Ljudje ob Kolpi: Črtomir Nagode - obsojen in ustreljen

8.4.2020 | 11:30

Sojenje

Sojenje

Na sodnem procesu

Na sodnem procesu

Črtomir Nagode

Črtomir Nagode

Zaplenjena Nagodetova hiša v Ljubljani

Zaplenjena Nagodetova hiša v Ljubljani

dr. Črtomir Nagode, geolog, gradbeni inženir, slovenski politik

Rojen 6. aprila 1903 v Metliki, umrl 27. avgusta 1947 v Ljubljani

Črtomir Nagode je po diplomi iz gradbeništva 1926 nadaljeval študij v Parizu in 1932 doktoriral iz geologije. S sošolcem dr. Dušanom Kermavnerjem (čeprav je bil član Jugoslovanske delegacije na mirovni konferenci v Parizu, je bil tudi preganjan in sojen, a ni bil obsojen na buchenwaldskem procesu) sta bila sokola in somišljenika in sta 1917 leta tudi zbirala podpise za »majniško deklaracijo«. Sodobniki so Nagodeta smatrali za jugoslovansko usmerjenega levičarja in rusofila. Ta pomemben in uspešen mož je žal poznan predvsem po zloglasnem Nagodetovem procesu – ko je mlada povojna oblast na tem in podobnih procesih obračunala z morebitno konkurenco. Doktor geologije in gradbeni inženir je bil uspešen poslovnež in tudi politik, ki je maja 1941 s podobno mislečimi slovenskimi intelektualci (med njimi dr. Ljubo Sirc in Leon Kavčnik) ustanovil liberalno stranko z imenom Stara pravda. Zavzeli so se za takojšen oborožen odpor proti okupatorjem slovenskega ozemlja. Stara pravda se je priključila Osvobodilni fronti in Nagode je bil član Vrhovnega plenuma. Zaradi njegovega nasprotovanja absolutni nadvladi Komunistične partije Slovenije v OF in podrejeni vlogi ostalih članic ter zaradi protestiranja ob likvidacijah Slovencev, ki jih je izvajal VOS (Varnostno obveščevalna služba KPS), je prišel v spor z Borisom Kidričem, ki ga je tudi videl kot neposredno konkurenco. Zaradi vsega tega je bil Nagode in tudi njegova stranka izključena iz OF. Ljubo Sirc navaja, da Nagode iz protesta proti okupatorjem potem ni več zapustil svoje hiše na Mirju v Ljubljani.

Po vojni je poskušal obuditi stranko, ker je naivno verjel v resničnost sporazuma TitoŠubašič in torej v večstrankarski sistem. Prav tako je nenehno opozarjal na kršenje človekovih pravic.

Seveda je bil zaradi svojega delovanja že poleti 1947 aretiran s še drugimi somišljeniki (Ljubo Sirc, Leon Kavčnik, Boris Furlan, Zoran Hribar, Angela Vode, Metod Kumelj, Svatopluk Zupan, Bogdan Stare, Metod Pirc, Vid Lajovic, Franjo Sirc (oče Ljuba Sirca) in Elizabeta Hribar, žena ­Zorana Hribarja) in na montiranem sodnem procesu obsojen na smrt ter 27. avgusta 1947 tudi ustreljen. Na smrt obsojenima Sircu in Furlanu je bila kazen naknadno spremenjena v 20 let težke ječe s prisilnim delom. Oblasti so zavrnile prošnjo družine za izročitev posmrtnih ostankov in ga pokopale neznano kje. Vsa imovina Nagodetovih je bila zaplenjena. Isti dan kot je bil ustreljen Črtomir - 27. avgusta 1947 je, ko so jo obvestili o izvršeni usmrtitvi, storila samomor Črtomirjeva mama Silva Nagode. Vsi ostali obtoženci, ki jim je bilo tudi očitano, da so »špijoni«, »narodni izdajalci«, »morilci«, »sovražniki ljudstva« …, so bili obsojeni na visoke zaporne kazni. Belokranjska režiserka Maja Weiss je o Angeli Vode posnela pretresljiv celovečerec.

Vrhovno sodišče RS je leta 1991 sodbo zoper dr. Nagodeta in trinajst soobsojenih razveljavilo z ugotovitvijo, da je slonela na lažnih obtožbah in da je šlo za krivičen proces proti namišljenim zahodnim vohunom.

Boris Grabrijan

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

8.4.2020+1     + (1)     – (0)     Oceni vl 

Težko je brati o tako krutih usodah. Pripominjam, da na vse gledam kritično, a skušam tudi razumeti tista turbulentna leta po vojni. Spoštujem zlasti Angelo Vode, ker je bila ponosna in ni razglašala svoje gorje, marsikdo si je po osamosvojitvi nabiral v ta račun politične točke in prepričana sem, da Angela ne bi svojega gorja izrabljala v javnosti. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava