Na dopust z bonom - vsi niso zadovoljni

21.5.2020 | 15:45

Simbolna slika (foto: arhiv lokalno.si)

Simbolna slika (foto: arhiv lokalno.si)

Turistične bone, ki bodo v želji pomagati slovenskemu turizmu vključeni v tretji paket protikoronskih ukrepov, bo mogoče koristiti od 1. junija. Kot je znano, bodo mladoletni državljani Slovenije prejeli bone v vrednosti 50 evrov, odrasli pa v vrednosti 200 evrov. Koristiti jih bo mogoče za plačilo nočitve oziroma nočitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje.

Boni bodo izdani v elektronski obliki, uveljavljati pa jih bo mogoče z davčno številko pri izbranem ponudniku turistične storitve. Temu bo Finančna uprava RS strošek povrnila v osmih dneh. Celotno vrednost bo treba izkoristiti naenkrat, in sicer najpozneje do 31. decembra. Če bo DZ tretji protikoronski zakon pravočasno sprejel, bodo veljali od 1. junija dalje.

Državo bo izdaja turističnih bonov stala 345 milijonov evrov, v vladi pričakujejo, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov.

Bodo tisti, ki bodo 18 let dopolnili v drugi polovici leta, dobili bon za 200 ali 50 evrov? Kaj pa otroci, rojeni po 1. juniju?

Pojavili sta se vprašanji, ali bodo tisti, ki bodo šele po 1. juniju postali polnoletni dobili bon v višini 200 evrov ali 50 evrov in ali bodo bon prejeli tudi novorojenčki, rojeni po 1. juniju.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je danes na novinarski konferenci zatrdil, da bodo vsi, ki bodo v letošnjem letu dopolnili 18 let, dobili vavčer v vrednosti 200 evrov. Tudi če ima posameznik rojstni dan npr. novembra, pa bo po besedah govorca vlade bon lahko vnovčil poleti. "Tako načrtujemo, to so vprašanja, ki so izvedbene narave, najprej je potrebno ta zakon sprejeti. Ko bo zakon sprejet, bo pripravljena uredba o njegovi implementaciji, tam bo jasno pisalo, kaj je omogoče in kaj ni mogoče. Zagotovo bo omogočen prenos med družinskimi člani," je povedal in izpostavil, da bodo bon v višini 50 evrov dobili tudi otroci, ki se bodo rodili med 1. junijem in 31. decembrom 2020.

Bandelli o turističnih bonih: "To je to poteza, ki priviligira le hotelirje"

Marko Bandelli je prepričan, da gre pri turističnih bonih za potezo vlade, s katero se priviligira le hotelirje ter da so ostale dejavnosti, ki so bile prav tako deležne drastičnih izgub, s tem diskriminirane.

Poslanec iz vrst Stranke Alenke Bratušek (SAB) je že pred tedni z nastopom v parlamentu s primorskim temperamentom besnel zaradi nakupov zaščitne opreme in navedel, da so maske iz materiala airlaid »sekret papir«. Podjetje Seti, ki je te maske proizvedlo, je v poslansko skupino Stranke Alenke Bratušek poslalo dopis, v katerem so med drugim zahtevali javno opravičilo na seji državnega zbora, v nasprotnem primeru bi Seti poslanca Bandellija zaradi krive obdolžitve kazensko preganjal in vložil tudi odškodninsko tožbo. Za svoje "nagle besede" kot jih je označil Bandelli, se je poslanec že opravičil in to objavil tudi na družbenem omrežju Facebook.

Tokrat pa je svoje nezadovoljstvo izrazil glede turističnih bonov, ki bodo vključeni v tretji paket protikoronskih ukrepov in jih bo mogoče koristiti od 1. junija. "Ti vavčerji so čisti nateg. Danes zjutraj so me klicale osebe, ki so na čakanju, ki so jim znižali plače na minimalca, ki ne vedo, če bodo odpuščeni, ki komaj pridejo čez mesec. Kaj naredi država? Podari vavčer za dopust, ki ne krije niti za vikend 1 osebe za spanje. Kje je še kosilo in večerja?," je zapisal in dodal, da naj bi se ljudje zgražali, ker vedo, da ne bodo mogli koristiti tega. "Začela se je že trgovina, začelo se bo izkoriščanje teh bonov," je dodal. Po njegovem mnenju gre za dodaten dolg države "za 345 milijonov evrov, ki ga bomo plačevali vsi. Predvsem naši otroci".

Prepričan je, da gre za potezo vlade, s katero se priviligira le hotelirje ter da so ostale dejavnosti, ki so bile prav tako deležne drastičnih izgub, s tem diskriminirane. "Prepričan sem, da je to ponovna pilotirana poteza ministra Počivalška, namenjena vsem njegovim frendom, ki delujejo v turistični panogi. Sem razočaran," je zaključil svoj zapis.

Svet24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

21.5.2020+2     + (2)     – (0)     Oceni Lojzekov stric 

Kak butel je napisal buuhtelj naslov

21.5.2020Oceni navi 

Na nekem hrvaškem portalu sem prebral, da bodo Hrvati na meji vsem Slovencem, ki imajo pri njih rezervacije za 10 dni, podarili bone v vrednosti 1400 kun. Tako vsi, ki vam je izpod časti letovati v Sloveniji in izkoristiti bon navalite na Hrvaško.Če bi dobili bon v gotovini, verjetno noben tega nebi zavrnil. Pojdite v Dubrovnik na zajtrk za 20 €( 2 jajca na oko).

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava