DL: Romske tolpe sejale strah - pozitiven učinek videonadzora

28.6.2020 | 17:30

Policijska patrulja na konjih minuli petek (foto: M. G.)

Policijska patrulja na konjih minuli petek (foto: M. G.)

S šestnajstimi kamerami pokrivajo celotno območje mesta – Za varnost skrbijo tudi policisti na konjih

Maja lani so kočevski občinski svetniki sprejeli sklep o izvajanju videonadzora na javnih površinah in javni infrastrukturi, ki hkrati zagotavlja tudi varnosti ljudi, občanov in obiskovalcev Kočevja. Sistem je po opravljeni večmesečni zakonski proceduri jeseni zaživel.

Razlogi za uvedbo tega ukrepa so bili nujni, saj se je v obdobju pred tem po podatkih policije in prijavi občanov skokovito povečeval obseg kriminalnih dejanj z vandalizmom, krajami, zbiranjem večjih skupin posameznikov, ki so ogrožale varnost občanov, javnega premoženja in kulturne dediščine. Tolpe po zahodnem vzorcu, združbe različnih posameznikov, tudi mladoletnikov, med katerimi je bilo največ romske populacije, so sejale strah tudi med mlajšimi šolarji. Manjšini, ki je ustrahovala večino, nihče ni mogel do živega, tudi policija ne, tožilstvo in sodstvo pa sta imela do njih nizko toleranco kazenskih mer, so na več sejah ugotavljali svetniki. To je nepridipravom dajalo še več vetra v hrbet, saj so njihova nečedna početja rasla kot gobe po dežju.

A je videonadzor strahopetneže očitno ustavil. Šestnajst kamer so namreč postavili na številnih lokacijah, kjer se ljudje največ gibljejo in so bili pred tem tarča barabinov. Na dveh območjih so prepoznali storilce, ki so se lotevali vandalizma na kolesih. Od takrat takih primerov ni bilo, vandale pa so predali pristojnim v nadaljnjo obravnavo.

Za umiritev razmer je nedvomno poskrbela tudi policija, ki od jeseni lani poostreno nadzoruje posamezna območja mesta, njihova navzočnost je zagotovo veliko pripomogla, da je kršitev javnega reda in miru veliko manj, občani pa se počutijo varnejše.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista 16. aprila 2020

M. Glavonjić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

28.6.2020Oceni marcko123 

kdo je tu nor?

29.6.2020+1     + (1)     – (0)     Oceni vl 

Vse kar se dogaja v naši družbi, tudi zlasti zadnje čase v Kočevju, je odraz nemarnosti države. Prva stvar je resnica, da romski starši nimajo tako radi otroke, kot se rado povdarja. Absolutno jih nič nočejo naučiti, pustijo jih,da delajo kar hočejo, šola jimje tudi deveta briga. V sodobnem svetu, si nihče ne more privoščiti take malomarnosti. Niso krivi Romi, saj vemo kako jih na vseh koncih in krajih poučujejo, da so naša posebna manjšina s posebnimi potrebami. Kaj to pomeni, pa je preveč razrahljani pojem za razumevanje. (vika lozar)

29.6.2020+2     + (2)     – (0)     Oceni delec 

Sladke radosti pomehkuženosti sistema in pretirane liberalnosti sodstva. Le strogim in kriminalcem v prid pisanim zakonom je lahko ta populacija hvaležna, da ni že zdavnaj zradirana z obličja Zemlje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava