DL: Črnomelj - Draga jim je draga, zato jo urejajo

23.5.2020 | 20:00

Jurjevanska draga v Črnomlju. Poleti bo prostor sprejel številne godbenike in folkloriste ter druge udeležence 57. jurjevanja. (Foto: M. L.)

Jurjevanska draga v Črnomlju. Poleti bo prostor sprejel številne godbenike in folkloriste ter druge udeležence 57. jurjevanja. (Foto: M. L.)

Naravni amfiteater želijo urediti tako, da bi Jurjevanska draga zaživela kot središče srečevanja generacij – Postopno, nekaj že letos

Čeprav je do vročega poletja še kar nekaj časa ali pa prav zaradi tega, Občina Črnomelj pripravlja vse potrebno za urejanje prireditvenega prostora v Črnomlju, ki ga domačini imenujejo Jurjevanska draga.

Kot pravi župan Andrej Kavšek, želijo omenjeni prostor preurediti tako, da bi ga naredili za vse generacije in za različne dejavnosti. »Pravzaprav smo začeli pripravljati projekt od začetka. Idejnih zasnov je sicer kar nekaj, a so vse približno enake,« pravi župan. Kot pojasnjuje, želijo omenjeni naravni amfiteater urediti tako, da bi Jurjevanska draga zaživela kot središče srečevanja mladih in starejših, prostor za koncerte mladih in za drugačne dogodke, skratka za vse vrste prireditev, ki jih organizirajo v Črnomlju. »Projekt, ki nastaja, predvideva, da bi bilo na eni strani drage otroško igrišče. Srednji del bi bil prireditveni prostor za jurjevanje, za koncerte in podobne prireditve. Severni del proti železniški postaji bi uredili za fitnes prostor,« pravi župan. S predvidenimi deli so se prijavili na razpis in računajo na denar iz tega vira. Če izid glede tega denarja še ni znan, že vedo, da bodo delali postopno. »Jurjevansko drago bomo urejali po fazah, vsako leto nekaj. Če bi letos uspeli urediti talne površine in narediti infrastrukturo, bi bilo to čisto dovolj. Tudi denarja nimamo, ker večina sredstev namenjamo za gradnjo oziroma priprave na gradnjo šole in vrtca Loka v Črnomlju in za gradnjo v šoli Dragatuš,« pravi župan.

Jurjevanska draga ima pomembno mesto v črnomaljskem skupnem spominu. Mesta brez tega prireditvenega prostora, ki so ga v sedanji obliki naredili ob gradnji ceste do železniške postaje, si domačini ne predstavljajo.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 12. marca 2020

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava