DL: Gledališka skupina KD Primož Trubar Loka - Komedija, ki nasmeje tudi otroke

6.6.2020 | 11:40

Gledališka skupina KD Primož Trubar Loka po uspešni reprizi komedije  Moža je zatajila na domačem odru. Prva z desne je režiserka Sergeja  Cesar, prva z leve pa suflerka Marjana Štravs. (Foto: Pavel Perc)

Gledališka skupina KD Primož Trubar Loka po uspešni reprizi komedije Moža je zatajila na domačem odru. Prva z desne je režiserka Sergeja Cesar, prva z leve pa suflerka Marjana Štravs. (Foto: Pavel Perc)

Člani gledališke skupine večinoma domačini – Zastopani različni profili po izobrazbi in poklicih

»Želja igralcev je, da bi zabavali ljudi, zato ne bomo menjali repertoarja,« pravi režiserka Gledališke skupine KD Loka, Sergeja Cesar.

Komedija neznanega avtorja Moža je zatajila, ki jo je Gledališka skupina Kulturnega društva Primož Trubar iz Loke pri Zidanem Mostu premierno uprizorila na domačem odru ob slovenskem kulturnem prazniku, je doživela prav tako topel sprejem številnega občinstva ob prvi reprizi v Loki. Nadejajo se, da bodo nasmejali gledalce tudi na gostovanjih po drugih posavskih krajih. Kot pravi vzgojiteljica Marjana Štravs, so v razmeroma mladi gledališki skupini zastopani različni profili po izobrazbi in poklicih, od študentov do delavcev, ekonomistov in slovenistke – režiserke Sergeje Cesar. V zadnjih štirih letih so na oder postavili štiri predstave, ena je bila izključno za otroke. Zaradi študijskih in drugih obveznosti se sestav menja in prilagaja repertoarju. Tega izbirajo demokratično, režiserka pripravi predloge, jih posreduje članom, ti jih predebatirajo in se nato družno odločijo za predstavo, ki ne terja prezahtevne scene in ustreza njihovemu sestavu. Dogovorili pa so se za lahkotnejše predstave, komedije, saj jim gre predvsem za to, da bi obiskovalcem polepšali dan. Ker so s prejšnjimi predstavami gostovali tudi v Veliki Dolini, Krmelju in na Razborju, se tej tradiciji ne nameravajo izneveriti. Zvečine so člani ansambla domačini. Zadnjo predstavo, prijetno situacijsko komedijo Moža je zatajila, ki nasmeji tudi otroke, so začeli študirati lani jeseni, sprva enkrat tedensko, ko se je približevala premiera, so se dobivali na vajah tudi trikrat na teden.

»Prvo predstavo Čaj za dve smo imeli ob 70-letnici društva. Ob božiču smo uprizorili Mojco Pokrajculjo za otroke. Predstavo Pri zdravniku smo prikrojili po svoje, z dovoljenjem avtorice, Vesne Šinko iz Leskovca pri Krškem. Želja igralcev je, da bi zabavali ljudi, zato, vsaj z zdaj, ne bomo menjali našega repertoarja,« je povedala režiserka Sergeja Cesar.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 12. marca 2020

P. Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava