DL: Češča vas: Bazen dobiva svojo podobo

23.6.2020 | 15:45

DL: Češča vas: Bazen dobiva svojo podobo
Občina za zdaj načrtuje le gradnjo pokritega 25-metrskega bazena, saj so obratovalni stroški 50-metrskega bistveno večji. (Vizualizacija: Enota)

Občina za zdaj načrtuje le gradnjo pokritega 25-metrskega bazena, saj so obratovalni stroški 50-metrskega bistveno večji. (Vizualizacija: Enota)

DL: Češča vas: Bazen dobiva svojo podobo

Zmagovalca natečaja sta Dean Lah in Milan Tomac iz arhitekturnega biroja Enota – Občina za zdaj razmišlja le o prvi fazi oz. notranjem bazenu – Do konca leta razpis za izvajalca gradnje

Na Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) se je končal arhitekturni natečaj za gradnjo bazenskega kompleksa v okviru športnorekreacijskega parka v Češči vasi. Zmagovalca sta Dean Lah in Milan Tomac iz ljubljanskega arhitekturnega biroja Enota.

Izbor je potekal z dvostopenjskim natečajem, poleg prve nagrade pa so podelili še drugo in tretjo nagrado ter tri enakovredna priznanja za preostale projekte, ki so se uvrstili v drugo fazo natečaja. Ocenjevalno komisijo, ki so jo sestavljali trije predstavniki občine (župan Gregor Macedoni ter arhitekta Tomaž Slak in Iztok Kovačič) in dva predstavnika ZAPS (arhitekta Aleš Žnidaršič in Idis Turato), je pri zmagovalni rešitvi prepričala predvsem umestitev bazena v prostor. Objekt (notranji bazen) se bo namreč prilagodil nagnjenemu terenu in bo delno vkopan ter zato nižji, kot bi bil sicer. Taka rešitev ne ruši obstoječe hierarhije v prostoru, v katerem bo dominanten objekt še naprej ostala obstoječa športna dvorana (velodrom), poudarjajo v komisiji.

Občina je med razpisnimi pogoji navedla, da želi projekt, ki bo omogočal gradnjo bazenskega kompleksa v dveh fazah. V prvi bi zgradili pokrit 25-metrski bazen (z manjšim ogrevalnim bazenom, fitnesom, gostinskim lokalom, zunanjimi ureditvami, parkiriščem ...), v drugi, če se bodo zanjo odločili, pa še 50-metrski zunanji bazen. Občina za zdaj načrtuje le gradnjo notranjega bazena, saj so obratovalni stroški 50-metrskega bistveno višji. Gradnja prve faze bi po izračunih, ki jih je v sklopu natečajne naloge pripravila Enota, stala 6,8 milijona evrov, gradnja druge faze pa 1,2 milijona.

Kot so nam pojasnili na novomeški občini, zdaj sledijo pogajanja z zmagovalcem natečaja za izdelavo projektne dokumentacije, vzporedno pa bodo stekli tudi postopki za pripravo dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja in spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta. Če bo šlo vse po načrtih, bo občina razpis za izvedbo gradbenih del objavila konec tega ali na začetku naslednjega leta.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 9. aprila 2020

B. Blaić

Galerija

_zzzzzzzzbazen_01 (1)
_zzzzzzzzbazen_01 (2)
_zzzzzzzzbazen_01 (3)
_zzzzzzzzbazen_01 (4)
_zzzzzzzzbazen_01 (5)
_zzzzzzzzbazen_01 (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava