Ekološka nega zob - zobno pasto lahko izdelamo tudi sami

27.5.2020 | 09:45

Ekološka nega zob - zobno pasto lahko izdelamo tudi sami

V prejšnjem prispevku smo napisali nekaj o običajnih zobnih pastah, problemih, ki jih ovržena embalaža povzroča okolju in tudi o škodljivih sestavinah, ki jih vsebujejo. Danes pa bomo predstavili rešitve, ki so vsem na voljo, vendar jih žal bistveno premalo uporabljamo.

1) ekološka zobna pasta: narejena je večinoma iz naravnih sestavin, ki ne vsebujejo belilnih sredstev in drugih agresivnih komponent. Najbolje, da uporabimo besede, ki so navedene na spletni strani proizvoda, ki je dosegljiv v naši trgovini:»Naše zobne paste so narejene na osnovi gline, hidrolata, maceratov in nekaterih drugih dodatkov. Zobno pasto zajamete z leseno paličico ali suho zobno ščetko, ne več kot količino grahovega zrna. Ne vsebuje fluora.« Ekološka zobna pasta je običajno pakirana v stekleno embalažo in tako popolnoma primerna za reciklažo.

Slovenski proizvajalec ekološke zobne paste: https://herbaslovenica.si

2) tablete za umivanje zob: običajno popolnoma nadomestijo (tako kot ostale naravne zobne paste) uporabo klasične zobne paste in so seveda primerne za vsakodnevno nego zob. Tablete so suhe, do prvega stika z vlago pride šele v ustih. Tablete so običajno v stekleni embalaži, ki je seveda popolnoma primerna za reciklažo. Prednost tablet je njihova praktičnost – zaradi izostanka vode so lahke in posebej primerne za potovanja.

3) zobni praški: Zobni prašek je mešanica različnih sestavin, ki opravljajo podobno funkcijo, kot jo opravlja nam dobro poznana zobna pasta. Zanimivo je, da so različne praške uporabljali že v zgodovini, večinoma pa so uporabljali oglje, mlete kosti in jajčne lupine. Danes so praški narejeni iz podobnih, vendar precej moderniziranih sestavin, njihova sestava pa je zelo podobna sestavi tablet za umivanje zob.

Nekaj informacij v slovenščini: https://www.zobozdravnikmaribor.si/blog/zobni-prasek-ali-zobna-pasta/

4) doma izdelana zobna pasta:Ja, tudi doma lahko sami naredimo zobno pasto. Največje prednost je ta, da točno vemo, kaj smo dali vanjo in se zato lahko enostavno izognemo škodljivim sestavinam. Priprava je zelo preprosta in hitra, tukaj je samo en recept, ki ga priporoča portal www.naravnalepota.si

Sestavine:

2/3 skodelice sode bikarbone

1 čajna žlička fine morske soli

1-2 žlički izvlečke mete ali 10-15 kapljic eteričnega olja poprove mete

filtrirana voda

Postopek:

Zmešajte sodo bikarbono, sol in poprovo meto. Dodajte nekaj vode in mešajte.

Zobna pasta je pripravljena.

Tako, spoznali smo, da je tudi tako »navadna« stvar, kot je zobna pasta, ekološko zelo sporna. Predlagali smo tudi nekaj sprememb, ki jih v svojem domu enostavno naredite. Odločitev je seveda samo vaša, nas in predvsem našo naravo boste z uporabo naravnih sestavin zelo razveselili!

Mojca Šaver, KNOF Sevnica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava