Ljudje ob Kolpi: Silvester Mihelčič

21.6.2020 | 14:50

Ljudje ob Kolpi: Silvester Mihelčič
Prvo oddajanje dolenjskega radia Studia D so 20. decembra 1987 vodili  (od leve proti desni): Jože  Splichal (novinar), Darja Damjanovič  (tajnica), Uroš Dular (direktor),  Verica Marušič (voditeljica), Lea  Šobar (voditeljica), Silvester  Mihelčič (glasbeni redaktor), Jasmina  Rastoder (sodelavka), Sandi Pirš  (urednik radijskega programa) ter  tehnika Rasto Božič in Tomaž Zorko  (zadaj). (foto: arhiv Dolenjskega  lista)

Prvo oddajanje dolenjskega radia Studia D so 20. decembra 1987 vodili (od leve proti desni): Jože Splichal (novinar), Darja Damjanovič (tajnica), Uroš Dular (direktor), Verica Marušič (voditeljica), Lea Šobar (voditeljica), Silvester Mihelčič (glasbeni redaktor), Jasmina Rastoder (sodelavka), Sandi Pirš (urednik radijskega programa) ter tehnika Rasto Božič in Tomaž Zorko (zadaj). (foto: arhiv Dolenjskega lista)

Silvester Mihelčič, glasbeni pedagog, glasbenik
Rojen 3. 8. 1943 v Metliki, umrl 16. 6. 2003 v Črnomlju

Silvester Mihelčič iz znane družine glasbenikov je osnovno šolo obiskoval v rojstni Metliki, gimnazijo v Črnomlju, glasbo pa študiral na Pedagoški akademiji v Ljubljani. Jeseni leta 1964 je bila s sklepom Občinske skupščine Črnomelj ustanovljena Nižja glasbena šola Črnomelj. Prostore so ji za popoldanski in večerni čas zagotovili v poklicni kovinarski šoli. Za začetek je občina kupila le starejši klavir in harmoniko, ker pa ni bilo učiteljev in voditelja šole so angažirali Silvestra Mihelčiča, ki je še kot študent postal ravnatelj šole. Vodil jo je še nadaljnjih 39 let. (Njegovo delo danes nadaljuje njegov sin Silvester Mihelčič, godbo na pihala in tamburaške orkestre pa je pred tem vodil njegov oče Silvester Mihelčič).

Najbolj znan je bil po igranju harmonike, posebno elektronske, na kateri je spremljal tudi znane slovenske pevce: Ladka Korošca, Rajka Koritnika, Sonjo Hočevar in druge. Veliko je sodeloval z igralcema Borisom Kraljem in Ivom Banom, največ pa s prijateljem Tonijem Gašperičem, pedagogom, pesnikom, pisateljem, humoristom … s katerim sta ustvarila tudi več popevkarskih in narodno zabavnih hitov. Eno bolj opaznih Mihelčičevih del je gotovo uglasbitev prve slovenske rok opere Maček Muri (besedilo Kajetana Koviča).

Izdal je več zvezkov skladb za harmoniko: Prvi nastop, Te otožne, rjave oči, Bela krajina, Prekmurje, Koroška. Na črnomaljski gimnaziji in glasbeni šoli ter drugod v Beli krajini je soustvarjal številne kulturne prireditve. Bil je tudi predsednik Glasbene mladine Slovenije in prvi glasbeni redaktor 1987 leta ustanovljenega radia Studio D.

Boris Grabrijan

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava