FOTO: 13. ročna košnja Cavsarja

9.7.2020 | 14:00

FOTO: 13. ročna košnja Cavsarja
FOTO: 13. ročna košnja Cavsarja

Res gre čas naprej, vse se počasi modernizira, vendar Turistično Društvo Raka še vedno ohranja tradicijo ročne košnje župnijskega hriba Cavsar nad gasilskim domom na Raki. 27. junija je tako vse prisotne po nagovoru predsednika društva Alojza Kerina pozdravil še predsednik sveta KS Raka Primož Šribar, ki je dejal, da bodo v KS še naprej podpirali takšne prireditve, kjer se združuje prijetno s koristnim ter se ohranja stare tradicije.

Letos se je v zgodnjih jutranjih urah zbralo preko 40 udeležencev (kosci, grabljice, domači muzikanti, kuharski tim). Poleg glasbe, ki jih je spremljala ves čas košnje, je bilo slišati tudi ropot motornih žag, saj je bilo potrebno požagati še grmovje ali podrast minulih let.

Tako med košnjo kot po košnji je sledila prava kmečka malica, od raškega župnika pa je prišlo domače zdravilo.

Po končani košnji in malici je sledila podelitev nagrad za pridelano najtežjo čebulo. Prvo, drugo in tretje mesto so zasedli otroci družine Bajc iz Ardra pri Raki, četrto mesto pa Franc Bakšič. Pletenico čebul so podarili gostom kosačem s Senovega, predsednik društva pa je prejel še darilo od gostov iz Šentruperta. Tako kot pred leti, ko so ga presenetili z levo koso, so ga letos s stolom za klepanje kose, ki je zopet nekaj posebnega ... kar je sam predsednik ugotovil šele naslednji dan, saj so kladivo (klepec), klepalnik (babca) in stol bili leseni, česar pa ni bilo moč opaziti, ker je bilo vse tako lično pobarvano ...

Anton Hruševar

Galerija

_zzzzzzzzcavsar (01)
_zzzzzzzzcavsar (02)
_zzzzzzzzcavsar (03)
_zzzzzzzzcavsar (04)
_zzzzzzzzcavsar (05)
_zzzzzzzzcavsar (06)
_zzzzzzzzcavsar (07)
_zzzzzzzzcavsar (08)
_zzzzzzzzcavsar (09)
_zzzzzzzzcavsar (10)
_zzzzzzzzcavsar (11)
_zzzzzzzzcavsar (12)
_zzzzzzzzcavsar (13)
_zzzzzzzzcavsar (14)
_zzzzzzzzcavsar (15)
_zzzzzzzzcavsar (16)
_zzzzzzzzcavsar (17)
_zzzzzzzzcavsar (18)
_zzzzzzzzcavsar (19)
_zzzzzzzzcavsar (20)
_zzzzzzzzcavsar (21)
_zzzzzzzzcavsar (22)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava