Tončkov dom na Lisci odprt

24.5.2020 | 14:10

Srečko Ocvirk in Tomaž Rantah

Srečko Ocvirk in Tomaž Rantah

Večnamenska soba Tončkovega doma

Večnamenska soba Tončkovega doma

Kot z dodatnimi grelnimi enotami

Kot z dodatnimi grelnimi enotami

Obnova kuhinje, predprostora in večnamenske sobe Tončkovega doma je bila zaključena v drugi polovici maja. Nov najemnik, Tomaž Rantah, je Tončkov dom za goste odprl v petek ob 11. uri.

Občina Sevnica je v sklopu projekta Ribe na naravovarstvenem območju, ki je sofinanciran s strani Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, podpisala pogodbo v vrednosti 198.857,50 evrov za izvedbo obnovitvenih del in nakupa opreme v pritličnih prostorih Tončkovega doma na Lisci. Namen projekta Ribe na naravovarstvenem območju je spodbujanje povečevanja oskrbe prebivalstva z lokalno vzgojenimi svežimi sladkovodnimi ribami in ribjimi izdelki ter s tem prispevanje k razvoju sladkovodne akvakulture in k bolj zdravim izbiram v prehrani ljudi.

V okviru projekta so bili preurejeni pritlični prostori Tončkovega doma s povezavami v zgornje nadstropje. V celoti je prenovljena in na novo opremljena kuhinja, ki je sedaj primerna tudi za pripravo sladkovodnih rib. Ribje jedi bodo tako lahko vključene v gostinsko ponudbo, katero bo novi najemnik dopolnjeval in prilagajal tudi glede na ponudbo lokalnih sezonskih sestavin.

Prenovljen je vhod in predprostor Tončkovega doma. V prostoru je na novo urejen kot s klopmi in z dodatnimi grelnimi enotami, katerih se bodo predvsem v zimskih dneh razveselili vsi obiskovalci.

Za točilnim pultom je na novo urejen prostor, ki je namenjen shranjevanju živil, v tem prostoru je tudi pralnica posode. Večnamenska soba je opremljena s TV sprejemnikom, krasi pa jo tudi natis perorisbe Antona Rojca, ki prikazuje Tončkov dom in Jurkovo kočo . V tej sobi bo urejen stalen razstavno izobraževalni prostor.

Skupaj z v letu 2019 prenovljeno jedilnico, so novo urejeno pritličje Tončkovega doma in urejeni kletni prostori, v katerih se nahajajo učilnica in sanitarije, zaokrožena celota gostinske in vzgojno izobraževalne ponudbe na Lisci, ki postaja vse bolj priljubljena pohodniška in izletniška točka. Prenovljen Tončkov dom bo tako zagotovo nosil pomembno vlogo pri oživitvi turizma v sevniški občini po sprostitvi ukrepov Vlade Republike Slovenije in razglasitvi konca epidemije.

Občina Sevnica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava