Ljudje ob Kolpi: Vinko Kambič

9.4.2020 | 10:45

Vinko Kambič

Vinko Kambič

Kambičeva galerija v Metliki

Kambičeva galerija v Metliki

Dr. Vinko Kambič, zdravnik, akademik, zbiratelj umetnin

Rojen 7. aprila 1920 v Metliki, umrl 24. novembra 2001 v Ljubljani

Vinko se je po končani gimnaziji vpisal na ljubljansko medicinsko fakulteto, a moral študij zaradi 2. svetovne vojne prekiniti. Vključil se je v NOB, po koncu vojne pa je nadaljeval študij medicine v Zagrebu, kjer 1947 leta promovira. V Beogradu 1956 opravi specialistični izpit iz otorinolaringologije, doktorat v Ljubljani 1968. Izpopolnjuje se v ZDA, Nemčiji, Franciji, Italiji, Veliki Britaniji. Do leta 1957 je zaposlen v JLA, nato v UKC Ljubljana, ki ga kot direktor vodi v letih 1969-1987. Dekan Fakultete za Medicino UL je bil v letih 1979-81. Dopisni član slovenske akademije znanosti in umetnosti postane 1985, redni član SAZU pa 1989. Napisal je več kot 300 znanstvenih prispevkov, ter še vedno veljavni učbenik Otorinolaringologija za študente medicine, stomatologije in splošne zdravnike (1975 in 1984).

Vinko Kambič se je poročil z nekdanjo sošolko iz novomeške gimnazije Trebanjko Vilmo Bukovec – primadono ljubljanske opere. Pokopana sta v Metliki.

Zakonca Kambič-Bukovec sta bila velika zbiratelja umetnin, posebno bogata je njuna zbirka slovenskih impresionistov. Vinko Kambič je z lastnimi sredstvi obnovil rojstno hišo v Metliki in jo pruredil v galerijo v treh etažah ter jo podaril Občini Metlika. Umetniška dela pa sta zakonca podarila Belokranjskemu muzeju Metlika. Žal zaradi nenadne smrti svoje volje ni mogel uresničiti v celoti, je pa njegovo odločitev uresničila soproga po njegovi smrti.

V Kambičevi galeriji v Metliki je tako pristalo več kot dvestodvajset (220) različnih vrhunskih umetniških predmetov, med njimi 82 umetnin 23-ih slovenskih slikarjev (Gaspari, Jakopič, Jakac, Ciuha, Mušič …) ter veliko drugih umetniških predmetov od vrhunskih kosov pohištva do nabožnih kipcev. dr. Vinko Kambič je hišo podaril pod pogojem, da bodo v njej našle prostor le vrhunske razstave.

Znamenitega Belokranjca in velikega donatorja se je ob 100 letnici njegovega rojstva spomnil tudi Belokranjski muzej Metlika, ki je za 7. aprila pripravljal dogodek, a zbiranje ljudi v teh dneh seveda ni dovoljeno. Gotovo pa se bodo uglednega zdravnika spomnili ob drugi primerni priložnosti.

Boris Grabrijan

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava