Ljudje ob Kolpi: Ivan Lenkovič

29.6.2020 | 09:10

Ljudje ob Kolpi: Ivan Lenkovič
Ljudje ob Kolpi: Ivan Lenkovič

baron Ivan Lenkovič iz Pobrežja, general Vojne krajine
Rojen v Liki neznanega datuma, umrl 22. junija 1569 v Metliki

Zaradi hudih turških vpadov na Hrvaško v 15. stoletju in okupacije velikih delov Hrvaške se družina Lenkovič iz Knina (Liko zavzamejo Turki 1526. leta) preseli na Kranjsko kjer imajo več posesti med Krko in Kolpo. Med drugim tudi Otočec, Mehovo, Pogance, Gorenji Mokronog, Pobrežje pri Adlešičih, posesti v Črnomlju … Na nek način so begunci – migranti, le da jih takrat imenujejo uskoki. Uskok je nekdo, ki uskoči – prebegne (iz območij, ki jih zasedejo Turki) in se naseli na Hrvaškem ali Kranjskem. Del družine ostane v Liki in sprejme islam. Ivanov brat naj bi tako postal turški beg.

Organizira naseljevanje Uskokov v Žumberku in Beli krajini, ki so temelj njegove obrambne linije. Izkaže se pri obrambi obleganega Dunaja 1529. leta – ko je verjetno že poveljnik konjenice Kranjskih deželnih stanov (ali to postane takoj zatem?). Je tudi vojvoda žumberških Uskokov (pod sabo ima 200 uskoških zadrug z 12 vojvodami, njegova elitna enota ima 315 s puškami oboroženih borcev, za katere na primer leta 1550 izplača 3.025 forintov plače), 1537. postane namestnik poveljnika bihaške kapetanije, 1539 leta postane senjski kapetan in poveljnik uskoških enot od Senja do Save, 1546 leta pa poveljnik vseh uskokov. Zadolžen je bil za obrambo hrvaških in slavonskih meja, zato izdela predlog za oblikovanje celovite obrambe. Cesar Ferdinand njegov predlog v celoti sprejme in tako leta 1553 nastane Vojna krajina. Med drugim takrat na območju stražnega stolpa Pobrežje zgradi mogočno trdnjavo, ki je pomembna obrambna točka. Gradnja je zaključena 1557. leta. S knezom Nikolo Zrinskim leta 1556 sodeluje pri obrambi Sigeta, dve leti pozneje pa zgradi še trdnjavo Nehaj, ki zagotovi zanesljivo obrambo Senja.

Svojo zadnjo bitko bije leta 1569, ko gre aprila s svojimi 1.000 konjeniki na pomoč obleganim v trdnjavi Klis (takrat je že upokojen in ni več poveljnik Vojne krajine), kjer je še 1.500 branilcev. Oboji skupaj ne uspejo ustaviti Mustafe bega, ki oblega z 10.000 vojaki in 31. maja Klis tudi zavzame. Ivan Lenkovič, ki se izvije iz obroča, se hudo ranjen vrača s svojimi preživelimi vojaki na Kranjsko in 22. junija 1569 umre v Metliki. Kot človeka, zaslužnega za obrambo, in dobrega katolika ga z velikimi častmi pokopljejo v frančiškanski cerkvi v Novem mestu. (fotografija sarkofaga)

Ivanov sin Jurij (rojen na Otočcu) tudi postane zelo znan vojščak in pomemben člen v obrambi pred Turki. Postane general Hrvaške in tudi Kranjski deželni glavar. Tudi on neuspešno sodeluje pri obrambi trdnjave Klis, ki, ko je osvobojena, ponovno pade v turške roke.

Boris Grabrijan

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

29.6.2020+4     + (4)     – (0)     Oceni vl 

Pred časom smo življenjepis tega slavnega vojščaka lahko prebrali poleg fotografije na steni prostora v banki z bančimi okenci. Zdaj tega ni več, škoda. V Slovenskih Konjicah imajo na vsaki hiši v centru mesta lično tablico s podatki kaj je bilo v hiši ali kdo je živel v njej. Prava stvar za domačine in turiste. (vika lozar)

30.6.2020–3     + (0)     – (3)     Oceni Lojzekov stric 

Vika dobro bi blo nabit tablico na hiše od bicikelklosarjejec ali političnih kolesarjev

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava