DL: Naložbe v občini - Obnova Grajske ceste na vrsti prihodnje leto

9.7.2020 | 11:30

Župan Občine Kostanjevica na Krki, Ladko Petretič (Foto: P. P.)

Župan Občine Kostanjevica na Krki, Ladko Petretič (Foto: P. P.)

Gradbeno dovoljenje za Ljubljansko cesto še ni pridobljeno – Zatika se pri pridobivanju mnenja Direkcije RS za vode – Zbirni center odmika pandemija, denar pa je

Kostanjeviškemu županu Ladku Pertetiču smo zastavili nekaj vprašanj o delovanju občine in s pomočjo sodelavcev nam je prijazno odgovoril. Najprej nas je zanimalo, kdaj bo na vrsti obnova Grajske ceste s komunalno infrastrukturo, za katero je že izdelana projektna dokumentacija, in kolikšna je predračunska vrednost, prav tako za fekalno kanalizacijo, za katero so že tudi izdelani ustrezni dokumenti.

»Izvedba ni načrtovana v letošnjem proračunskem obdobju, temveč naslednje leto. Celoten projekt je ocenjen na 1,2 milijona evrov. Čakali bomo na ustrezne razpise, če jih ne bo, bomo delali fazno,« nam je odgovoril župan.

Pridobljeno je gradbeno dovoljenje za postavitev zbirnega centra za zbiranje ločenih odpadkov pri čistilni napravi v Kostanjevici na Krki, ki naj bi bil po prvotni dinamiki dokončan do prve polovice letošnjega leta. Bodo sedanje razmere roke za izvedbo podaljšale in do kdaj predvidoma?

Situacija s pandemijo gotovo vpliva na začetek gradnje, vendar ostajamo na tem, da začnemo postopke izvedbe takoj, ko se stanje normalizira, za kar so v proračunu zagotovljena sredstva.

Ste že dobili gradbeno dovoljenje za komunalno opremljanje stanovanjskega območja Ljubljanska cesta, in če ste, kdaj naj bi začeli in končali z deli ter kakšna je predračunska vrednost?

Gradbeno dovoljenje še ni pridobljeno, saj se je tudi tukaj zataknilo pri pridobivanju mnenja Direkcije RS za vode. Gradnja namreč posega tudi v poplavno območje. V proračunu imamo zagotovljenih 200.000 evrov za izvedbo del, ki se bodo začela takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja.

Hvalevredno je, da je pokritost z javnim vodovodom v kostanjeviški občini sedaj že skoraj 100-odstotna. Kdaj se lahko nadejajo, da bodo vključena v javni sistem še štiri gospodinjstva v Vrbju in Vrtači?

Trenutno to ni v nobenem načrtu, ker gre za zahtevno traso, kar okrog 5 km hribovitega terena, in ne prenese nobene ekonomske logike. Zato sredstva vlagamo v lokalni vodovod, ki ga redno vzdržujemo in kontroliramo kakovost pitne vode.

Župan Ladko Petretič pa je še dodal, da pripravljajo še asfaltiranje nekaj odsekov makadamskih cest, katerih dela bodo izvedena, če bodo to dopuščale razmere in finančna sposobnost občine. »S tem se trudimo zmanjšati same stroške vzdrževanja makadamskih cest. Delamo pa tudi na tretji spremembi občinskega prostorskega načrta SD OPN3, ki je trenutno v fazi pridobivanja dopolnitev s strani pobudnikov in izdelave strokovnih podlag s strani izbranega izvajalca.«

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista 30. aprila 2020

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava