Bič, rajski izvir sredi kraške planote

4.7.2020 | 14:50

Bič, rajski izvir sredi kraške planote
Bič, rajski izvir sredi kraške planote
Bič, rajski izvir sredi kraške planote

V lovišču Lovske družine Novo mesto v gozdnem rezervatu novomeško gozdarskega območja 7/22 Brezova reber leži Bič. Nikomur ni znano, zakaj je izvir kraškega potočka v pobočjih Brezove rebri dobil ime Bič. Ki se skriva v senčni kotanji, ki nudi pitno vodo divjadi in kritje z zavetjem divjadi pred naravnimi ujmami. Ker se v deloma vdorni uvali tema prehitro priplazi, za lov ni najbolj primerna. Sicer pa je lov v okoliških bukovih gozdovih Brezove rebri za lovce pravi raj.

Zametki lova na novomeškem področju segajo v pradavnino. O tem pričajo bogata najdišča v Novem mestu in njegovi okolici iz kamene in drugih dob, artefakti1 so shranjeni in so na ogled v novomeškem muzeju. Lovstvo je preživelo burna obdobja. Stari lovci so lovili s primitivnim orožje ali orodjem, uporabljali pa so tudi jame udornice za odlov večjih in težjih živali. Lov se je skozi stoletja oblikoval po različnih kriterijih, od tega, da je temeljil na načelu »res nullius2«, do oblik regalnega in zakupniškega lova. Že leta 18833 je bila na Dolenjskem ustanovljena Lovska družba Novo mesto4 (Jagdgesellschaft Rudolfswerth), ki je imela v zakupu več lovišč v okolici Novega mesta, vanjo pa so bili vključeni graščaki, veleposestniki in višji uradniki. V kasnejšem razvojnem obdobju so bili zakupniki lovišč znani novomeški zdravniki in advokati (dr. Furlan, dr. Bučar, dr. Grom in drugi), ki so po drugi svetovni vojni kupili vilo na Seidlovi cesti 6, ki je še danes sedež Zveze lovskih družin Novo mesto in OZUL novomeške regije).

Lovska družina Novo mesto upravlja s srednjegorskim loviščem v izmeri 6590 hektarov, od tega 5676 hektarov lovnih površin. Na podlagi koncesijske pogodbe gospodari s srnjadjo, z jelenjadjo, z divjimi prašiči, lisicami, jazbeci ter z raco mlakarico in fazani ter zdrugo malo divjadjo. V lovišču so stalno prisotni tudi medvedi, ki bivajo v svojih brlogih. Občasno se v lovišču pojavita tudi volk in ris. Lovska družina ima svoj lovski dom, ki se nahaja v strnjenem gozdu Ajdovske planote na osojnem delu Srobotnika.

Osrednji srednjegorski del lovišča Lovske družine Novo mesto s Frato je obdarjen s številnimi čudesi narave, ki premore številne kraške jame, med katerimi je najbolj znana Velika prepadna. V strmem pobočju, ki se vije v dolino Krke proti Gor. Gradišču, pa sredi pobočja leži izvir vode, poimenovane Bič. Bistra voda izvira sredi kotanje kraškega hriba in se razliva v kotanjasto globel. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so zaradi vodnega izvira, ki se je razlival v močvirnat svet, lovci zabeležili številne pogine divjadi, ki se je utapljala in poginjala v razmočenem svetu. Lovci in gozdarji so zato sklenili, da bodo obzidali izvir in tako preprečili škode na divjadi, pa tudi na gozdu. Po načrtu so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja izvir obzidali z ličnim vodnjakom z betonsko kupolo. Spominjamo se lovcev osemdesetih: Milan Vrščaj, Franc Gole, Ivan Jurak in Jože Cesar, pa Ivan Slapničar5, ki so po skoraj neprehodnem svetu na gradbišče z lastnimi rokami znosili kamen, pesek, cement in drug gradbeni materiala, da so iz njega na Biču tako gozdarji kot lovci sezidali vodno varstveni objekt, ki preprečuje zlasti škodo na divjadi. Na Bič je mogoče priti iz doline, iz smeri Straže, pa tudi iz smeri lovske koče v dolino proti Straži, saj so poti označene.

Tekst in foto: Bojan Avbar

Galerija

_zzbic (01)
_zzbic (02)
_zzbic (03)
_zzbic (04)
_zzbic (05)
_zzbic (06)
_zzbic (07)
_zzbic (08)
_zzbic (09)
_zzbic (10)
_zzbic (11)
_zzbic (12)
_zzbic (13)
_zzbic (14)
_zzbic (15)
_zzbic (16)
_zzbic (17)
_zzbic (18)
_zzbic (19)
_zzbic (20)
_zzbic (21)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava