Dopoldan doživetje cvetočega travnika, zvečer poletna muzejska noč in letni kino pod grajskimi zvezdami

16.6.2020 | 09:10

Dopoldan doživetje cvetočega travnika, zvečer poletna muzejska noč in letni kino pod grajskimi zvezdami

Na prvi poletni dan, v soboto, 20. junija 2020, bo v Kozjanskem parku preko celotnega dne zelo pestro.

DAN DOŽIVETJA CVETOČEGA TRAVNIKA

Med 8:00 in 15:00 uro vas najprej vabimo na cvetoče kozjanske hribovske travnike na Vetrnik. Negnojeni in pozno poleti košeni travniki na odcednih tleh z malo prsti so izredno bogati z življenjem. Stotine pisano cvetočih rastlinskih vrst, od postavne kranjske lilije in orhidej do neopazne, a toliko bolj dišeče materine dušice, omogoča bivanje tudi mnogim živalskim vrstam. Med cvetovi se spreletavajo številne vrste metuljev, od velikega lastovičarja, številnih pisančkov in modrinov do izzivalnih, a strupenih ovničev. Nenavadna metuljčnica, pojoče kobilice, hrošči, rastlinske stenice in pajki ustvarjajo enkraten in evropsko redek habitat. In v krošnjah na robu travnika se oglašata drevesna cipa in rumeni strnad, katerega napev je bil navdih tudi za Beethovna.

Ta dan boste lahko spoznali njihovo življenje med vodenim ogledom po botanični učni poti Vetrnik.

Lokacija travnikov je nad kmetijo Kukovičič na naslovu Vetrnik 20 (3260 Kozje).

Lahko pa pridete na zbirno mesto na trg Podsreda ob 9. uri in se skupaj odpravimo na lokacijo suhega travnika (z lastnim prevozom).

V primeru močnejšega vetra in dežja bo dogodek prestavljen.

POLETNA MUZEJSKA NOČ

V večernih urah se bomo v Kozjanskem parku pridružili praznovanju POLETNE MUZEJSKE NOČI in tako bo grad Podsreda med 18:00 in 24:00 uro na široko odprl svoja vrata.

Med 18:00 in 21:30 uro se boste lahko sprehodili po gradu ter si ogledali naše stalne (steklarsko razstavo, slikarsko razstavo Franceta Slane, spominsko sobo sv. Eme, zgodovinsko predstavitev gradu Podsreda, predstavitev Kozjanskega parka, razstavo o naravni vrednoti Zagorski potok, razstavo o netopirjih na grajskem podstrešju…) in občasne razstave (fotografsko razstavo “Kozjansko 2019”, razstavo “Ekosistemi Slovenije in biodiverziteta” in fotografsko razstavo Magična narava 2017 in otroško razstavo “Herman Lisjak v Kozjanskem parku”) ter zanimive grajske prostore (grajsko kuhinjo z odprtim ognjiščem, grajsko ječo, renesančno / poročno dvorano, grajsko podstrešje, grajski atrij…).

V tem času bo potekal tudi večer odprtih vrat sob in apartmajev gradu Podsreda. Ogledali si boste lahko novo urejene namestitvene kapacitete v nekdanjem spodnjem gospodarskem poslopju gradu Podsreda. Od 25. junija 2020 dalje bo mogoče prenočiti v treh grajskih apartmajih in treh sobah, rezervacijo za bivanje lahko uredite že danes na novi spletni strani gradu Podsreda: www.castlepodsreda.com.

Možnost ogleda sob in apartmajev bo tudi naslednji dan, v nedeljo 21. junija 2020, ko si boste lahko ogledali grajske namestitve med 14:00 in 17:00 uro popoldan.

LETNI KINO POD GRAJSKIMI ZVEZDAMI

Ob 21:30 uri se bo pričel letni kino pod grajskim zvezdami, tokrat bomo vrteli švicarski dokumentarni film »Več kot med«, ki govori o globalni čebelji krizi in se ponaša z nekaterimi izmed najbolj osupljivih posnetkov čebel, kar jih je kdaj zabeležila filmska kamera.

Letos bomo imeli še dve projekciji letnega kina pod grajskimi zvezdami, predvidoma v četrtek 9. julija in 20. avgusta 2020.

Kino na prostem in dan doživetja na travniku bomo izvedli v okviru projekta Life Naturaviva, v katerem Kozjanski park sodeluje kot partner. Glavni cilj projekta je promocija, ozaveščanje in izobraževanje različnih ciljnih skupin o nujnosti ohranjanja biotske raznovrstnosti preko različnih komunikacijskih kanalov. Tako poskušamo širši javnosti na poljuden in zabaven način predstaviti pomen biodiverzitete tudi preko predvajanje filmov z naravovarstveno tematiko kot tudi preko »dnevov odprtih vrat«, kjer lahko obiskovalci izvejo marsikaj zanimivega o bogati biotski pestrosti našega zavarovanega območja.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani projekta: www.naturaviva.si

Ob 23:30 uri bo na gradu Podsreda uradni skupni zaključek Poletne muzejske noči Gradov Posavja. Ta večer bo na ogled bo tudi nagrada Jakob 2020, ki so jo Gradovi Posavja prejeli za »Inovativne turistične vsebine in programe v gradovih in dvorcih«.

Večerno druženje na gradu Podsreda bo potekalo ob vsakem vremenu.

Preko celotnega dne bomo poskrbeli za upoštevanje vseh varnostnih priporočil v zvezi s preprečevanjem širjenja virusa Covid 19.

Vsi dogodki ta dan so brezplačni.

Vabljeni.

V. S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava