DL: O strahu rejcev drobnice - CI naj malo ustavi konje

4.6.2020 | 12:30

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Vika Lozar iz Črnomlja se je oglasila zaradi članka v pretekli številki Dolenjca v zvezi s problemi rejcev drobnice in živinorejcev, ki se z začetkom paše na Kočevskem, Notranjskem in Primorskem bojijo za svojo živino zaradi napadov divjih živali. »Res je hudo, ko zjutraj na travniku opaziš ostanke telesc, oblečenih v okrvavljeno belo runo. Gnev kmetov je seveda upravičen, vendar kot se rado dogaja v Sloveniji, je marsikatera stvar premalo premišljena. Tudi naš odnos do divjih živali – zlasti velikih, kot sta volk in medved – postaja precej problematičen. Vsaka stvar ima dve plati, in kot bralka Dolenjskega lista se bolj nagibam k pravicam stanovalcev v naših gozdovih in me kmetijska politika, ki čedalje bolj diši po radikalnem kapitalizmu, ne prepriča,« pravi Lozarjeva. Civilna iniciativa grobo kliče po odstrelu zaščitenih volkov in medvedov. Na misel ji pride vprašanje, ali ovčje črede spadajo na kočevske travnike, ki jih obdajajo obsežni gozdovi in tudi pragozd. »CI polagam na srce, da malo ustavi konje in spremeni svoj pogled na stvari, ki kljub pravicam kmetov delati na zemlji, vzgajati živino, oblikovati našo kmečko okolje, kar je nesporno treba spoštovati, ni brezpogojno. Naj premislijo tudi drugo plat in naj z roko v roki urejajo skupaj s kmetijsko stroko, biologi in seveda z državljani, ki smo včasih tudi kratkovidni, a v tem primeru res želimo vse najboljše za vse,« pravi Vika Lozar.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 12. marca 2020 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

4.6.2020+6     + (6)     – (0)     Oceni Jožko 

Gospe pa je treba "položiti na srce", da predno na tak način piše o CI in težavah njenih članov zaradi zveri, ki so se namnožile in predstavljajo problem, raje o zadevi premisli. Za začetek premišljevanja ji naj bo motiv ta kupček poklanih ovac na sliki in kako bi se sama počutila v vlogi lastnikov teh ovac.

4.6.2020Oceni Tone11 

Moj komentar ne, Viki (vl) pa gre vsako "bruhanje" skozi, ali kaj?

5.6.2020—     + (2)     – (2)     Oceni vl 

Škoda, ker je moj pogled na problematiko do kraja nerazumljen. Se vprašamo, ali rejci drobnice in živine dovolj naredijo za njihovo varnost zlasti v bližini gozda, domovanja velikih in malih divjih živali, ki je to njihov dom in imajo navsezadnje svoje pravice in so tudi nepogrešljiv del našega ekobivanja. Ljudje se tega premalo zavedamo, roko na srce, tudi kmetijci, ki še vedno v veliki meri poleg "ogroženosti od zveri" zastrupljajo okolje, čeprav je stroka na vseh področjih še kako poučena in pripravljena, da ji vsi skupaj prisluhnemo. Se bodo vremena zjasnila ? (vika lozar)

5.6.2020+1     + (1)     – (0)     Oceni Jožko 

Gospa, ne morete pričakovati razumevanja zase, če nočete (ali pa celo ne zmorete), razumeti oškodovancev in CI. Ko bodete premogla razumeti osnovni problem v jedru in to vam kot intelektualki ne bi smelo delati težav, bodete razumela tudi ostale elemente zadeve, ki so vzporednega značaja, stroka pa pustimo naj opravi svoje. In "vremena se bodo zjasnila" :-)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava