Herman Lisjak v Kozjanskem parku

22.5.2020 | 08:20

Herman Lisjak v Kozjanskem parku
Herman Lisjak v Kozjanskem parku
Herman Lisjak v Kozjanskem parku
Herman Lisjak v Kozjanskem parku

V Kozjanskem parku tudi v letošnjem letu nismo pozabili na družine in predvsem mlajše obiskovalce, zato nas je že četrto leto zapored obiskal Herman Lisjak.

V galerijskih prostorih gradu Podsreda smo v času epidemije COVID-19 postavili na ogled razstavo »HERMAN LISJAK V KOZJANSKEM PARKU«, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje/Otroškim muzejem Hermanov brlog, ki v tem letu praznuje 25 let.

Na razstavi so na ogled izbrane vsebine razstav »Zemlja pleše« in »Herman Lisjak vódi po vôdi«, razstavo smo dopolnili tudi z izjemnimi vsebinami Kozjanskega parka: geološke značilnosti in skalni osamelci ter travniški sadovnjak in travnik ali rožnik v Kozjanskem parku. Vsebine so namenjene spoznavanju našega okolja, pomenu njegovega varovanja in trajnostnega razvoja.

Razstava je razdeljena na štiri sklope:

1. ŽIVIMO NA ZEMLJI (Zemljina osebna izkaznica, zgradba Zemlje, rotacija/dan in noč, revolucija/letni časi, kraljestvo živih bitij, prsti, bogastva Zemlje, potres, vulkan, celine in njihove značilnosti ter geološke značilnosti in skalni osamelci v Kozjanskem parku …)
2. GREMO V VESOLJE (planeti našega Osončja z osnovnimi značilnostmi, vesoljska tehtnica in raketa s Hermanom Lisjakom …) 
3. BOGASTVO RAZLIČNOSTI SLOVENIJE (značilnosti slovenskih pokrajin, življenjska okolja, ekologija in mali koraki za skupni dom ter travniški sadovnjaki in travnik ali rožnik v Kozjanskem parku …) 

4. HERMAN LISJAK VÓDI PO VÔDI (Vsebine razstave se navezujejo na razmerja vode s človekom, naravo in družbo.  Vodo osvetli tako globalno kot lokalno. Razstava opozarja na univerzalno problematiko sodobnega sveta, hkrati pa spodbuja k odgovornejšemu ravnanju z vodo.)

Celotna razstava je zasnovana interaktivno in z vrsto didaktičnih nalog, zvokov, filmov in iger.

Mlade raziskovalce pa spodbuja: Raziskujte, preizkušajte in se učite! NOVA ZNANJA PA PRENESITE V SVOJA ŽIVLJENJA IN V NARAVO.

Razstava je primerna za vrtčevsko, osnovnošolsko in srednješolsko mladino ter tudi za odrasle. Sestavni del razstave so didaktični katalog, katalog v brajici za slepe, slabovidnim so namenjena povečevalna stekla. Vsebine so na voljo tudi angleško govorečim obiskovalcem.  

V Kozjanskem parku bomo po predhodni najavi zagotavljali vodstva po razstavi, ter v času trajanja razstave izvedli več ustvarjalnic z obiskom Hermana Lisjaka.

Razstava bo na ogled od junija 2022.

V nedeljo, 24. maja 2020, bomo tudi v Kozjanskem parku obeležili Evropski dan parkov. Letošnji slogan je »V PARKE PO ZDRAVJE« in s Hermanom Lisjakom se bomo virtualno sprehodili po razstavi »Herman Lisjak v Kozjanskem parku« na spletni strani www.kozjanski-park.si in na družbenih omrežjih (FB): Kozjanski park in Grad Podsreda.

Lahko pa nas tudi obiščete, grad Podsreda je odprt vsak dan razen ob ponedeljkih med 10. in 17. uro.

Nataša Ferlinc Krašovic

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava