Krvodajalska akcija v Krškem bo 21. aprila, dogovorite se za uro prihoda

9.4.2020 | 08:30

Krvodajalska akcija v Krškem bo 21. aprila, dogovorite se za uro prihoda

Spoštovani krvodajalci, obveščamo vas, da bo krvodajalska akcija (prilagojena trenutnim razmeram ) v občini Krško potekala v torek, 21. 4. 2020, v Osnovni šoli Leskovec pri Krškem, v veliki športni dvorani, kjer bo tudi vhod.

ZALOGE KRVI so nizke, vendar takšne, da z njimi pokrivamo potrebe po krvi. V teh razmerah je nižja tudi poraba, zato še toliko bolj skrbno spremljamo zaloge, in s tem povezan prihod krvodajalcev ter izdajo krvi. Transfuzijska služba je uvedla dodatne zaščitne ukrepe, s katerimi krvodajalcem in zaposlenim omogočamo varno okolje in varen odvzem krvi. Krvodajalce že po telefonu pred prihodom na odvzem krvi preverimo, in sicer, če ustrezajo pogojem za darovanje, in če nimajo bolezenskih znakov morebitne okužbe. Pred vhodom v prostore, kjer se izvaja odvzem krvi, imamo triažno kontrolno vstopno točko, kjer ponovno preverimo ustreznost in izmerimo telesno temperaturo. Zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja možnih prenosov bolezni, izvajamo prilagojene krvodajalske akcije, na katere vabimo samo krvodajalce tistih krvnih skupin, ki jih potrebujemo.

Trenutno je izražena potreba po vseh krvnih skupinah, zato krvodajalce prosimo, da pokličete na transfuzijski center LJUBLJANA ZTM, na številki: 051 389 270 ali 051 671 147, in se dogovorite o uri prihoda.

Če bo potrebno, bomo tiste krvodajalce, ki jih potrebujemo, vabili tudi preko sms vabila, v katerem jih bomo prosili za povratni klic, za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje. Z ukrepi preprečujemo okužbe in širjenje bolezni COVID-19 med ljudmi. Po do sedaj znanih podatkih se s transfuzijo krvi bolezen COVID–19 ne prenaša.

Trenutno niste primerni za darovanje krvi:

- če ste v zadnjih 28 dneh potovali izven Slovenije (velja za vse države EU in druge celine),

- če imate prehlad, kašljate in kihate,

- imate povišano telesno temperaturo,

- prebolevate nalezljivo bolezen,

- ste bili v stiku z obolelo osebo,

- ste v zadnjih 28 dneh preboleli nalezljivo bolezen.

Krvodajalcem se zahvaljujemo za odziv, razumevanje ter upoštevanje vseh preventivnih zaščitnih ukrepov. Glede na novo uredbo glede gibanja prebivalstva iz ene občine v drugo vas seznanjamo, da uredba po besedah pristojnih, ne velja za krvodajalce, ki lahko prehajajo iz ene občine v drugo na mesto odvzema krvi, ne glede na to, kje bivajo, in kje darujejo kri. Krvodajalce prosimo, da nas v primeru kakršnihkoli znakov bolezni, ki bi se pojavili v 14 dneh po odvzemu krvi, obvestijo na krvodajalec@ztm.si oz. nas pokličejo 051 389 325.

Informacije o koronavirusni bolezni lahko spremljate na NIJZ. Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vam želimo veliko zdravja.

Območno združenje Rdečega križa Krško
Sekretarka Mojca Vizler

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava