DL: Zgrajena, a uradno zaprta - Pri enostavnih rešitvah se zakomplicira

29.5.2020 | 15:00

Simbolna slika (foto: arhiv)

Simbolna slika (foto: arhiv)

Stroka ni upoštevala pripomb vaščanov – Vožnja na lastno odgovornost – Pri sosedih pa je drugače

Črni Potok nad Čabranko, vas s petimi prebivalci v Občini Loški Potok, je od leta 2014 neuradno z odsekom ceste, ki je speljana kilometer nad mednarodnim mejnim prehodom Podplanina, prvič po osamosvojitvi po slovenskem ozemlju povezan z občinskim središčem. A iz vasi, ki leži v kotanji in je imela nekoč gostilno, trgovino, kovačijo in seveda mlin, še vedno pelje najbližja pot v matično državo čez most – z zapornico – na Čabranki in naprej čez obmejni prehod (Podplanina) po regionalni cesti proti Loškemu Potoku.

Odsek ceste, ki je dolg 850 metrov z veliko strmino, je bil zagotovo napačno izbran, stroka pa pri tem ni upoštevala pripomb vaščanov, da bi povezavo zgradili pod vasjo Vici, ki je nekoliko nižje od obstoječe trase in se prav tako nad mejnim prehodom priključi na regionalno cesto. Zgrajeni odsek je uradno zaprt, saj nima uporabnega dovoljenja. Po njem se vseeno, seveda na lastno odgovornost, vozi. Čeprav policija pozna razmere, zaradi tega doslej tam ni bil nihče kaznovan. »Ubrali so strmo različico, položili asfalt, ki je že dolgo razpokan in se je že kmalu uvil kot po potresu. Zaradi močvirja so morali dodatno zgraditi podporne zidove in kajpak globoko poseči v državno blagajno. Vprašanje je,« pravi domačin iz Črnega Potoka Srečo Hudolin, »kdaj bo cesta sploh sanirana.«

Eden od projektov odpiranja Črnega Potoka je bila povezava s poldrugi kilometer oddaljeno vasjo Pungart, ki je od regionalne ceste oddaljena dva kilometra in leži najvišje nad omenjenim mejnim prehodom, vendar je tudi ta odpadla. Denarno najugodnejši nižinski, tretji različici za promet glede na lego, speljani pod vsemi našteti vasmi, ki bi se na regionalko priključila tik nad mejno postojanko, pa so nasprotovali varuhi okolja, češ da je preblizu Čabranke in pri tem spregledali, da so v interesu tam živečih ljudi sosedje na Hrvaškem svojo cesto po dolini Čabranke in Kolpe ponekod približali skoraj do brežin rek. V interesu tam živečih ljudi, ne da bi se kdor koli v to vmešal. Pri nas je pač tako, da se pri najenostavnejših rešitvah praviloma zakomplicira.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 12. marca 2020

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava