Med novimi lovci tudi dekle; polovično znanje je nevarnejše od neznanja

5.6.2020 | 13:35

Na lovu

Na lovu

Novi lovci

Novi lovci

V času uničujoče pandemije korona virusa COVID-19 je na Zvezi lovskih družin Novo mesto po dolgem in negotovem čakanju in dvomih, ali lovski izpit sploh bo, v dneh 22. in 23. maja 2020 zaključila svoje izobraževanje za lovca nova generacija lovskih pripravnikov. Lovski izpit je uspešno opravilo dvajset kandidatov za lovca, med njim tudi Urška Suhodolnik iz Solčave. Zanimanje mladih za lovsko udejstvovanje ni zamrlo, če pa bi odstranili ovire, ki zainteresiranim osebam preprečuje pristop v lovske vrste, pa bi v lovstvo vstopilo bistveno več članov. Med večje ovire vsekakor sodijo stroški lovskega izpita, ki bi moral biti brezplačen, ali pa po pravilih civilnega prava omejen zgolj na nujne in potrebne stroške.

Potem, ko so kandidati za lovca uspešno opravili praktični del lovskega izpita vsak v svoji lovski družini, kandidat Rok Gazvoda pa v lovišču s posebnim namenom Medved Kočevje, so obiskovali predavanja, ki jih je pripravila zveza. Predavanja, ki so potekala po programu, je prekinila razglasitev pandemije. S predavanji in predmetnimi preizkusi znanj je komisija nadaljevala po omilitvi ukrepov pandemije. Z uspehom so lovski izpit v sezoni 2019/2020 zaključili: Rok Gazvoda (LPN Medved Kočevje), Nejc Kastelic (Lovska družina Gorjanci), Franci Kresal (Lovska družina Trebnje), Tomaž Lavš (Lovska družina Veliki Gaber), Anže in Žan Lukek ter Aleksander Povše (vsi Lovska družina Šentrupert), ter Simon Medle, Rok Mežnar in Simon Gazvoda (vsi Lovska družina Trdinov vrh), Vinko Novak (Lovska družina Dobrnič), Rok Potočar (Lovska družina Šentjernej), Dejan Progar (Lovska družina Padež), Rok Pucelj (Lovska družina Plešivica), Blaž Režek (Lovska družina Mirna peč), Jan Sladič (Lovska družina Mirna), Urška Suhadolnik (Lovska družina Solčava), Marjan Škufca (Lovska družina Mala gora), Branko Štekovič (Lovska družina Mirna) in Božidar Švalj (Lovska družina Orehovica).

Med mladimi lovci, ki so uspešno opravili državni lovski izpit, so bili tudi mladi zdravnik Rok Mežnar, diplomirani veterinar Rok Potočar in gozdarski inženir Anže Lukek. Uspešno je lovski izpit kot že zapisano opravila tudi Urška Suhodolnik iz Solčave. Skupaj s kandidati je prehodila naporno pot in se bo v prostrana lovišča LD Solčava vrnila z novimi znanji in spoznanji. Z divjadjo v solčavskih gozdovih gospodarita Lovska družina Solčava in Kozorog Kamnik, ki ima gojitveno lovišče na celotnem območju na desnem bregu Savinje. Urška pa ni bila edina, ki je v Novem mestu opravljala lovski izpit kot članica lovske družine, ki ni članica zveze ZLD Novo mesto. Državni lovski izpit je kot pred leti uspešno opravil Ljubljančan Jure Jankovič (član LD Grosuplje) tudi lovski kandidat Marjan Škufca, član Lovske družine Mala gora. Največ znanja so na zaključnem izpitu pokazali Dejan Progar, Rok Mežnar in Blaž Režek, ki jih je vodja tečaja Stane Gabrijel ob zaključku izobraževanja 29. 5. 2020 obdaril s knjižno nagrado.

Modrost je in bo vedno najboljši popotni tovariš mladih lovcev, ki so na teoretičnem delu svojega lovskega izpita spoznali, da je polovično znanje nevarnejše od neznanja. Njihovo znanje, ki je zaklad, jih bo venomer spremljalo na njihovi lovski poti.

Bojan Avbar

Galerija

_zzzzzzlovci (1)
_zzzzzzlovci (2)
_zzzzzzlovci (3)
_zzzzzzlovci (4)
_zzzzzzlovci (5)
_zzzzzzlovci (6)
_zzzzzzzna lovu (1)
_zzzzzzzna lovu (2)
_zzzzzzzna lovu (3)
_zzzzzzzna lovu (4)
_zzzzzzzna lovu (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava