Teden multiple skleroze; ''Moj boj z MS in COVID 19 virusom''

25.5.2020 | 08:25

Teden multiple skleroze; ''Moj boj z MS in COVID 19 virusom''
Teden multiple skleroze; ''Moj boj z MS in COVID 19 virusom''

Zadnji teden v maju obeležujemo Teden multiple skleroze (MS). V sklopu tega tedna je tudi svetovni dan MS (30. maj). Tema letošnjega svetovnega dne multiple skleroza je povezovanje. Trenutne razmere nam omogočajo »povezovanje« le na daljavo, preko medijev.

Multipla skleroza (MS) je najpogostejša nevroimunska bolezen. Vzroka nastanka MS še niso odkrili. Najpogosteje zbolijo osebe med 20. in 40. letom starosti. Pojavlja se v obliki nihanj med poslabšanjem in izboljšanjem. MS lahko povzroči različne okvare na okončinah, utrudljivost, nejasen ali dvojni vid, okvare sluha in govora, motnje občutenja, težave pri zadrževanju urina in blata ter mišično nemoč okončin, ki lahko vodi v lažjo ali težjo invalidnost. MS ni nalezljiva bolezen, prav tako ni dedna, obstaja pa nagnjenost k tej bolezni. Med obolelimi je 70% žensk.

Obolele osebe se lahko včlanijo v Združenje MS Slovenije, ki je razdeljeno na 16 podružnic in teritorialno pokriva celotno Slovenijo. Cilj Združenja MS je pomagati obolelim na vseh področjih. Zelo pomembna je obnovitvena rehabilitacija, obiski članov, seminarji za mlajše obolele, razna srečanja, asistenca na domu.

V Dolenjsko podružnico je včlanjenih 164 invalidnih oseb z multiplo sklerozo s področja Bele krajine, Dolenjske in Posavja.

Kljub bolezni, ki nas spremlja v življenju, je vsak dan lahko nekaj posebnega. Le zavedati se moramo tega!

Anita Hočevar
Dolenjska podružnica MS

Moj boj z MS in COVID 19 virusom

Letos je šesto leto, odkar sem dobila diagnozo multipla skleroza - MS. Že kmalu je bilo jasno, da imam hitro napredujočo recidivno remitentno MS. Letos sem zaključila zadnji ciklus z zdravilom Mavenclad. Tik preden so se začeli strogi ukrepi zaradi COVID 19 virusa, sem imela pregled pri nevrologinji. Obvestila me je, da je MS napredovala v sekundarno progresivno. Ker sem že sama opazila, da se mi stanje slabša brez zagonov, me niti ni tako zelo presenetilo. Ni me tako pretreslo kot takrat, ko so mi postavili diagnozo. Zdaj vsaj malo vem, kako se MS obnaša. Vseeno pa se je vame naselil nov strah. Potem pa še ta virus in obsedeno stanje. Pri tem sploh ne vem, kaj je hujše, virus ali vse te zapore. 

Hvaležna sem za srečo, da živimo na podeželju, med travniki in blizu gozda. Tako sem lahko šla ven in se povezala z naravo in mojimi živalcami pa ptički, ki imajo vsako jutro koncert.  Včasih čisto blizu pridejo tudi srne ali jeleni.

Kmalu po diagnozi pa sem imela tudi veliko srečo, da sem odkrila nekaj, v kar sem se zaljubila. V čemer sem našla sama sebe. Odkrila sem polstenje - filcanje. Ustvarjanje z volno me tako prevzame, da čisto pozabim na težave in tegobe. Tudi zelo učinkovita delavna terapija je. Najrajši ustvarjam motive iz narave in pravljična bitja, ki jih vključim na venčke.

Moj slogan je: v vsaki slabi stvari lahko najdeš tudi kaj dobrega. Res, da včasih traja dlje časa in je težko najti, ampak s pozitivnim pogledom je to lažje in lahko uspe. In poleg podpore mojega moža in otrok, brez njih vseeno ne bi zmogla, je ustvarjanje razlog, da se odmaknem v svoj svet in lažje prebrodim vse težave in tegobe. Zato upam, da me bo vedno spremljalo.

Renata Lazar
Dolenjska podružnica MS

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava