So maske še obvezne? Ne rinite v službo bolni

29.5.2020 | 14:05

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Obveznosti ni več, ostajajo pa priporočila, je povedal direktor NIJZ Milan Krek: ''Mi vam svetujemo. Nihče ne bo za vami tekel, nihče vam ne bo grozil, vas kaznoval, kaznoval vas bo virus, ko boste zboleli. Gre za to, da vam pišemo priporočila. Ta so napisana tako, da boste varni". 

V razredu je sicer nesmislno, da otroci nosijo maske, saj so tako ali tako v stikih. Na NIJZ pa svetujejo učiteljem, naj nosijo maske. Zato da ne bi okužili učencev, če so slučajno sami okuženi, ali pa da se zaščitijo pred okužbo.

Krek svetuje, da če greste v zaprte prostore, kjer veste, da ni možno ohranjati razdalje vsaj metra in pol, potem si nadenite masko. "Če greste v trgovino in veste, da ne boste mogli ohranjati meter in pol razdalje, ne glede na to, ali so maske v tej trgovini nujne, ali ne, je zelo pametno, da jo nosite. S tem boste zaščitili sebe in druge, če ste pozitivni. Maske so obvezne za vse, ki so zboleli. Brez maske tisti, ki so zboleli ne smejo ven. Morali bi jih imeti tudi v družinskem krogu. Tudi vsi, ki negujejo obolele, bi morali imeti maske," je dejal Krek in ponovil, da je najbolj nujen ukrep ohranjanje varne fizične distance.

Direktor Nacionalega inštituta za javnega zdravja je sicer pohvalil državljane, ker se držijo priporočil za omejitev širjenja novega koronavirusa. Obenem pa je posvaril, da je virus še med nami.

"Če se bo virus razširil v šolah, bomo brez odlašanja zaprli šole. To bomo morali storiti," je pojasnil šef NIJZ Milan Krek, ki dodaja, da je bstveno, da so se v državi odprle gospodarske dejavnosti. Po njegovi oceni je ključno, da imamo toliko okužb, da jih lahko obvladujemo. Zato je ob primeru lokalnega izbruha virusa možen ukrep karantena mesta ali vasi ali samo podjetja.

Krek je zelo poučno okaral tudi nekatere zaposlene, ki kljub slabem počutju in respiratorni bolezni, rinejo v službo: "Nedopustno je, da ljudje jemljejo lekadol, da si znižajo temperaturo in potem pridejo v službo."

''Maske bodo postale del normalnega''

Govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je danes poudaril, da se bo treba pripraviti na to, da bodo maske sestavni del naše kulture. "To, kar smo do nedavnega videvali v Aziji in pri azijskih potnikih, bo postalo del normalnega," je navedel.

Ker je prišlo do zmede pri navodilih, ali so maske še vedno obvezne ali ne, je Kacin povedal: "Zaenkrat velja, da bomo v ponedeljek ponovno pojasnili, v katerih primerih je nujno nositi maske. To zagotovo velja za javni promet, prireditve, če ni mogoče zadostiti minimalne javne distance". 

Vse, kar je glede nošenja mask veljalo doslej, velja do nedelje do polnoči, je poudaril vladni govorec za covid-19: "Vse kar bo veljalo naprej, bomo povedali pred iztekom tega roka, da ne bo nesporazumov".

Svet24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

29.5.2020+4     + (4)     – (0)     Oceni miha 

Skratka, kaj konkretnega je povedal "govorec vlade"? Če bi citirali samo njega, še vedno ne bi vedeli, kako je s temi maskami oz. nasprotno, celo bi mislil da so obvezne. ?? XX ??

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava