Šampion in prvak Grčevja

30.6.2020 | 14:20

Šampion in prvak Grčevja
Šampion in prvak Grčevja
Šampion in prvak Grčevja
Šampion in prvak Grčevja

V soboto, 20. junija 2020, je v Grčevju potekal 14. občni zbor Društva vinogradnikov in vinogradnic Grčevje, ki so ga tokrat prvič izvedli pod svojim kozolcem. Vse zbrane je pozdravil predsednik društva Jože Kocjan. Ponosni so na tri mlade znane osebnosti Grčevja, in sicer Lucijo Selak, pevko pri enem najbolj znanih ansamblov Saša Avsenika, Anžeta Kuplenka, zmagovalca šova MasterChef 2019 ter tretjo najpomembnejšo Ano Pavlin, ki je bila leta 2018 cvičkova princesa, zdaj pa še 24. slovenska vinska kraljica.

Pred pričetkom občnega zbora so slovesno sprejeli vinsko kraljico Ano Pavlin, na katero so zelo ponosni, saj je njihova članica. Je zelo delavna, desna roka mami Marti in očetu Matjažu. Očetu pomaga pri delu v vinogradu, pri kletarjenju in pri sprejemanju gostov na njihovi Matjaževi domačiji. Dejala je, da bo v Sloveniji in tujini propagirala vinogradniško in vinarsko dediščino vseh treh vinorodnih dežel. Izvolili so delovno predsedstvo ter pregledali delo društva v preteklem letu, ki je bilo zelo uspešno.

Z enominutnim molkom so se spomnili člana Franca Planinca, od katerega so se poslovili v tem mesecu in je pogosto vodil občne zbore. Pogrešan je tudi njihov aktivni član Ivan Gričar, upajo, da se čimprej najde, vrne.

Izvedli so številne dejavnosti, in sicer: udeležili so se tradicionalnega pohoda S cvičkom med vinogradi in imeli prvič postojanko pod svojim kozolcem, ki je bila lepo obiskana, izvedli strokovno predavanje v vinogradu Matjaža Pavlina o rezu vinske trte, ocenjevanje letnika 2018, občni zbor, sodelovali so na 47. tednu cvička v Trebnjem, obiskali Radgonski sejem, organizirali dvodnevno strokovno ekskurzijo v Hercegovino, se udeležili srečanja štirih društev s strokovnim predavanjem, katerega gostitelj je bilo Konjeniško društvo, pripravili jesensko pokušino s svetovanjem in kostanjev piknik. Njihov član Branko Pavlin je zgledno skrbel za vzdrževanje trte z Lenta pri cerkvi sv. Jurija, ostali člani so vzdrževali ostala obeležja pri vstopu v Grčevje. Prisostvovali so na prednovoletnem srečanju, urejali parcelo in dokumentacijo za društvene prostore.

Polovica leta je že za njimi. Letos so izvedli že nekaj aktivnosti: udeležili so se kronanja vinske kraljice v Radencih, tradicionalnega pohoda, ocenjevanje letnika 2018, potem pa jih je zaustavil korona virus, tako da nekaj dejavnosti niso mogli izvesti. Sprejeli so program za vnaprej, in sicer: izbor princese in kralja cvička, srečanje štirih društev, ki delujejo na področju Grčevja, strokovno ekskurzijo v Vojvodino, če bodo dovoljevale razmere, jesensko pokušino, prednovoletno srečanje ter kakšno predavanje vinogradnic. Matjaž Pavlin je vse prisotne seznanil z zidaniškim turizmom.

V marcu so pripravili ocenjevanje vin letnika 2018. V oceno so prejeli 63 vzorcev. Na občnem zboru so najboljšim podelili priznanja. Šampion Grčevja je postalo vino bela zvrst polsuho 2017 Alojza Pera z Vrha pri Pahi. Najvišjo oceno za cviček (16,13) je dobil Anton Žagar iz Dolenjega Grčevja, s tem tudi naziv prvak Grčevja. Podeljenih je bilo še 5 zlatih priznanj, in sicer za cviček, dišeči traminec, dolenjsko belo in renski rizling ter 26 srebrnih priznanj.

Po končanem občnem zboru se je nadaljevalo prijetno druženje. Poskusili so najbolje ocenjena vina ob odojku in domačem kruhu ter pecivu, ki so ga spekle vinogradnice. Za prijetno vzdušje je poskrbela harmoničarka Sara, ob zvokih harmonike pa so nekateri tudi zaplesali.

Besedilo in fotografije: Helena Murgelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava