DL: 10 let ND Posavje Krško - Vzgojili kar 3500 mladih nogometašev

4.6.2020 | 10:20

Z leve stojijo prejemniki priznanj: Jan Ašić – član zlate generacije 1999/00, trenerja Slavko Budna in Robi Vidmar ter Iztok Palčič iz podjetja Q Techna, Marko Šonc, prokurist podjetja Numip, in Stanislav Zorko. Vsi so prejeli zahvalo podjetjema Q Techna in Numip za prispevek k razvoju ND Posavje Krško in vzgoji 3500 mladih nogometašev. (Foto: Darko Kodrič)

Z leve stojijo prejemniki priznanj: Jan Ašić – član zlate generacije 1999/00, trenerja Slavko Budna in Robi Vidmar ter Iztok Palčič iz podjetja Q Techna, Marko Šonc, prokurist podjetja Numip, in Stanislav Zorko. Vsi so prejeli zahvalo podjetjema Q Techna in Numip za prispevek k razvoju ND Posavje Krško in vzgoji 3500 mladih nogometašev. (Foto: Darko Kodrič)

V mladinskem nogometu merijo na TOP 6 držav, v članskem nogometu pa želijo imeti domače ekipe, ki bodo najboljšim posavskim nogometašem omogočale prehod v profesionalizem

Na slovesni prireditvi ob 10-letnici Nogometnega društva Krško, ki je prvo marčevsko sredo potekala v Kulturnem domu Krško, so se spomnili uspešnega prvega desetletja društva in predstavili vizijo za drugo desetletje društva. Od februarja 2010 so v ND Posavje Krško z veliko entuziazma, znanja in pripadnosti Krškemu zgradili eno najuspešnejših zgodb mladinskega nogometa v Sloveniji. Krški nogomet se je v tem času iz povprečja slovenskega nogometa prebil v najvišji rang tekmovanj v vseh selekcijah.

Med februarjem 2010 in 2019, ko so v celoti vodili Nogometno šolo NK Krško, so osvojili dva naslova državnega prvaka in ustvarili 17 mladih reprezentantov Slovenije. Lani so se preoblikovali v samostojni nogometni klub. Na tej uspešni poti niso bili sami, brez pomoči lokalnega okolja in gospodarstva jim je ne bi uspelo prehoditi. Na slovesni prireditvi so se zahvalili ključnim partnerjem, ki mladinskemu nogometu v Krškem in trenerjem mladih stojijo ob strani še iz obdobja izpred ustanovitve društva: podjetju Numip, podjetju Q Techna, podjetju AFP Dobova in Stanislavu Zorku. Priznanja so za izredne dosežke prejeli dvakratni državni prvaki, člani zlate generacije 1999/2000 (v sezoni 2011/12 v kategoriji U13 in v sezoni 2013/14 v kategoriji U15) ter za 10 let delovanja oziroma treniranja v društvu Slavko Budna, Robi Vidmar, Rok Zorko, Mirsad Mujakić, Amel Nadarević, Luka Šebek in Janoš Zore.

Vizija za drugo desetletje

Po devetih lepih letih sodelovanja z NK Krško, ko so v celoti vodili Nogometno šolo NK Krško z več kot 200 osnovno- in srednješolskimi nogometaši, se je ND Posavje Krško lani preoblikoval v samostojen nogometni klub. Od avgusta 2019 pod imenom NK Posavje Krško tekmuje 6 številčnih in kakovostnih otroških ekip do vključno 6. razreda OŠ ter ena članska, skupaj 130 nogometašev. Ob tem trenerji, delujoči v ND Posavje Krško, izvajajo osnovnošolske krožke za učence prve triade v krški, kostanjeviški in sevniški občini, ki se jih letos udeležuje 240 Nogobikcev. »Zahtevno preoblikovanje v samostojni nogometni klub smo leta 2019 izvedli uspešno. S tem smo zagotovili zdrave temelje, da se kot samostojni klub vrnemo tja, kjer smo kot Nogometna šola NK Krško že bili – med 6 TOP mladinskih šol v Sloveniji. V sezoni 2020/21 bomo formirali še edino manjkajočo osnovnošolsko klubsko selekcijo NK Posavje Krško (ekipo U15 – 8. in 9. razred OŠ) ter tudi lastno ekipo U17 (1. in 2. letnik srednje šole). Ob tem verjamemo, da bomo že v naslednji sezoni s skupnima ekipama z NK Brežice 1919 zaigrali v 2. slovenski ligi U17 in U19,« nam je sporočil Janoš Zore, zadolžen za stike z javnostmi pri ND Posavje. Omenjeni skupni ekipi so z Brežičani v letošnji sezoni vzpostavili prvič – trenutno oba glavna trenerja in deset igralcev prihaja iz ND Posavje Krško. Po jesenskem delu tekmovanja so na skupni lestvici 3. lige U17 in U19 na drugem mestu. Sodelovanje z NK Brežice 1919 je začetek skupnega delovanja nogometnih klubov s širšega območja Posavja. Šest do osem klubov bo spomladi 2020 ustanovilo Združenje nogometnih klubov Posavja. To bo skrbelo za razvoj številčnosti in kakovosti dela v vsakem klubu, s skupnimi posavskimi srednješolskimi in članskimi ekipami pa želijo v regiji z omejenimi kadrovskimi ter finančnimi resursi spisati novo uspešno nogometno zgodbo. »V mladinskem nogometu ciljamo med TOP 6 v državi. V članskem nogometu pa želimo imeti domače ekipe, ki bodo najboljšim posavskim nogometašem omogočale dokončanje nogometnega razvoja in prehod v profesionalizem. Skupaj bomo razvijali moški, ženski, dvoranski in rekreativni nogomet,« pa je poudaril predsednik ND Posavje Krško Rok Zorko.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 12. marca 2020

P. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava