NIJZ na pogrebih odsvetuje pevce in kropljenje

22.5.2020 | 15:20

Simbolni fotografiji (STA)

Simbolni fotografiji (STA)

NIJZ na pogrebih odsvetuje pevce in kropljenje

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na pogrebih med drugim odsvetuje prisotnost pevcev. Če bodo ti vseeno prisotni, naj se med njimi in svojci zagotovi največja možna razdalja. Odsvetujejo tudi uporabo kropilnika z blagoslovljeno vodo. Svojcem pa odsvetujejo izražanje sožalja z rokovanjem in objemanjem.

Pogrebne slovesnosti se lahko udeleži le toliko ljudi, kot ji dovoljuje omejitev vlade, so v NIJZ zapisali v priporočilih za pogrebno in pokopališko dejavnost. Trenutno odlok o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih dovoljuje največ 50 ljudi.

Svojci si morajo pred vstopom v mrliško vežico razkužiti roke. V vežici morajo vzdrževati ustrezno medosebno razdaljo, izjema so člani istega gospodinjstva. Vanjo naj vstopajo posamezno, v njej pa se zadržujejo kratek čas oz. le toliko časa, kot je nujno potrebno, so zapisali na inštitutu. Roke si naj svojci razkužijo tudi ob izstopu iz mrliške vežice.

V primeru večjega števila pogrebov pa na NIJZ svetujejo, naj med pogreboma mineta vsaj dve uri. Opozorili so še na ustrezno razkuževanje in čiščenje prostorov.

Na inštitutu še poudarjajo, da morajo biti tako izvajalci kot svojci zdravi in brez znakov okužbe dihal, kot so nahod, kašljanje, povišana telesna temperatura, bolečine v žrelu ter mišicah.

V primeru, da je bil pokojnik okužen s koronavirusom ali pa se sumi na okužbo, morajo pogrebniki pri prevozu in pokopu upoštevati pravilnik o prevozu in pokopu posmrtnih ostankov, ki določa pogoje pokopa posmrtnih ostankov oseb, umrlih za nalezljivo boleznijo.

Ob tem pa na NIJZ opozarjajo tudi na splošne ukrepe. Tudi udeleženci pogrebov naj tako med seboj vzdržujejo ustrezno razdaljo in si umivajo ali razkužujejo roke. Opozorili so še, da je treba upoštevati tudi higieno kašlja. Udeležencem svetujejo še, naj se ne dotikajo obraza, preden si umijejo ali razkužijo roke.

sta

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava