Lojze Podobnik predstavil svoj literarni opus v Krajevni knjižnici Šentrupert

7.7.2020 | 10:30

Lojze Podobnik predstavil svoj literarni opus v Krajevni knjižnici Šentrupert
Lojze Podobnik predstavil svoj literarni opus v Krajevni knjižnici Šentrupert
Lojze Podobnik predstavil svoj literarni opus v Krajevni knjižnici Šentrupert

Jože Zupan je v sproščenem in domačnem vzdušju terase ob krajevni knjižnici Šentrupert pred kraktim predstavil literarni opus svojega nekdanjega učenca Lojzeta Podobnika. Pesmi Lojzeta Podobnika so bile prvič objavljene leta 1991, in sicer na pobudo pesnika Severina Šalija v reviji Rast. Njegova prva knjiga, izdana leta 2007, nosi naslov Romov krik in je posvečena Romom s katerimi se je srečeval kot kriminalist. S to pesniško zbirko je skušal Slovencem prikazati tudi drugo stran romskega življenja, ki je ljudje največkrat nočejo videti. Romov krik je njegov poskus sprave, tiha želja, da si z Romi podamo roke in da na ravni enakopravnega dialoga najdemo skupno pot. Knjigo Iskanja je Lojze Podobnik izdal ob 60. rojstnem dnevu in jo leto kasneje predstavil v Kulturnem domu Šentrupert. V zadnjih desetih letih so prvi sledile še zbirke pesmi Rajkove pesmi (2010) v soavtorstvu s pred kratkim preminulim Rajkom Šajnovičem, Kaos (2017), Nakopičene sence (2019) in v zborniku Vonj po rdečem (2016).

Lojze Podobnik je v svoji poeziji tankočuten opazovalec življenja. Vseskozi išče, zato je v nenehnem konfliktu s samim seboj. Motijo ga vzorci življenja, ki niso skladni z njegovimi prepričanji, njegove pesmi v svobodnem verzu kažejo iskreno in natančno ogledalo družbenemu dogajanju ter odražajo njegov pogled na spremembe, do katerih je prišlo v našem prostoru v zadnjih dveh desetletjih, Lojze Podobnik je od leta 2012 odgovorni urednik Glasila Rdeči veter, bil je odgovorni urednik in soavtor zbornika Slovenska vas skozi čas, ki ga je izdalo Turistično društvo Šentrupert, urednik knjige Gostilniška filozofija (2015) avtorja Jožeta Androje – Jupa, avtor brošure Puntarji – Borci za boljši jutri (2015), soavtor knjige Zbornik SRP 2 (2019), piše tudi kolumne in prispevke.

Ob branju pesmi sta obujala spomine na avtorjevo otroštvo v Slovenski vasi pri Šentrupertu. Družina Lojzeta Podobnika se je v Slovensko vas priselila zaradi očetove službe v zaporih na Dobu. Slovenska vas je bila konec petdesetih let prejšnjega desetletja Slovenija v malem, saj so se v novonastajajoče blokovsko naselje za družine zaposlenih na Dobu priseljevali ljudje iz vse Slovenije. Njihovi otroci so začeli obiskovati Osnovno šolo Šentrupert in v njenih prostorih ustvarili čudovite spomine. Lojze Podobnik je bil učenec prve generacije, ki jo je v Šentrupertu poučeval prof. Jože Zupan in ki je v njem pustila neizbrisne spomine, zato ni naključje, da je urednik njegovih pesniških zbirk.

Prireditev na terasi ob krajevni knjižnici je bila dobro obiskana. Veseli nas, da se jo je udeležilo veliko pesnikovih znancev, sorodnikov, sošolcev in drugih občanov Šentruperta in bližnje okolice.

Patricija Tratar
Knjižnica Pavla Golie Trebnje

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

7.7.2020—     + (2)     – (2)     Oceni Franci D 

Verjamem, da je gospod drugačen ampak ko slišim priimek PODOBNIK, mi pa želodec obrača!

8.7.2020–1     + (0)     – (1)     Oceni Lojzekov stric 

Si slabo razgledan , od kdaj je zdravljenje zastonj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava