Občina odgovarja: Zakaj blatenje ljudi, ki se trudimo za dobrobit vseh?

8.4.2020 | 15:20

Občina odgovarja: Zakaj blatenje ljudi, ki se trudimo za dobrobit vseh?

Glede na namigovanja o »nedelovanju« službe civilne zaščite v občini Trebnje, ki se v zadnjem času vse bolj obsežno razširjajo po družbenih omrežjih in spletu, se je Štab CZ občine Trebnje odločil javnosti podrobneje obrazložiti svoje delo v času epidemije koronavirusa.

Občina Trebnje ima organizirano službo Civilne zaščite in požarne varnosti, ki je bila ustanovljena leta 1996 in deluje na področjih zaščite in reševanja, gasilstva, civilne zaščite in civilne obrambe. Štab civilne zaščite občine Trebnje (v nadaljevanju Štab CZ) sestavljajo poveljnik in 4 člani, ki zastopajo civilno družbo, javno gasilsko službo (Gasilska zveza Trebnje in PGD-ji), javno službo zdravstvenega varstva in nujne pomoči (ZD Trebnje) ter javno gospodarsko službo (Komunala Trebnje). V štabu deluje tudi župan, občinska uprava pa opravlja administrativne, tehnične in logistične naloge štaba. V štab so v tem trenutku aktivno vključeni tudi predstavniki Upravne enote Trebnje, Policijske postaje Trebnje, Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu ter Območnega združenja Rdečega križa Trebnje. Dnevno poteka tudi potrebno usklajevanje z DSO Trebnje in CSD Trebnje.

Po razglasitvi epidemije 12. marca 2020 so občine, s strani Ministrstva za obrambo, prva navodila za aktivacijo štabov CZ (aktivacija Državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije zaradi COVID-19) in navodila glede postopkov povezanih z epidemijo koronavirusa prejele v petek, 13. 3. 2020 ob 12.30 uri. Glede na razmere je Ministrstvo za obrambo predlagalo, da se štab ne sestane v enem prostoru, ter da vsa komunikacija poteka na daljavo zaradi varnosti članov štaba. Štab CZ je vsa prejeta navodila nemudoma preučil ter sprejemal potrebne odločitve, da so bili že do torka, 17. 3. 2020 (oziroma pred prvo izredno sejo Štaba CZ), izvedeni ukrepi za organizacijo delovanja javnih in javnih gospodarskih služb, dogovorjeni ukrepi za izvajanje oskrbe prebivalstva in izvedeni določeni ukrepi za zmanjšanje možnosti prenosa okužb (prekinitev izvajanja prevozov Prostofer, preventivno zaprtje pitnikov v Trebnjem, vzpostavitev triažne točke pred vstopom v ZD Trebnje, vzpostavitev sistema sprejema bolnikov s sumom na okužbo v ZD Trebnje, obveščanje javnosti o sprejetih ukrepih na lokalni in državni ravni, prepoved uporabe vseh zunanjih športnih površin in otroških igral v občini Trebnje, vzpostavitev in objava dežurne številke in klicnega centra za dobavo osnovnih življenjskih potrebščin, za obolele in starejše, objava kontaktnih podatkov za dobavo zdravil, organiziranje kuhinje, dobave sestavin in dežurne številke za dostavo obrokov za ranljive skupine, omejitev uradnih ur občinske uprave in zaprtje stavbe Občine Trebnje, objava pomembnih kontaktnih številk, …).

V torek, 17. 3. 2020, se je Štab CZ sestal na prvi izredni seji, kjer je preučil in dopolnil posamezne ukrepe v skladu z Državni in Regijskim načrtom zaščite in reševanja ter se dosledno seznanil z nadaljnjimi navodili Regijskega štaba CZ v Novem mestu. V Državnem načrtu zaščite in reševanja je namreč določeno, da posamezni Štabi CZ na lokalni ravni navodila prejemajo od Regijskih Štabov CZ, ti pa neposredno od Štaba CZ Republike Slovenije. S strani regijskega štaba smo bili v ponedeljek, 16. 3. 2020, obveščeni o dobavi omejene količine zaščitne opreme, namenjene za potrebe občin, ki je bila izvedena v sredo, 25. 3. 2020. Minimalno količine zaščitne opreme smo po navodilih regijskega štaba razdelili zaposlenim v Komunali Trebnje za izvajanje pogrebne dejavnosti, OZRK Trebnje, gasilcem in Štabu CZ. Hkrati smo prejeli poziv Ministrstva za zdravje k racionalni porabi zaščitne opreme, ter naj se ta uporablja predvsem tam, kjer so oboleli. Manjša količina zaščitne opreme je bila CZ občine Trebnje dobavljena tudi pretekli petek, 3. 4. 2020, le-ta pa je bila razdeljena po istem ključu kot predhodna pošiljka.

Štab CZ se od omenjene prve izredne seje fizično srečuje le vsak ponedeljek (do sedaj 23., 30. 3. 2020 ter 6. 4. 2020), vendar pa delo, komunikacija, koordinacija, vzajemno obveščanje in poročanje poteka na daljavo vse dni v tednu.

Štab CZ aktivno išče načine za zagotovitev zaščitne opreme/mask za občanke in občane. Glede na poplavo ponudnikov le-teh pa je potrebno ne glede na izredne razmere k zagotovitvi mask pristopiti preudarno in razumno, saj bi sicer lahko nabavili neuporabne maske ali maske po izredno (pre-)visokih cenah. S podjetji se dogovarjamo za dobavo materiala za izdelavo mask za večkratno uporabo, nekatere pridne prostovoljke pa le-te tudi že izdelujejo. Maske za večkratno uporabo boste občanke in občani prejeli skupaj z naslednjo številko Glasila občanov občine Trebnje, in sicer po eno pralno masko na gospodinjstvo.

Ravno tako je Občina Trebnje iz lastnih sredstev že 25. 3. 2020 naročila zaščitne maske za enkratno uporabo za prebivalstvo. Maske so bile dostavljene konec tedna, od 6. 4. 2020 dalje pa jih lahko vsi, ki maske nujno potrebujete in z njimi ne razpolagate, prevzamete v Mestnem parku Trebnje. Maske oziroma dve maski na gospodinjstvo lahko prevzamete vsak ponedeljek, torek, četrtek in petek, med 9. in 11. uro oziroma vsako sredo, med 15. in 17. uro. Maske bomo delili do porabe dobavljenih količin.

Uradne podatke o številu okužb in številu oseb v samoizolaciji v naši občini, regiji in v državi, ki jih pridobivamo iz javnih zavodov in/ali prejemamo iz Regijskega centra za obveščanje, delimo z občankami in občani, ugibanja pa pustimo ob strani, saj prebivalstva ne želimo zavajati. Uradni podatki so objavljeni tudi na spletnih straneh NIJZ.

Glede na dejstvo, da je žarišče okužb v Sloveniji v domovih za starejše občane, smo veseli, da v DSO Trebnje za enkrat ne beležimo okužb, kar nam daje upanje, da smo na pravi poti. Ravno tako okužb ne beležimo v ZD Trebnje. Vsem pripadnikom civilne zaščite, zaposlenim v zdravstvenih domovih, domovih za starejše, gasilcem, članom Rdečega križa, komunalnim delavcem, delavcem v elektro podjetjih, zaposlenim v trgovinah in drugih nujnih storitvenih dejavnostih ter prostovoljcem se iskreno zahvaljujemo za to, da se za omogočanje normalnega življenja nas vseh dnevno izpostavljajo nevarnostim okužbe.

Vas, cenjenje občanke in občani, pa ponovno pozivamo k strpnosti in upoštevanju navodil, saj lahko konec koncev k čim prejšnji zajezitvi širjenja virusa najbolj učinkovito doprinese prav vsak posameznik, s tem da se poskuša trenutni situaciji čim bolj prilagoditi in čim bolj držati navodil ter ostati strpen in odgovoren državljan. Podpihovanje sovraštva in blatenje ljudi, ki se trudijo in trudimo za dobrobit občank in občanov, v teh izrednih razmerah vsekakor ni na mestu.

Ostanite zdravi in varni!

Vinko Ribič, poveljnik Civilne zaščite v Občini Trebnje
Alojzij Kastelic, župan Občine Trebnje

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava