Prihaja prvi val odpuščanj, koliko jih bo še sledilo?

24.5.2020 | 19:00

V Revozu so se na udaru znašli agencijski delavci. (STA)

V Revozu so se na udaru znašli agencijski delavci. (STA)

Gorenje bo odpustilo manj ljudi, kot so sprva načrtovali. (Primož Lavre)

Gorenje bo odpustilo manj ljudi, kot so sprva načrtovali. (Primož Lavre)

V podjetju Boxmark so zmanjšanje števila zaposlenih napovedali še pred epidemijo. (C. G.)

V podjetju Boxmark so zmanjšanje števila zaposlenih napovedali še pred epidemijo. (C. G.)

V Steklarni Hrastnik praktično nimajo novih naročil. (Lovro Rozina)

V Steklarni Hrastnik praktično nimajo novih naročil. (Lovro Rozina)

Številke nezaposlenih na zavodu za zaposlovanje rastejo, pogledali smo, katera večja slovenska podjetja so že napovedala odpuščanja in kje o njih še razmišljajo.

Trenutno je na zavodu za zaposlovanje med iskalce zaposlitve prijavljenih 88.648 ljudi. Pred epidemijo je bila ta številka za okoli 17 odstotkov nižja (75.0269), a kot kaže, bo številka v prihodnjih tednih znatno narasla. Številna večja podjetja so namreč že napovedala odpuščanja. Prvo je bilo velenjsko Gorenje, ki je postopek razreševanja presežnih delavcev začelo že konec aprila. Od 5580 zaposlenih naj bi bilo presežnih 828 delavcev, in sicer v proizvodnem podjetju Gorenje 544, v podjetju Hisense Gorenje Europe 155, v invalidskem podjetju IPC 84 in v podjetju Gorenje Gostinstvo 45. K sreči se začetne pesimistične napovedi niso uresničile, čeprav v podjetje pričakujejo 41 milijonov evrov izgube, bodo v proizvodnji odpustili »le« 327 delavk in delavcev namesto predvidenih 544 ter le 29 invalidnih oseb namesto 84. Ob tem so v podjetju pojasnili, da bodo, če se bo pojavila potreba, delavce zaposlili nazaj. Ob tem bode v oči dejstvo, da je Gorenje le deloma izkoristilo pomoč, ki je podjetjem dostopna prek vladnih ukrepov, odločitev o odpuščanjih pa je bila sprejeta, še preden je vlada predstavila vse ukrepe za pomoč gospodarstvu.

V Revozu brez tretje izmene

Odpuščali bodo tudi v novomeškem Revozu, kjer so se odločili, da ne bodo ponovno zagnali nočne izmene. V Revozu so povedali, da bodo pri odpuščanju uporabili tako imenovane mehke ukrepe, med drugim v obliki odpovedi agencijskim delavcem in predčasnega upokojevanja. Kot je povedal Revozov sindikalist Slavko Pungeršič, bodo sodelovanje z delom agencijskih delavcev prekinili konec maja, s preostalim presežkom delavcev pa konec junija. Šlo naj bi za 400 do 450 začasno zaposlenih. Končno število delavcev, s katerimi bodo prekinili sodelovanje, bo sicer odvisno od morebitne fluktuacije delavcev iz BiH, ki bi ob manjšem zaslužku v dnevni proizvodnji in odprtju severne meje Revoz lahko zapustili, je dodal. Po Revozovih podatkih brez polovične nočne izmene trenutno dnevno izdelajo 630 vozil oziroma približno 150 manj, kot so jih v dveh izmenah in pol. To dnevno proizvodnjo bodo ohranili, so zagotovili. Potrdili so tudi, da se Revozovi oziroma Renaultovi načrti, po katerih bodo predvidoma v prihodnjih mesecih začeli izdelovati električni twingo, niso spremenili. Ohranili so proizvodnjo vseh treh avtomobilskih modelov, ki so jih izdelovali pred epidemijo novega koronavirusa. Tako še naprej proizvajajo peto generacijo clia, twingo in električni smart forfour.

Novice o odpuščanjih prihajajo tudi iz Steklarne Hrastnik

Kot so sporočili iz steklarne, se srečujejo s hudim upadom naročil in prodaje. V podjetju so zato sprejeli ukrepe za ohranitev dolgoročnega poslovanja in zdravega jedra proizvodnje. Med drugim bodo do septembra znižali število zaposlenih, vezanih na namizni program, za 60, od tega se jih bo 10 upokojilo. Vsi, ki bodo steklarno zapustili iz poslovnih razlogov, bodo prejeli odpravnine, so zatrdili v podjetju, ki zaposluje okrog 700 delavcev. Septembra bo tako steklarna v celoti ukinila proizvodnjo namiznega programa. Eno peč so ustavili že ta mesec. Prav tako bodo septembra predvidoma za dva meseca ustavili proizvodnjo parfumske embalaže.

Skoraj 100.000 delavcev na čakanju

Omenjena podjetja pa, kot kaže, ne bodo edina, ki bodo odpuščala. Kot smo izvedeli, sindikati že dobivajo informacije iz številnih podjetji, da naj bi se zaradi velikega upada naročil pripravljali seznami presežnih delavcev. Prvi večji val odpuščanj se pričakuje najpozneje jeseni. Ob tem naj bi podjetja najprej prekinila sodelovanja z agencijskimi delavci in uporabila ostale »mehke« metode zmanjševanja zaposlenih, če pa to ne bo dovolj, bodo sledile tudi odpovedi delovnih razmerji z zaposlenimi za nedoločen čas. Gospodarstveniki iz številnih panog so na vlado tako že naslovili prošnje, da bi podaljšala ukrep sofinanciranja čakanja na delo. Vsi so pozdravili sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, a se marsikje, predvsem v izvozno usmerjenih podjetjih, bojijo, da to ne bo dovolj. Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje je pomoč pri sofinanciranju čakanja na delo izkoristilo kar 24.000 delodajalcev, na čakanju pa je bilo marca celo 94.000 zaposlenih v gospodarstvu.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava