanjem.

»S treningi je dobro pričeti zgodaj, ni pa to pogoj«, pravi Natalija, ki z Zakyjem in Kjaro trenira mantrailing tedensko, približno dve leti in kot pravi sama zna biti naporno. Treningi potekajo v urbanem in ne urbanem okolju in v vseh vremenskih pogojih. Tako se vozi na treninge v Brežice k Simoni Potočar in v Ljubljano k Urošu Gregorčiču.

V Novem mestu dela v klubu K9 pod mentorstvom svoje inštruktorice Jane Stanković (Graberski). Poleg mantrailinga, v klubu K9, pripravljajo vodnike, med katerimi je poleg Natalije tudi dolenjski radijec, Krkaš Rok Žurga, tudi na izpite reševalnih psov za iskanje izpod ruševin (airsent) in iskanje pogrešanih v naravi. Izvajajo pa tudi tečaje poslušnosti A, BBH, BGH itd..

Na Zakyja so vsi zelo ponosni, saj je prvi mantrailing pes na Dolenjskem. Je pa mali mešanček z velikim srcem dokazal, da ni pasma pogoj za dobrega delavnega psa. Zaky je namreč bivši rezident zavetišča Turk na Zajčjem Vrhu.

Vsi vodniki K9 Novo mesto se trenutno pripravljajo na jesenske izpite, mi pa jim želimo še veliko uspehov.

P. M.

Galerija

_zzzzzzkuza (0)
_zzzzzzkuza (1)
_zzzzzzkuza (3)
_zzzzzzkuza (4)
_zzzzzzkuza (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava