Mislite, da imajo politiki privilegije? Violeta Tomič ni obiskala bolne mame

13.5.2020 | 14:00

Violeta z mamo Ano Irt, ki je bila še pred kratkim polna moči in volje  do življenja, potem pa ji je ravno ob začetku epidemije začelo pešati  srce. (foto: osebni arhiv)

Violeta z mamo Ano Irt, ki je bila še pred kratkim polna moči in volje do življenja, potem pa ji je ravno ob začetku epidemije začelo pešati srce. (foto: osebni arhiv)

Foto: osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Kar dva meseca poslanka Levice Violeta Tomič zaradi koronavirusa ni imela možnosti za obisk svoje mame, ki je v Metliki in sameva v svojem domu. Ker je bila njena mama do nedavnega povsem pri močeh, to ne bi bilo tako strašno, če se ji ne bi ravno med epidemijo pojavile težave s srcem. Za nameček pa je 1. maja praznovala jubilejnih 80. let in Violeta do zadnjega ni vedela, ali bodo sploh lahko praznovali, saj je veljala prepoved prehajanja med občinami.

Mislite, da imajo politiki privilegije? Nekateri morda res, ampak Violeta Tomič očitno ni med temi, saj pravi: »Moje globoko prepričanje je, da moramo ravno mi, ki smo tako izpostavljeni in na očeh javnosti, toliko bolj skrbeti, da smo s svojimi dejanji zgled. Ne pa tako, da minister, ki odredi kazni za vse, ki kršijo odlok, sam hodi na vikend ali ob meji brez ustrezne zaščite. Kako naj državljani potem verjamejo, da gre za resen in potreben ukrep?« In tako ves čas prepovedi prehajanja med občinami ni niti pomislila na to, da bi jo kršila. Pa čeprav se ji je zaradi tega lomilo srce, saj jo je hudo skrbelo za bolno mamo. 

»Za maminih osemdeset smo načrtovali veliko zabavo, na katero bi povabili vso žlahto in prijatelje, zdaj pa nam bo mogoče le uspelo pojesti skupno kosilo,« nam je zaupala Violeta. »Težava je, da vsi merijo samo žrtve korone in je vse podrejeno temu, zato bolniki z drugimi bolezenskimi stanji ne pridejo na vrsto za zdravljenje. Zanima me, kdaj bodo prešteli žrtve zanemarjanja zdravljenj?« sprašuje poslanka, ki se je zadnja dva meseca zelo bala, da bo tudi njena mama med temi 'kolateralnimi' žrtvami. »Moja mama je energična ženska. Njene težave so se pojavile nenadoma, ravno med pojavom pandemije. Najprej smo čakali, da bo minilo samo od sebe. Najprej je bila doma, potem pri meni, da sem jo dvakrat peljala na urgenco. Na koncu je ostala sama doma, v svojem stanovanju, saj ni bilo priporočljivo, da hodimo k njej. Kot veste, hodim precej redno na seje v državni zbor, kjer nas v istem prostoru sedi okoli 90 ljudi, in nikoli ne veš, kaj lahko prineseš domov iz takega prostora.«

Violeta se je v skrbi za mamo odločila, da jo bo najbolje zavarovala, če je ne bo obiskovala, saj je vsekakor velika možnost, da bi se v parlamentu okužila, to pa bi lahko bilo za mamo usodno. Čeprav je vedela, da je v tej situaciji to najbolj pametno, je bila seveda še vedno zelo nesrečna, ker je mamo morala pustiti bolj ali manj samo. Še pred kratkim močna ženska je skoraj čez noč postala povsem šibka in se tako slabo počuti, da je tudi brez vsake volje in veselja do življenja. »Seveda poskrbim, da ji ničesar ne manjka. Ima hrano, zdravila in vse potrebno, a navadno ji dostavljajo vse do vrat, ker bi zaradi oslabljenega imunskega sistema zanjo bila vsaka okužba usodna. Enako poskrbimo za sosedo v bloku, saj ji redno nabavimo vse, kar nam napiše na SMS, in ji pustimo na kljuki vrat. Tudi naš član, ki hodi na obsevanja in kemoterapije, dobi vse, kar prinesemo, na nekajmetrski razdalji. Stvari torej imajo, ampak nimajo pa stika z drugimi … Zato je za bolne in starejše izolacija huda preizkušnja, saj se ob slabem počutju ne morejo z ničimer zamotiti,« razmišlja Violeta, ki je tudi na svojem družbenem profilu objavila zapis v zvezi s tem, da bi morali za starejše bolje poskrbeti. »Zdi se mi nedopustno, da zdravnica, žena našega predsednika vlade, svetuje, da starostnike vzamemo domov iz domov za starejše. Tisti, ki so svoje starše, dedke in babice dali v dom, so že imeli razlog za to, saj večina potrebuje profesionalno oskrbo, za katero družinski člani niso usposobljeni. Za večino teh bi takšno dejanje bilo usodno. Torej je glavni problem naših starostnikov v tem času ravno osamljenost …«

Violeta je v dveh mesecih, kolikor traja agonija zaradi maminega zdravja, doživela neprijetna razočaranja tudi pri zdravnikih. »Najbolj me žalosti, da je takrat, ko je bilo mami najhuje, njen zdravnik rekel, da ji pri njenih letih ne more nihče pomagati, ko je prosila za hišni obisk, pa jo je zavrnil z besedami, da imajo tudi sebe radi in da zato na obiske bolnikov ne hodijo. To jo je psihično potrlo. Mislim, da je tak odnos nedopusten. Kaj se je zgodilo s Hipokratovo prisego?« se sprašuje šokirana Violeta, ki pravi, da se je v tem času izkazalo, kakšen človek je kdo.

Čeprav se je že bala, da bo mami lahko voščila samo posredno, je v četrtek, takoj ko je bila odpravljena prepoved gibanja, takoj spakirala. Sicer je nameravala že dopoldne v Metliko k mami, pa so jo obvestili, da ima popoldne še nujno sejo v parlamentu, tako da je morala odpotovati šele na mamin rojstni dan. A vseeno je bila vesela, da ji bo lahko čestitala v živo. »Skuhala bom kaj dobrega, nabavila torto in potem bom improvizirala,« nam je zaupala načrte za petkovo praznovanje.

Revija Nova/Svet24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

13.5.2020–15     + (3)     – (18)     Oceni vl 

Bravo Violeta! Tako in tako tepoznamo kot pravo borko za pravice in brez dlake na jeziku, ko je to potrebno. Tebi in tvoji mami vse najboljše! (vika lozar)

14.5.2020Oceni Jožko 

... ?! :-)))

14.5.2020+8     + (10)     – (2)     Oceni Lojzekov stric 

Z našega območja imamo več poslancev kot to spletkarco, samo o njej rumeni tisk objavljajo pa sploh ni kandidirala na našemu območju , so to plačani članki ali KAKO

6.6.2020+6     + (6)     – (0)     Oceni Ales Brezan 

Kot prava borka je tulila poslance na minimalce in da bi del svoje plače transparentno dajala humanitarnim organizacijam. Seveda takrat še ni bila izvoljena v parlament. Zdaj pa ko je pri koritu je pa tiho. Res je ta prava borka - za svojo rit.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava