DL: Storilca obsojena - Ženica je obležala v krvi

27.6.2020 | 15:30

Robi Hudorovič je bil za napad in tatvino obsojen na tri leta in osem mesecev zapora. (Foto: B. B.)

Robi Hudorovič je bil za napad in tatvino obsojen na tri leta in osem mesecev zapora. (Foto: B. B.)

Miran Hudorovac mora za tri leta v zapor. (Foto: B. B.)

Miran Hudorovac mora za tri leta v zapor. (Foto: B. B.)

Robi Hudorovič in Miran Hudorovac obsojena na večletni zaporni kazni, ker sta okradla in pretepla 90-letno Novomeščanko – Do jutra ni mogla poklicati na pomoč – Obramba napovedala pritožbo

Robi Hudorovič iz Brezja in Miran Hudorovac iz naselja Ruperčvrh, ki sta avgusta lani okradla in poškodovala 90-letno Novomeščanko Justino Cvelbar, morata v zapor. Sodnica Betka Šimc je zaradi kaznivega dejanja velike tatvine, pri kateri je izrabil nemoč stare ženice, in povzročitve lahke telesne poškodbe Hudoroviča obsodila na tri leta in osem mesecev zapora, Hudorovca, ki pri fizičnem obračunu s starko ni sodeloval, pa na tri leta zapora. Sodba še ni pravnomočna.

Malo pred polnočjo 8. avgusta lani se je Justina Cvelbar iz ulice Na Loko v Novem mestu odpravljala spat, ko je v hiši zalotila Hudoroviča in Hudorovca, ki sta brskala po njenih stvareh. Rekla jima je, naj takoj zapustita hišo, sicer bo poklicala policijo. Nista je ubogala, ampak sta zahtevala, naj jima izroči denar. Pogumna gospa tega ni hotela narediti, zato jo je eden najprej brcnil, nato pa s pestjo udaril v obraz, zaradi česar je padla vznak in z glavo udarila ob tla, da se ji je ulila kri. Medtem ko je eden obračunaval z nemočno starko, je drugi brskal po njeni sobi in pod vzglavnikom našel denarnico s 185 evri, ki jih je imela Cvelbarjeva pripravljene za mojstra, ki naj bi ji prišel popravit štedilnik.

Nepridiprava sta denar vzela in odšla, še pred tem pa sta prerezala žice Justininega telefona, da ni mogla niti poklicati na pomoč. Sama ni želela iz hiše, saj za hojo uporablja bergle, do najbližjih sosedov pa jo loči dolg in strm klanec. Pomoč je tako dočakala šele zjutraj, ko so se na Loki pojavili prvi sprehajalci. V novomeški bolnišnici je zaradi presekanine na glavi dobila nekaj šivov, nosna kost je bila zlomljena, modrice je imela po vsem telesu.

Justina je enega od napadalcev poznala že prej, saj jo je občasno prišel prosit za denar, drugega pa je hitro prepoznala na fotografijah, ki so ji jih pokazali policisti. Ti so že naslednji dan prijeli 24-letnega Hudoroviča iz Brezja, dan pozneje pa se je na policijo sam javil še 37-letni Hudorovac iz naselja Ruperčvrh. Oba sta stara znanca policije z zajetno policijsko kartoteko, v preteklosti pa sta bila že obsojena za kazniva dejanja, zato sta vse od lanskega avgusta v priporu.

Tožilstvo je Hudorovca in Hudoroviča najprej obtožilo kaznivega dejanja ropa, nato pa obtožnico nekoliko spremenilo, saj je Cvelbarjeva ves čas trdila, da jo je fizično napadel le Hudorovič. Na koncu je sodišče oba obsodilo zaradi kaznivega dejanja velike tatvine, Hudoroviča pa še zaradi povzročitve telesne poškodbe.

Tožilstvo je sicer predlagalo nekoliko strožjo kazen (štiri leta za veliko tatvino in deset mesecev za lahko telesno poškodbo), obramba pa je ob zaprosilu za predčasen začetek prestajanja zaporne kazni že napovedala pritožbo na višje sodišče. Hudorovac je namreč v postopku trdil, da s tatvino v resnici ni imel nič in da Cvelbarjeva po tistem, ko je dobila udarec, ni več videla, kaj se je dogajalo, Hudorovičeva zagovornica pa se ni strinjala z opredelitvijo kaznivega dejanja, pri katerem je v izreku sodbe navedeno, da je bila tatvina storjena na način, da je storilec izrabil nemoč oškodovane gospe.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista 16. aprila 2020

Boris Blaić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava