DL: Metka Fink (104 leta) - Sovražnika se nismo bali, tega virusa pa še kako

9.7.2020 | 13:00

Metka Fink: »Po hudem vedno pride boljše.« (Foto: M. G.)

Metka Fink: »Po hudem vedno pride boljše.« (Foto: M. G.)

Tri dni po praznovanju 104. rojstnega dne v krogu družine in rodbine v Šalki vasi, 5. marca, se je najstarejša občanka Kočevja, Metka Fink, zahvalila vabilu Jožeta Kozine, predsednika društva upokojencev Kočevje, da naj jih v spremstvu obišče na njihovem sedežu. Dejala je, da od tega ne bo nič, saj je na pohodu huda bolezen. In imela je prav.

Že isti teden je bilo po Sloveniji zaradi koronavirusa omejeno gibanje vred z vsemi drugimi ukrepi. »Kar stisnilo me je, ko so dejali, da ne bom mogla več vsak dan na mojo pot, peš s hoduljo po pločniku skozi vas. Veste, meni sta bila poleg trdnega dela in nič kaj lahkega življenja stik z naravo in preživljanje vsaj nekaj ur v njej odrešitev. Tudi pri teh letih zelo rada hodim. Ves čas to najbolj pogrešam,« se Metki toži po, kot je dejala, svobodi gibanja. Tako zdaj več časa ostane za sobne vaje, pogovore, obujanje spominov tudi na vojne čase, ko je bilo hudo, a take prostorske stiske ni bilo.

»Rekla bom, da je ta bolezen precej zaguljena. En hud, neviden sovražnik, ki naj bi sicer izgubljal moč, tako pravijo poročila, je med nami,« virus opiše Metka. Spomni se, da so v času vojne, tudi takrat, ko je na Kočevskem močno zaudarjalo po smodniku, lahko šli v cerkev, ne da bi jih kdo oviral ali se bali sovražnika, danes pa so božji hrami vrata zaprli. »Zdržali bomo, kaj ne bi. Mene nobena bolezen ni napadla, tudi ta me ne bo,« si je Metka, najstarejša slovenska rudarka, ki vselej izžareva dobro voljo, še dala duška.

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista 30. aprila 2020

M. Glavonjić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

10.7.2020+2     + (2)     – (0)     Oceni Jožko 

Gospa, seveda vas bolezen ne bo napadla, če boste še naprej redno na zraku in soncu ob potrebnih merah previdnosti. To vas je držalo pokonci in vas bo v bodoče. Neverjetno, kaj so barabe dosegle. Strah, strah ... še v vojni ga ni imela, sedaj so pa zmagali. No, vsaj pri nekaterih.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava