DL: Šivilje ostale na Hrvaškem - Komet še vedno leti, ni padel

4.7.2020 | 16:10

Pogled v Kometovo šivalnico v teh dneh. Številni stroji so brez šivilj,  ki so še pred kratkim z njimi šivale kopalke in perilo po evropski modi.  (Foto: arhiv Kometa)

Pogled v Kometovo šivalnico v teh dneh. Številni stroji so brez šivilj, ki so še pred kratkim z njimi šivale kopalke in perilo po evropski modi. (Foto: arhiv Kometa)

Tekstilno podjetje Komet Metlika se je znašlo v tistem delu belokranjskega gospodarstva, ki močno občuti razmere, nastale s pojavom koronavirusa.

Podjetje ima velike težave zaradi hrvaškega ukrepa o obvezni karanteni. Tako je Komet, kot je pojasnil predsednik uprave Igor Banovec, čez noč ostal v proizvodnji brez petinšestdesetih odstotkov šivilj. Zato je bilo podjetje prisiljeno zmanjšati proizvodnjo. Veliko šivalnih strojev v šivalnici tako zdaj stoji. Krojilnica, na primer, tudi dela v zmanjšanem obsegu, ker manj dela šivalnica.

Glede na naročila bi lahko delali s polno zmogljivostjo.

Nastale težave skušajo v podjetju omiliti s prerazporejanjem delavcev na začasno prazna delovna mesta. Vendar se to nadomeščanje obnese le deloma. Tekstilna industrijska proizvodnja spada med tiste, ki so visoko specializirane po izdelavnih fazah. In tako nekdo, ki »svoj« postopek dela zelo hitro in kakovostno, na drugi izdelavni fazi verjetno vsaj nekaj časa dela počasneje. »Produktivnost se je v sedanjih razmerah zato zmanjšala. Ampak pri delovno intenzivni panogi, kamor spada tudi naša proizvodnja, je produktivnost poleg kakovosti izjemno pomembna za ustvarjanje prihodka na trgu. Komet bi lahko sicer delal s polno zmogljivostjo, saj ima po poprej sklenjenih pogodbah dovolj naročil za marec in tja do maja. Devetdeset odstotkov teh naročil zajemajo dodelavni posli za Nemčijo in Avstrijo. Nekaj izdelavnega materiala in nekaj gotovih izdelkov v okviru teh naročil zdaj stoji v Kometu,« je povedal predsednik uprave Igor Banovec. Ne stojijo pa križem rok Kometovi zaposleni, kot rečeno. Izpad načrtovane proizvodnje je vodstvo skušalo ublažiti tudi s tem, da je Komet, dokler so le bile za to možnosti v državi, šival zaščitne maske.

Tudi Nemčija in Avstrija sta zdaj že nekaj časa v podobnih razmerah, v kakršnih je Komet, in zdaj razumeta težave tega metliškega podjetja. Vprašanje je, ali sta sredi Evrope doumeli že tudi pred tedni prva sporočila Kometa s slovensko-hrvaške meje o tem, da se je to podjetje znašlo zaradi hrvaških omejitvenih ukrepov čez noč brez hrvaških šivilj in da zato ne more narediti vseh dogovorjenih količin izdelkov.

V celotni Kometovi proizvodnji so kopalke osemdeset odstotkov proizvodnje, preostala petina proizvodnje predstavlja perilo. To razmerje glede na vrsto izdelkov je letos sila neugodno, saj nikjer ni znano, kako bo zaradi omejitev gibanja in preostalih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe letos z dopusti. Namreč: če ljudje ne bodo šli v precejšnjem številu na dopust, trgovci ne bodo prodali kopalk, če trgovci ocenjujejo, da kopalk ne bodo prodali, jih pri proizvajalcih ne bodo kupili.

Omenjeni hrvaški ukrep o obvezni karanteni za tiste, ki se vrnejo iz Bele krajine, je, kot rečeno, hrvaške Kometove šivilje zadržal doma na Hrvaškem. Tako jih od triinštiridesetih kar štirideset več ne pride, potem ko je Hrvaška 12. marca razglasila ukrep o obvezni izolaciji, na delo v Slovenijo v metliški konfekcijski obrat. Tri šivilje pa so od takrat v Sloveniji in ne morejo domov na Hrvaško. Ob tem, da ima Komet težave doma, jih občutijo tudi v njegovi hčerinski družbi v Zagrebu. Oba zaposlena v Kometovem skladišču v Zagrebu sta namreč zdaj na čakanju.

V sedanjih razmerah je za Komet vendarle spodbudno, da ima kljub prevladujočemu deležu dodelavnih poslov za tujino svojo lastno kreatorsko ekipo. Izdelke prodaja v svoji industrijski prodajalni v Rosalnicah in spletno ter v trgovinah v trgovskih središčih in številnih malih zasebnih trgovinah po celi Sloveniji. Pomembno je tudi dejstvo, katerega pomen se ob vseh dosedanjih podjetniških pretvorbah v slovenskem gospodarstvu in propadu mnogih podjetij v zadnjih tridesetih letih pokaže znova prav v sedanjih razmerah precejšnje gospodarske negotovosti. »Ali Komet spet deluje?« namreč presenečeni sprašujejo nekateri. »Mi ne spet, ampak še vedno delujemo. Delamo neprekinjeno od leta 1960,« odgovarjajo v Kometu. Tako velikih težav, kot jih ima zdaj, podjetje bržčas še ni imelo, toda kot tekstilec je imelo že velike krize in težave, in vse je prebrodilo. Zdaj ob tesnem sodelovanju z lokalno skupnostjo in gospodarsko zbornico in z nekaterimi podjetji v panogi ter ob že izraženi načelni državni podpori gospodarstvu za blažitev posledic sedanjih razmer se Komet kljub neizprosnosti ekonomskih kazalcev tudi tokrat ne odpoveduje optimizmu.

Članek je bil objavljen v 17. številki Dolenjskega lista 23. aprila 2020

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava