DL: REM Trebnje - Z naložbo do vodilnega položaja na trgu

25.5.2020 | 14:00

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek si je v spremstvu direktorja  Rema Igorja Kastelica in njegovega pomočnika Bruna Čibeja ogledal  notranjost novega obrata trebanjskega podjetja.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek si je v spremstvu direktorja Rema Igorja Kastelica in njegovega pomočnika Bruna Čibeja ogledal notranjost novega obrata trebanjskega podjetja.

Trebanjski Rem gradi nov poslovno proizvodnji objekt. Naložba je vredna 15,1 milijona evrov.

Trebanjski Rem gradi nov poslovno proizvodnji objekt. Naložba je vredna 15,1 milijona evrov.

Rem v industrijski coni Trebnje gradi nov poslovno-proizvodni objekt – Z naložbo bodo povečali kapacitete, dobili možnost digitalizacije proizvodnje in izboljšali delovne razmere – Prvi, ki so dobili državno spodbudo po novem Zakonu o spodbujanju investicij – 72 odstotkov prodaje ustvarijo v tujini

Trebanjski izdelovalec montažnih modularnih objektov in bivalnih zabojnikov Rem v industrijski coni Trebnje gradi nov poslovno-proizvodni objekt, ki ga bodo dokončali najkasneje do jeseni prihodnje leto. Naložba, ki je vredna dobrih 15 milijonov evrov, prinaša 51 novih delovnih mest, od tega 11 visokotehnoloških.

»Investicija nam bo omogočila, da bomo v prvi vrsti povečali kapacitete, omogočila pa bo tudi pogoje za digitalizacijo proizvodnje ter razvoj in proizvodnjo novih proizvodov, ki smo jih v zadnjem letu razvili. To so predvsem nizkoenergijski modularni objekti, kot so šole, vrtci in podobno,« je minuli teden na novinarski konferenci povedal direktor družbe Igor Kastelic. Predvidevajo, da bo naložba omogočila povečanje prihodkov na 41 milijonov evrov, letni dobiček naj bi znašal 3,5 milijona evrov, dodana vrednost na zaposlenega pa ocenjujejo, da bo 56.000 evrov. »Želimo postati vodilni proizvajalec modularnih enot v Evropi ali celo na svetu,« je poudaril pomočnik direktorja Bruno Čibej.

V Remu so se pred leti z lastno razvojno ekipo in projektnim oddelkom preusmerili v proizvodnjo zahtevnejših nizkoenergijskih montažnih modularnih objektov. Zaradi uvajanja novih izdelkov so bili prisiljeni zgraditi novo halo, lokacijo zanjo so našli v domači industrijski coni, kjer so leta 2016 za poldrugi milijon evrov kupili okoli 40.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče. V novi zgradbi z nekaj več kot 23.000 kvadratnimi metri bo okoli 13.000 kvadratnih metrov proizvodnih prostorov, 7000 kvadratnih metrov skladiščnih prostorov in približno 3000 kvadratnih metrov spremljajočih prostorov za pisarne, garderobe, jedilnico in drugo.

Vrednost naložbe znaša 15,1 milijona evrov, pri tem bodo za samo zgradbo odšteli 7,5 milijona evrov, za tehnološko opremo in njeno postavitev pa 7,6 milijona evrov. Veseli jih, da so za investicijo pridobili okoli 2,6 milijona evrov državnih spodbud. »Ponosen sem, da je podjetje Rem prvo, ki je dobilo sofinanciranje po novem Zakonu o spodbujanju investicij,« je dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki verjame, da bo njihova spodbuda podjetju omogočila dobre rezultate v prihodnjih letih. »Želimo si, da boste z novo investicijo še naprej širili izvoz in krepili pozicijo na trgu,« je dejala minister. Ob tem je dodal, da slovensko gospodarstvo kar 85 odstotkov izdelkov, ki jih naredi, izvozi.

Rem v zadnjih letih beleži rast prihodkov od prometa. Lani so ustvarili 36 milijonov evrov prihodkov, kar je za približno šest milijonov evrov več kot predlani. Kot je dejal Bruno Čibej, so takšen rezultat dosegli predvsem zaradi velikih aktivnosti pri razvijanju novih in krepitvi že obstoječih produktov. Družba 72 odstotkov prodaje ustvari v tujini, od tega skoraj 30 odstotkov odstotkov izvozijo v Nemčijo, sledijo Avstrija, Madžarska, Švica in Belgija. Lani so v Nemčiji postavili šest šol, v Trebnjem pa so denimo zgradili vrtec v Šentlovrencu. Prednost modularne gradnje je hitrost, saj sta potrebna le dva meseca od začetka proizvodnje do montaže, poudarja Kastelic.

Podjetje je z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo pred časom podpisalo tudi pogodbo za sofinanciranje raziskovalno-razvojnega projekta FlexModNZEB, ki so ga predstavili na novinarski konferenci. Njegova vrednost znaša 849.000 evrov, delež države pa znaša dobrih 222.000 evrov. Minister si je na koncu s predstavniki trebanjskega podjetja tudi ogledal, kako poteka gradnja novega objekta. Del proizvodnje na novi lokaciji nameravajo zagnati že letos.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 12. marca 2020

Besedilo in fotografiji: Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava