DL: Krško - Kostanjevica: Kolesarska pot do 2023

22.5.2020 | 11:00

Simbolna slika (foto: arhiv; R. N.)

Simbolna slika (foto: arhiv; R. N.)

Naložba vredna 5,5 milijona evrov, večino bo prispeval evropski regionalni sklad – Začenjajo s pridobivanjem služnosti

Dobro sodelovanje med krško in kostanjeviško občino se kaže tudi v snovanju skupnih projektov. Občini Krško in Kostanjevica na Krki namreč načrtujeta do leta 2023 urediti kolesarsko povezavo med Krškim in Kostanjevico na Krki. Trenutno je v izdelavi projektna dokumentacija, ker pa bo potrebno na trasi kolesarske poti poseči tudi na zasebna zemljišča, bodo v teh dneh začeli s pridobivanjem služnosti.

Kot so nam sporočili s krške občine, so kolesarske povezave načrtovane od Občine Krško do Občine Kostanjevica – do naselja Prekopa, kjer so že zgrajene kolesarske površine na regionalni cesti v skupni dolžini 19,955 km. Začetek te kolesarske povezave je pred šolskim centrom na Cesti krških žrtev v Krškem, nadaljuje pot mimo pokopališča in se naveže na večnamensko pot ob obvoznici. V nadaljevanju se priključi na obstoječo večnamensko pot, ki poteka proti jugu do vasi Brege, nadaljuje proti Drnovem in po južnem delu naselja do novo oblikovane poslovne cone ob dostopni cesti do glavne G1-5. Tam se naveže na obstoječe površine za kolesarje do krožišča in v smeri Velike vasi pri Krškem. V naselju Velika vas se kolesarska povezava nadaljuje proti jugu čez nadvoz nad avtocesto skozi naselje Veliki Podlog do križanja z regionalno cesto skozi naselje Pristava do krožišča na Križaju, kjer se naveže na obstoječe ureditve. V nadaljevanju je predvidena kolesarska povezava ob regionalni cesti Šentjernej–Križaj skozi Sajevce proti Kostanjevici, kjer se naveže na obstoječe ureditve na obvoznici in nadaljuje ob regionalni cesti do naselja Prekopa, kjer so že zgrajene kolesarske povezave.

Celotna naložba je ocenjena na dobrih 5,5 milijona evrov, od tega 3,2 milijona evrov v krški in 2,3 milijona v kostanjeviški občini. Predvideno sofinanciranje iz Evropskega sklada za regionalni razvoj znaša 4,6 milijona evrov, in sicer za območje krške občine 2,7 milijona, za območje kostanjeviške občine pa 1,9 milijona evrov. Gradnjo naj bi začeli prihodnje leto in jo zaključili v letu 2023.

Članek je bil objavljen v 9. številki Dolenjskega lista 27. februarja 2020

P. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava