Skupina za samopomoč Bela krajina in Združenje Europa Donna: Skupaj pod Triglavom

10.7.2020 | 14:20

Skupina za samopomoč Bela krajina in Združenje Europa Donna: Skupaj pod Triglavom
Skupina za samopomoč Bela krajina in Združenje Europa Donna: Skupaj pod Triglavom

Sončno julijsko soboto smo se članice Skupine za samopomoč Bela krajina, ki deluje pod okriljem DOB Slovenija, skupaj s članicami Združenja Europa Donna Slovenija odpravile na izlet na Gorenjsko. Z pravo gorniško malico so nas prijazno pozdravili v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. V njem nas je domačin skozi igro in lik Požganca, Aljaževega prijatelja, popeljal v stare čase in prikazal celotno muzejsko zbirko. Domoljubna zavest je Jakoba Aljaža vodila, da je zgradil stolp in kočo na Triglavu, najvišjem vrhu v Sloveniji, danes simbolu slovenskega naroda. Tik nad muzejem smo občudovali številne planince na vrhu zelo strme atraktivne ferate, dolge 550 m.

Pod pravim gorniškim vtisom nas je pot vodila naprej, v dolino Vrat do slapa Peričnik. Večina se nas je povzpela na zgornji in spodnji slap, najvišji slovenski dvojček. Vožnjo z avtobusom smo nadaljevali do Aljaževega doma v Vratih. Kar obstali smo ob pogledu na mogočno steno Triglava, nekateri so se z njim spogledali prvič. Na trati pred domom je idilična kapelica sv. Cirila in Metoda ter balvan z učno ferato v ozadju. Pogumne so kar splezale nanj in veselo pomahale v dolino. Tudi to je doživetje!

Nato smo pot po dolini nadaljevali peš do spomenika padlim partizanom gornikom v obliki ogromnega klina. Dolina nikogar ne pusti ravnodušnega, v njej obstaneš kot objet z hribi in ovčakom Triglavom v sredi. Stopili smo pol ure hoda do Luknje, nekateri so posedeli ob ledeno mrzli rečni strugi Triglavske Bistrice, občudovali naravo, zagledali gamsa na pečinah … Dolino smo zapustili prežeti s soncem in dobro voljo.

Na poti domov smo imeli krajši postanek ob Zbiljskem jezeru, ki je v tišini in lepoti dom številnim labodom in račkam. Lepo.

Veseli me, da smo lepoto naše Slovenije spet za korak približali našim članicam po Sloveniji.

Tekst in foto: V. Gregorič, članica

Galerija

balvan
dolina Vrat
kapelica
klin
pot ...
slap peričnik
vrata
Zbiljsko jezero 1
Zbiljsko jezero

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava